Ο ‘’αλωνιστής’’ και ‘’Αη Λιάτης’’ μήνας με τα μεγάλα γεγονότα του 20ου αιώνα στη χώρα

510
images (1)

Αλωνάρη,  Αλωνιστή και Άη Λιάτη λένε τον μήνα Ιούλιο, λόγω των γεωργικών ασχολιών με το θέρισμα κι αλώνισμα και της γιορτής του Προφήτη Ηλία με τα πολλά έθιμα. Μήνα με τα μελτέμια και τα ‘’κυνικά  καύματα’’ τον ένοιωθαν οι Αρχαίοι.

Όμως για την Ελλάδα και ολόκληρο τον Ελληνισμό μετά τον φοβερό εμφύλιο αυτός ο μήνας έχει συσσωρεύσει πολλά και συνταρακτικά γεγονότα, που σημάδεψαν ποικιλοτρόπως την κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου.

Ο καυτός Ιούλης του 1965 με τα ‘’Ιουλιανά’’ και τους ‘’αποστάτες’’ άνοιξε ένα μακρύ και πολυκύμαντο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας, που οδήγησε αργότερα στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος με την επιβολή της 7χρονης Δικτατορίας λίγο αργότερα. Τα ‘’Ιουλιανά’’ ξεκίνησαν με την παραίτηση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου και συνεχίστηκαν  για 70 μέρες με την εναλλαγή τριών πρωθυπουργών με τους ‘’αποστάτες’’ πολιτικούς δίπλα τους. Απ’ αυτούς, οι βουλευτές που ορκίστηκαν και υπουργοί τότε με τις ευλογίες των Ανακτόρων, ήταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας, ο Σπύρος Κωστόπουλος, ο Ιωάννης Τούμπας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στις 15 Ιουλίου 1974 έγινε η πραξικοπηματική ενέργεια για την ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο, που διατάχτηκε από τη Χούντα Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Εθνοφρουρά σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’. Οι πραξικοπηματίες ανέτρεψαν τον Μακάριο, με στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μια ιδέα υποκινούμενη από τον Αμερικανικό παράγοντα. Από ‘κει και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Στις 20 Ιουλίου 1974 και ώρα 06.30’ άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της βόρειας πλευράς του νησιού. Μέσα σε τρεις ημέρες οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Η τουρκική πολεμική επιχείρηση έμεινε ως ‘’Αττίλας’’ υπό τον Αντιστράτηγο Νουρεσίν Ερσίν, εκλεκτό του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ονομάστηκε από την γείτονα χώρα αυτή η επίθεση ως ‘’Ειρηνευτική επέμβαση’’, νομιμοποιούμενη από το άρθρο 4 της Συνθήκης εγγυήσεων (Συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου).

Από ελληνικής πλευράς στις 08.30’ της 20ης Ιουλίου ανακοινώθηκε η τουρκική επίθεση στην Κύπρο και στις 11.00’ διατάχτηκε γενική επιστράτευση, που κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο. Δυο ελληνικά υποβρύχια που κατευθύνθηκαν προς τον λιμένα της Κερύνειας, ανακλήθηκαν κι επέστρεψαν. Την 02.00 στις 22 Ιουλίου δώδεκα ελληνικά μεταγωγικά αεροπλάνα που μετέφεραν Έλληνες καταδρομείς στο νησί, βλήθηκαν κατά λάθος από φίλια αντιαεροπορικά πυρά με αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός και να σκοτωθούν 4 πιλότοι και οι 27 επιβαίνοντες καταδρομείς. Από τα υπόλοιπα 2 έπαθαν ζημιές σοβαρές.  Οι μονάδες της ΕΛΔΥΚ (12 χιλιάδες άνδρες) πολέμησαν με αυταπάρνηση, αλλά μάταια. Τελικά το 34% του νησιού κατελήφθη απ’ τους Τούρκους. Έγινε ανακωχή με την διαμεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά στις 14 Αυγούστου οι συνομιλίες ναυάγησαν με αποτέλεσμα τον ‘’Αττίλα 2’’ και την κατάληψη του 37% του νησιού με τα γνωστά δεινά. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 αποτελεί  την τελευταία τραγωδία του Ελληνισμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή ..!