Ο  Άγιος Σεραφείμ ο εξ Αγράφων. Ο Προστάτης των Ευρυτάνων της Κωνσταντινούπολη τιμήθηκε στις 4 ΔεκεμβρίουΟ  Άγιος Σεραφείμ ο εξ Αγράφων.

21
2

Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και στα μέσα του 16ου αιώνα πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου.

Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (βλέπε 10 Οκτωβρίου), συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν. Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ’ αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ’ όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του. Αφού του έκοψαν τη μύτη και επανειλημμένα τον παρουσίασαν στον κριτή, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, τον εκτέλεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601 μ.Χ. με σουβλισμό και κατ’ άλλους με απαγχονισμό.

Η τιμία κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ, η οποία εναποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης, όπου είχε μονάσει ο Άγιος, παρά τις κακοποιήσεις και τις κακουχίες που υπέστει, αποτελεί ένα διαρκές θαύμα του Θεού, αφού «περιβάλλεται από το δέρμα, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς, για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου· ενώ το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφανέστατα φαίνεται και η αποκοπή της μύτης!».

Η μνήμη του τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου και είναι ένας από τους Ευρυτάνες Αγίους. ‘Ήταν ο προστάτης των Ευρυτάνων της Κωνσταντινούπολης και ειδικότερα των μπακάλιδων και των εμπόρων. Σε όλα τα μεγάλα προσκυνήματα της Πόλης, υπάρχουν τα αφιερώματα αφιερωμένα στον Άγιο. Τα αφιερώματα αυτά αποτελούν και ένα από τα ελάχιστα απομεινάρια της ιστορίας των Ευρυτάνων που έζησαν και άκμασαν από τον 14ο αιώνα, έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ουσιαστικά διώχτηκαν από την Πόλη.

Πηγές: Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Τόγκα, «Η Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνας – Βίος και Πολιτεία του Αγίου του Χριστού Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ.

1
2