Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

προφιλ

????????????????????????????

Όνομα: Γιώργος Λαθύρης

Ιδιότητα: Νομικός – Συγγραφέας – Μεταφραστής – Εκδότης

Τόπος καταγωγής: Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας- Άγραφα

Τόπος διαμονής: Αθήνα

ΕΠ. κ. Λαθύρη, διατελέσατε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Τι σας κέρδισε στη δικηγορία; 

ΓΛ. Γεννήθηκα σε μια αγροτική οικογένεια και μεγαλώσαμε με τα αδέλφια μου μέσα σε συνθήκες ανέχειας και δυσκολιών. Όλα αντιμετωπίζονταν όμως με ένα πνεύμα εργατικότητας και αμοιβαιότητας, με ηθικές αρχές και αξιοπρέπεια, στοιχεία που εμπεδώνονταν από τους γονείς μας κυρίως με το παράδειγμα. Από μικρός αντιλαμβανόμουν την αδικία και αγανακτούσα, όταν κάτι άδικο γινόταν είτε εις βάρος μου είτε εις βάρος άλλων. Έτσι, αυτό το αυξημένο αίσθημα δικαίου και η ανάγκη να μπορώ να το υπερασπίζομαι, με οδήγησε στην Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή μου ακολούθησα τον δρόμο της ελεύθερης, μάχιμης δικηγορίας και παρέμεινα συνεπής σε αυτήν επί 24 χρόνια.

ΕΠ. Μετά από 24 χρόνια, εγκαταλείπετε το δικηγορικό έργο και ασχολείστε κατά βάση με τη συγγραφή, τη μετάφραση και τη διδασκαλία. Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη; 

ΓΛ Στην δικηγορική μου καριέρα, διαπίστωσα εμπράκτως ότι η αδικία είναι γενικευμένο κοινωνικό νόσημα και έχει τον τρόπο να μολύνει ακόμα και αυτούς που την πολεμούν… Συνειδητοποίησα ότι η Δικαιοσύνη είναι για μια κοινωνία όπως η Υγεία μέσα σε έναν ζωντανό οργανισμό. Μου δημιουργήθηκαν έντονοι φιλοσοφικοί προβληματισμοί και επιδόθηκα σε μελέτες ως προς το τι γεννά πραγματικά την αδικία και την επακόλουθη δυστυχία στον άνθρωπο, τι την αναπαράγει, και τ εντέλει μπορεί να την εξαλείψει πραγματικά. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να μεταμορφώσουν τον υποταγμένο σε αλλότριες δυνάμεις άνθρωπο σε ένα συναισθανόμενο υγιές ον, αντάξιο του ονόματος του Ανθρώπου; Αυτό το ερώτημα λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη που με ώθησε στην Ελληνική Φιλοσοφία. Έκλεισα έναν κύκλο 24 ετών, έχοντας εκθέσει τον εαυτό μου σε πολλούς κινδύνους και ολοκληρώσει αυτό που θεωρούσα ως καθήκον μου σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας. Έτσι, από το 2013 και μετά, ασχολήθηκα αποκλειστικά και σε σταθερή βάση με την έρευνα και τη συγγραφή, με τη σύγχρονη απόδοση φιλοσοφικών έργων της αρχαίας Γραμματείας, και κυρίως με τη συστηματική μελέτη και διδασκαλία της Ελληνικής Φιλοσοφίας.

ΕΠ. Με ποιον τρόπο σας “συγκίνησαν” οι Κλασικές Σπουδές και η Γλωσσολογία; 

ΓΛ. Επειδή μας συνδέουν με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Παράδοση. Μες από αυτές ανοίγεται ένας κόσμος παιδείας και αξιών, με τις οποίες η ψυχή τρέφεται, άρδεται και θάλλει. Κι αυτό “συγκινεί”, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δηλαδή, σε κινητοποιεί συνολικά. Η Γλώσσα είναι η ζωντανή αποτύπωση της Μνήμης και της Ιστορίας, και ιδίως η Ελληνική με την χιλιάδων χρόνων ζωή της και τον ανεξάντλητο πλούτο της.

Η Γλωσσολογία ειδικότερα ως επιστήμη που ερευνά και μελετά το φαινόμενο της ανθρώπινης Γλώσσας σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις, θεωρώ ότι θεμελιώθηκε και αυτή από τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται μες από τα ιστορικά τεκμήρια. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν κυρίως τον όρο Φωνή και σε αυτήν έδιναν μεγάλη σημασία, καθώς μέσω της φωνής συνδέεται η πνευματική και αόρατη ύπαρξή μας με την ορατή και σωματική.

