Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

3

Όνομα: Στέφανος Κόπανος 

Ιδιότητα: Τραγουδιστής 

Τόπος καταγωγής: Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας 

Τόπος διαμονής: Αθήνα 

Γιορτές, χαρές, χοροεσπερίδες και πανηγύρια στην Ευρυτανία, είναι σχεδόν ταυτισμένα με την δημοτική μουσική. Ο Στέφανος Κόπανος είναι ένας από τους νέους εκπροσώπους της και μας μιλάει για τί άλλο; Για την αγάπη του στην μουσική…

ΕΠ. Κατάγεστε από την Παλαιουκατούνα Ευρυτανίας. Τι σχέση διατηρείτε με την γενέτειρά σας;

ΣΚ. Κατάγομαι από την Παλαιοκατούνα και συγκεκριμένα από τον συνοικισμό Αμπάρες. Η άλλη μου καταγωγή από την μεριά της μητέρας μου (το γένος Παπαδήμου) είναι από το Ραπτόπουλο. Είμαι, επίσης, δημότης Αγράφων. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1989, είμαι απόφοιτος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής, παίζω παραδοσιακά κρουστά και είμαι γνώστης τριών γλωσσών. Με τον τόπο καταγωγής διατηρώ πολύ καλή σχέση και έχω συμμετάσχει σε διάφορους ευρυτανικούς συλλόγους ως ενεργό μέλος. Έχουμε αναπαλαιώσει το σπίτι του παππού μου και επισκεπτόμαστε συχνά τον τόπο μας για αναψυχή και ξεκούραση.

ΕΠ. Πότε μπήκε το μικρόβιο της μουσικής στη ζωή σας και πώς έχει “προχωρήσει” εξελικτικά μέχρι τώρα; 

ΣΚ. Οι παππούδες μου ήταν μυλωνάδες αλλά υπήρξαν και επαγγελματίες οργανοπαίκτες βιολιού, δυστυχώς όμως δεν τους πρόλαβα ενεργούς στο επάγγελμα, αλλά από ό,τι φαίνεται το μικρόβιο υπήρχε. Εγώ ασχολήθηκα με τη συλλογή δίσκων και κασετών από πολύ μικρός, επίσης και με τη βυζαντινή μουσική και μου άρεσε η λαογραφία, οι παραδοσιακοί χοροί, και το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι. Μελετούσαμε από παιδιά μουσική και κάναμε πρόβες με τον αδερφό μου στο κλαρίνο, Τάσο Κόπανο, ο οποίος έφυγε πρόωρα σε ηλικία 30 χρόνων, με τον οποίο είχαμε και συγκρότημα. Από τότε, έχω συνεργαστεί με διάφορα όργανα από όλη την Ελλάδα. Από 18 χρόνων τραγουδάω επαγγελματικά σε συλλόγους, γάμους, βαπτίσεις πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις και σταδιακά εμφανίστηκα και σε νυχτερινά κέντρα, όμως η αφετηρία μου ήταν τα πανηγύρια του χωριού μου και ευχαριστώ πολύ τους πατριώτες μου για το βήμα που μου έδωσαν.

ΕΠ. Πώς θα παρουσιάζατε τον εαυτό σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τα τραγούδια σας;

ΣΚ. Ερμηνευτικά στις ζωντανές μου εμφανίσεις είμαι τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής, αλλά δισκογραφικά βαδίζω σύμφωνα με την εποχή «στον χώρο του νεοδημοτικού τραγουδιού», ας μου επιτραπεί η έκφραση. Έχω ηχογραφήσει τρεις δίσκους με καινούργια τραγούδια με τον Βασίλη και Μπάμπη Φωτίου και τελευταία ετοιμάζουμε μια δουλειά με τον εξαίρετο Κώστα Μπάο. Στην μέχρι τώρα πορεία μου, έχουν ξεχωρίσει το “Έκανα ζημιά για σένα” (2019), “Όταν για μένα σε ρωτούν”(2021), “Η κουτσομπόλα (2024)”. Έχω γράψει και κάποια δικά μου τραγούδια κυρίως για γάμους. Επίσης, έχω εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιόφωνα με αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι σε σταθμούς της επαρχίας αλλά και στο κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή του Χρήστου Μυλωνά.

