Όνομα: Βασίλης Καρατσίκης
Ιδιότητα: Μελισσοκόμος
Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι
Τόπος διαμονής: Καρπενήσι
ΕΠ. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την μελισσοκομεία και πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση τέτοιας εμβέλειας;
ΚB. Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν εγώ τότε εργαζόμουν ως υπάλληλος γραφείου στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησα με τρία μελίσσια για να απασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου. Εξάλλου, πάντα είχα ιδιαίτερη αγάπη για τη φύση κι οι δραστηριότητές μου από μικρό παιδί είναι συνδεδεμένες με αυτή. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία επαγγελματικά. Έτσι, το χόμπι μου έγινε επάγγελμά μου. Με τα χρόνια, με πολλή δουλειά, όρεξη και μεράκι τα τρία μελίσσια έγιναν ολόκληρη επιχείρηση που εξάγει τα προϊόντα της ακόμη και στο εξωτερικό. Τα προϊόντα που παράγουμε είναι μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός και πρόπολη.
ΕΠ. Έχετε δημιουργήσει μια σύγχρονη μομάδα επεξεργασίας μελιού. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό
ΚΒ. Η επιχείρηση μεγάλωνε σιγά σιγά, οπότε η εξαγωγή κι επεξεργασία του μελιού γινόταν στην αρχή με απλά μέσα, κόπο, κούραση και χειρωνακτική εργασία. Τώρα, βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού, που επιτρέπει την ευκολότερη κι αποτελεσματικότερη διάθεση των μελισσοκομικών προϊόντων μας στην αγορά.
ΕΠ. Το μέλι που παράγετε έχει πιστοποιηθεί καθώς είναι βιολογικό. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του;
ΚΒ. Κατά την περίοδο συλλογής μελιού τα μελίσσια μου βρίσκονται σε ορεινές περιοχές στα παρθένα δάση κι απάτητα βουνά της Ευρυτανίας σε περιοχές με αυτοφυή βλάστηση, μακριά από καλλιέργειες, φυτοφάρμακα και ρύπους αστικής φύσης. Επίσης, δε χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση ασθενειών κι εχθρών των μελισσών. Πολύ σημαντικό στοιχείο για την πιστοποίηση του μελιού μας ως βιολογικό είναι ότι χρησιμοποιούμε φύλλα κηρήθρας μέσα στις κυψέλες, που φτιάχνουμε από δικό μας γνήσιο και βιολογικό κερί που παίρνουμε από τα μελίσσια μας. Επιπλέον, αφήνουμε μεγάλα αποθέματα μελιού μέσα στις κυψέλες για να τρέφονται τα μελίσσια, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθούν προϊόντα ζάχαρης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες κι ύστερα από χημικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς στα προϊόντα μας έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά.
ΕΠ. Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει το μέλι της Ευρυτανίας που το ξεχωρίζουν από τα άλλα;
ΚΒ. Το μέλι της Ευρυτανίας έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από άλλα μέλια και το κάνουν ποιοτικό και περιζήτητο. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η Ευρυτανία έχει παρθένα δάση με μοναδική αυτοφυή βλάστηση κιέτσι οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από μια μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων, όπως καστανιά, βελανιδιά, έλατο. Λόγω αυτής της ποικιλίας, το μέλι της περιοχής έχει έντονη γεύση και πλούσιο άρωμα. Ειδικά το ελατίσιο μέλι είναι ένα είδος μελιού που παράγεται κυρίως στην Ευρυτανία, και διακρίνεται για τη μοναδική γεύση του και την κρεμώδη υφή του. Το περιβάλλον της περιοχής είναι καθαρό, αφού η Ευρυτανία είναι από τις λιγότερο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, το μέλι δεν επιβαρύνεται από χημικά υπολείμματα. Έτσι, το μέλι της περιοχής μας δε θεωρείται άδικα ως ένα από τα καλύτερα μέλια της Ελλάδας.
ΕΠ. Δεδομένης της ύπαρξης πολλών μελισσοκόμων στην περιοχή μας θεωρείτε πως η δημιουργία ενός συνεταιρισμού θα βοηθούσε το μέλλον της μελισσοκομείας;
ΚΒ. Η δημιουργία ενός συνεταιρισμού μελισσοκόμων στην Ευρυτανία θα ήταν μια πρωτοβουλία που θα ενίσχυε την τοπική οικονομία και την αειφορία της περιοχής. Μέσω ενός συνεταιρισμού οι μελισσοκόμοι θα ένωναν τις δυνάμεις τους και θα διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και τις προμήθειές τους. Με την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών όλων των μελών του συνεταιρισμού, η παραγωγή και η ποιότητα των προϊόντων θα βελτιωνόταν. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού θα ήταν η υποστήριξη των μελών σε περιόδους κρίσεων, όπως φυσικές καταστροφές ή ασθένειες των μελισσών.
ΕΠ. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια του έτους;
ΚΒ. Η μελισσοκομία είναι ένας δύσκολος κλάδος της γεωργίας και ο πιο σημαντικός για την ύπαρξη ζωής. Επηρεάζεται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Τα μελίσσια μας είναι τοποθετημένα στο δάσος κι είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, καταστροφή από άγρια ζώα ακόμα και κλοπή από ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης, οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι ιδανικές για να πετύχουμε τη μέγιστη παραγωγή μελιού, που αυτό δε συμβαίνει συνέχεια. Το υψηλό κόστος παραγωγής είναι πλέον ένα βασικό πρόβλημα για εμάς τους νομάδες μελισσοκόμους, που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε διάφορες περιοχές κατά τη διάρκεια του έτους. Τέλος, οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσουν, γιατί πλήττουν την επαγγελματική επιβίωση του μελισσοκόμου, καθώς πρόκειται και για ζήτημα υγείας των καταναλωτών.
ΕΠ. Πώς η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να επηρεάσει την μελισσοκομεία και τη δουλειά σας στο μέλλον;
ΚΒ. Η κλιματική αλλαγή απειλεί και το οικοσύστημα των μελισσών. Τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές επιβαρύνουν τη μελισσοκομία. Η βλάστηση μειώνεται και οι μέλισσες δεν μπορούν να συλλέξουν γύρη και μέλι για να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα τα μελίσσια να αποδυναμώνονται και σε πολλές περιπτώσεις να χάνονται.