ΕΠ. Με ποιον τομέα της επιστήμης της Γλωσσολογίας ασχολείστε και γιατί; 

ΓΛ. Με τη Φιλοσοφία της Γλώσσας, δηλαδή, με το ποια ανάγκη γέννησε την γλώσσα, ποια είναι η φύση και οι απαρχές της, για το αν λέξεις έχουν κάποια ορθότητα από την φύση τους ή είναι συμβατικές. Κι αυτό, διότι θεωρώ ότι είναι το ουσιωδέστερο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εξέδωσα και τον διάλογο “Κρατύλος ή Περί Ονομάτων Ορθότητος” του Πλάτωνος και τον έχω παρουσιάσει μάλιστα και σε σειρά μαθημάτων στο κανάλι “Φρυκτωρίες”, καθώς στο έργο αυτό αποκαλύπτεται το σχέδιο κατασκευής της Ελληνικής και θεμελιώνεται η Φιλοσοφία της Γλώσσας. Με απασχολεί, επίσης, η Γλώσσα μαθησιακά, πώς μπορεί να κατακτηθεί στην ολότητά της και πώς μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, πώς η χρήση ορισμένων λέξεων ή εκφράσεων διαμορφώνει κοινωνικές αντιλήψεις, πότε ψεύδεται, πότε αληθεύει, κ.α. Τομείς που άπτονται θα λέγαμε της Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας. Ασχολούμαι, επίσης, με την Λεξικογραφία και την έκδοση ειδικών Λεξικών της Αρχαίας Ελληνικής, που έχει να κάνει με την Ιστορική Γλωσσολογία.

ΕΠ. Πείτε μας δύο λόγια για την πολιτιστική ερευνητική εταιρεία “Ηλιοδρόμιον” καθώς και τις αντίστοιχες εκδόσεις.

ΓΛ. Η εταιρεία “Ηλιοδρόμιον” ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την έρευνα, μελέτη και εφαρμογή των πολιτιστικών εκείνων στοιχείων που συνιστούν την διαχρονική και ζώσα Ελληνικότητα. Στην πορεία του, το “Ηλιοδρόμιον” ανέπτυξε σταδιακά πολλές ακτίνες δράσεως, λειτουργώντας πάντοτε σε διαλεκτική σχέση με τις ανάγκες και την ανταποκριτικότητα της σύγχρονης Κοινωνίας. Δύο βασικές δράσεις του που εδραιώθηκαν και λειτουργούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια είναι: α) Τα φιλοσοφικά μαθήματα και σεμινάρια, με ανάλυση σημαντικών έργων της Ελληνικής Γραμματείας, και β) Οι εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, που περιλαμβάνουν βιβλία φιλοσοφικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, κ.α.

ΕΠ. Υπήρξατε Ιδρυτικό Μέλος και Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.) Αθηνών. Ποια ήταν τα επιτεύγματα αυτού του εγχειρήματος;

ΓΛ. Η ευαισθητοποίηση πολλών ατόμων και φορέων για την αξία και τη δυναμική της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμού, που μπορεί να ενώσει τους λαούς. Η υποβολή προτάσεως στο Ευρωκοινοβούλιο για την καθιέρωση της Ελληνικής ως κοινής γλώσσας της Ευρώπης. Η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων. Η έκδοση Περιοδικού με σχετική θεματολογία.

ΕΠ. Ποιους επικείμενους στόχους έχει θέσει το αεικίνητο πνεύμα σας; 

ΓΛ. Το υπηρετείν την Ελλάδα και τις αξίες της είναι ένας στόχος ζωής. Σε μια εποχή γενικευμένης ιδιωτείας, η διδαχή και πραγμάτωση του Κοινού καλού συνιστά πράξη επαναστατική. Ζώντας στο σήμερα και υπερβαίνοντας τις κάθε είδους δυσκολίες, καλούμαστε ως σημερινοί Έλληνες να περισυλλέξουμε και πάλι την αρχαία μας Γνώση, να συνδεθούμε με την Παράδοσή μας, να μάθουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε, αμυνόμενοι απέναντι στον ζοφερό μεσαίωνα που με χίλια προσωπεία επελαύνει… και ανοίγοντας θαρραλέα έναν νέο δρόμο για την Πνευματική και Κοινωνική Αναγέννηση της Ελλάδος αλλά και όλης της Ανθρωπότητος.

Exit mobile version