Ο Δήμαρχος Αγράφων στην Βουλή

355
dav

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, συμμετείχε σε συνεδρίαση της αρμόδιας Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής, όπου έθεσε επί τάπητος καίρια ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Αγράφων.

Ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα του Δημογραφικού, και στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δήμου για τη χορήγηση επιδόματος ύψους 3.000 ευρώ για τη στήριξη των νέων γεννήσεων, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και άλλα ζητήματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο Δήμος Αγράφων αποτελείται από πέντε πρώην δήμους που έχει γίνει συνένωση. Είναι 160 κοινότητες. Χωριό με χωριό στον ίδιο Δήμο για να πάω με το αυτοκίνητο κάνω 3,5 ώρες. Καταλαβαίνετε τα πράγματα πόσο δύσκολα είναι.

Η στελέχωση του Δήμου όταν αναλάβαμε την προηγούμενη θητεία ήταν 0 μηχανικοί, 0 Π.Ε. υπάλληλοι, 0 Τ.Ε.  και όλα έπρεπε να προχωρήσουν με προγράμματα. Είναι, λοιπόν, μια πολύ δύσκολη κατάσταση . Στο δημογραφικό είμαστε ο γηραιότερος δήμος της Ευρώπης. Αναπτύξαμε,  εδώ κάποιες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αγράφων μέσω του προγράμματος Hope genesis, όποια γυναίκα γεννάει γεννάει εντελώς δωρεάν, εξωσωματικές, καισαρικές. Συγχρόνως, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και οι μαθητές σιτίζονται δωρεάν από τον Δήμο και τα παιδιά που περνάνε στα Πανεπιστήμια επιβραβεύονται. Εμείς, επειδή οι γεννήσεις ήταν πολύ λίγες πήραμε την απόφαση και δώσαμε 1.500 ευρώ στην κάθε νέα μαμά που γεννούσε στον Δήμο. Οι γεννήσεις ήταν 2 και φέτος το κάναμε 3.000 ευρώ και οι γεννήσεις γίναν 10. Οι μαθητές αυξηθήκαν σε 267 από 252 και όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση.

Προσπαθήσαμε τώρα να δώσουμε τα χρήματα στις οικογένειες, γιατί το είχαν ανάγκη στα ορεινά που ζούμε. Μας στείλαν, όμως, τα νέα ότι σε αυτό παρανομούμε και πως θα μας το καταργήσουν.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, πήρε μια απόφαση και έχει καταθέσει τροπολογία την οποία στείλαμε και προχθές 5 δήμαρχοι και θέλουμε να ψηφιστεί άμεσα. Γιατί έχουμε ορατά, θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εγω τώρα αχολογούμαι στον κόσμο, γιατί στα 1,500 δεν με ενόχλησε κανένας, όταν πήγαμε στα 3.000 μας παρουσίασαν κάποια προβλήματα.

Θέλω την βοήθεια όλων σας. Πιστεύω ότι η τροπολογία πρέπει να ψηφιστεί, αλλιώς και εγω πρέπει να δω τι θα κάνω γιατί η ποινή είναι να το πληρώσω από την τσέπη μου και είναι 30.000 ευρώ.

Θα προχωρήσω τώρα στο θέμα της υγείας. Μιλάμε για την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων. Όλοι λένε τα ίδια πράγματα, ακόμη και πρίν από 20 χρόνια. Όσους γιατρούς και να διορίσουμε δεν αλλάζει το σύστημα. Δεν μπορούμε να το σώσουμε. Εμείς κατεβήκαμε στο Υπ. Υγείας και έχουμε βγάλει μια πρόταση με το Π.Α.Δ.Α. αναφορικά με την τηλεϊατρική. Ο Υπουργός ενθουσιάστηκε, μας είπε ότι θα το υιοθετήσει. Με λίγα λόγια, θα μπαίνει ο ασθενής σε ένα ειδικό δωμάτιο του Δήμου, με το κινητό του ή με μια κάρτα σαν πιστωτική θα την βάζει σε ένα μηχάνημα και θα βγαίνει ένας κύριος ο οποίος θα τον παραπέμπει στον ανάλογο ιατρό αναλόγως με το πρόβλημα. Αυτό όλο για 5 σημεία θέλει 60.000. Βάζουμε τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά μακάρι να μπορούσε και το δημόσιο να το υποστηρίξει. Θεωρώ ότι είναι πολύ καινοτόμο. Όπως και η κινητή μονάδα που όταν θα ξεκινήσει για τις ορεινές περιοχές θα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό.

Σχετικά με την στελέχωση των ιατρείων στα χωριά. Είναι πολύ δύσκολο, έχουμε πολλά κενά. Εγω θα έλεγα με 5ετή θητεία να μας δίναν 5 νοσηλεύτριες, πτυχιούχες, με ειδική εκπαίδευση στο παθολογικό νοσοκομείο, θα μπορούσα να δώσω άλλη βαρύτητα στην περιοχή. Γιατί και οι αγροτικοί ιατροί, ιατροί είναι αλλά από εκεί ξεκινούν για να μάθουν.

Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανικούς που έρχονται και λένε θα τα βάζετε όλα σε μια δημοπρασία, να τα πάρει ο μεγάλος, να πεθάνουν οι μικροί. Οι μικροί όμως που είναι στα χωριά, συντηρούν όλο το σύστημα στον τόπο. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό.

Επίσης, έχουμε ένα ακόμη ζήτημα που δεν απασχολεί άλλες περιοχές εκτός από τις ορεινές. Δεν πιάνει η τηλεόραση. Έπιανε η τηλεόραση πριν 20 χρόνια και τώρα δεν πιάνει εάν έχει χιόνια ή βροχές. Πρέπει να έχουμε όλοι τηλεόραση και τηλέφωνο.

Ακόμη, το πρόβλημα με τα ελεύθερα ζώα. Τα βοοειδή είναι μεγάλο πρόβλημα. Δίνει την αρμοδιότητα στον Δήμαρχο. Να τα πιάσεις, να τα φυλάξεις και μετά να τα δημοπρατήσεις. Αυτό δεν γίνεται. Οι αποστάσεις ένα τεράστιες. Παλιά ήταν ο αγροφύλακας που φρόντιζε για όλα αυτά. Πρέπει με κάποιον τρόπο να αλλάξει το καθεστώς.

Τέλος, να πω και μια καλή είδηση για τα χωριά μας, προχθές εγκρίθηκε να γίνει ελικοδρόμιο και κλείνοντας, οι αρμοδιότητες, Περιφέρειας, Δήμων και κεντρικής εξουσίας πρέπει να ξεκαθαριστούν. Γίνεται μια ζημιά και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο αρμόδιος. Άλλο ρέμα είναι του Δήμου, άλλο της Περιφέρειας.»