ΕΠ. Τι περιλαμβάνει το μουσικό σας ρεπερτόριο;

ΣΚ. Το ρεπερτόριο μου περιλαμβάνει τραγούδια της περιοχής μας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα ηπειρώτικα και τα σαρακατσάνικα τραγούδια και φυσικά το παλιό λαϊκό τραγούδι που είναι σταθερή αξία για την ελληνική μας μουσική. 

ΕΠ. Ποιοι μουσικοί αποτελούν έμπνευση για εσάς και ποιες ενδιαφέρουσες συνεργασίες έχετε κάνει μέχρι τώρα;

ΣΚ. Η περιοχή μας είχε πάρα πολύ καλά όργανα, γιατί οι απαιτήσεις των χορευτών ήταν ανεβασμένες και ήθελαν τον άμμο της θάλασσας σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο. Η αλήθεια είναι ότι το δημοτικό τραγούδι χρειάζεται βιώματα που δεν τα έχουμε εξίσου με τους παλιότερους ερμηνευτές, όμως δεν έπαψε ποτέ να γράφεται καλό δημοτικό τραγούδι.

Τα δημοτικά του ‘70 και του ‘80 είναι πλέον κλασικά. Τα τραγούδια του Τ. Καρναβά, του Στ. Κάβουρα, του Ανδρ. Τσαούση. του Γ. Τζαμάρα, της Φ.Πυργάκη αγγίζουν μεγάλο κομμάτι της περιοχής μας και έχουν απολύτως ενταχθεί στα ευρυτανικά. Σημειωτέων, επιθυμούσα να συνεργαστώ με την Φιλιώ Πυργάκη και, ενώ ήταν προγραμματισμένο, λόγω του κορωνοϊου δεν πρόλαβα. Ωστόσο, έχω συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μουσικής όπως Έφη Θώδη, Γιάννης Καψάλης , Νίκος Βλαχοδήμος, Γωγώ Τσαμπά , Κώστας Σαφέτης , Γιάννης και Τζένη Κατσιγιάννη, Χριστόδουλος Κωσταρέλος, Σοφία Βώττα, Θανάσης Βαρσαμάς, Βασίλης Αγραφιώτης κ.α… Υπήρξα τυχερός που είχα αδερφό ένα πολύ καλό κλαρίνο τον Τάσο, γιατί μας έμαθε μαζί ο κόσμος.

Παρ’ όλ’ αυτά, έχω συνεργαστεί και με εξαίρετους σολίστες, όπως Πάνος Πλαστήρας, Κώστας Αριστόπουλος, Νεκτάριος Κοκκώνης, Δημήτρης Καρακώστας, Γιάννης Παπαδημητρίου”, Πάνος Κοτρώτσος κ.α …

Έχω κάνει τρεις σεζόν στο κέντρο “Λάμψη” και δύο σεζόν στο κέντρο “Νέο Κάστρο”, περιστασιακά έχω εμφανιστεί σε πολλούς χώρους και πανηγύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΕΠ. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το φετινό καλοκαίρι;

ΣΚ. Ετοιμάζω μια ζωντανή ηχογράφηση με τραγούδια της περιοχής μας (κλειστά – στα τρία- τσάμικα κ.λπ.), ενώ θα βγουν κάποια καινούργια τραγούδια ως σινγκλ μέσα στο καλοκαίρι.

Επαγγελματικά, πρώτα ο Θεός, αναμένονται εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας για όλες τις ευχάριστες στιγμές του κόσμου σε γάμους, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις. 

Exit mobile version