Όνομα: Βασίλης Αρωνιάδας
Ιδιότητα: Ελεύθερος Επαγγελματίας
Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι
Τόπος διαμονής: Καρπενήσι
ΕΠ. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρηση «Το παραδοσιακόν»;
ΒΑ. Θέλοντας να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις και τις αυθεντικές συνταγές του τόπου μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια πρωτόγνωρη για εμάς επιχείρηση. Πάντα είχαμε ως γνώμονα τον σεβασμό στην παράδοση προσφέροντας το καλύτερο δυνατό στον καταναλωτή. Έτσι, το 2003 ανοίξαμε το πρώτο μας εργαστήριο παραδοσιακών πιτών βασισμένοι στα αγνά και τοπικά υλικά. Έπειτα, η επιχείρηση μας επεκτάθηκε ανοίγοντας το δεύτερο κατάστημα μας στο κέντρο του Καρπενησίου με στόχο να αναδείξουμε τα προϊόντα μας τόσο στους ντόπιους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης.
ΕΠ. Μετά από χρόνια παρουσίας σας στην αγορά του Καρπενησίου, αποφασίσατε να επεκτείνετε την δραστηριότητά σας και στην Αθήνα. Τί σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφασή;
ΒΑ. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και τα προϊόντα μας είχαν μεγάλη ζήτηση στο αθηναϊκό κοινό πήραμε την απόφαση το 2016 να μεταφέρουμε το κατάστημά μας, «Το παραδοσιακό και » στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώσαμε ουσιαστικά την επιθυμία των πελατών μας. Να σημειώσω πως ο μαγαζί μας έχει έδρα στο Ελληνικό Αττικής.
ΕΠ. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής σας πορείας;
ΒΑ. Φυσικά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε αφορούσε το κομμάτι των προμηθευτών, γι αυτό και προσπαθήσαμε να διαλέξουμε όσο γινόταν μικρούς παραγωγούς. Έπειτα, έπρεπε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι πίτες που φτιάχνουμε στο εργαστήριο μας είναι σαν τις πίτες που φτιάχνει κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με τις πιο παραδοσιακές πίτες όπως είναι η τυρόπιτα, η χορτοπιτα, η πρασοπιτα και η κολοκυθόπιτα και πλέον έχουμε φτάσει να έχουμε 60 διαφορετικούς κωδικούς. Φυσικά, γνωρίζαμε από την αρχή ότι χρειάζοταν μεράκι για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Όμως, παρά τις δυσκολίες, τα καταφέραμε μιας και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας εδώ και εικοσιένα χρόνια.
ΕΠ. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή προιόντα στο κατάστημά σας;
ΒΑ. Στην ερώτηση «ποια είναι τα πιο δημοφιλή προϊόντα του καταστήματος» δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα η ηλικία του καταναλωτή. Αν ο καταναλωτής, έτσι, ανήκει στη νέα γενιά θα προτιμήσει την μανιταρόπιτα, τη ζαμπονοκασεροπιτα και την κοτοπιτα. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν συνήθως τις πιο κλασικές συνταγές μας όπως την τυρόπιτα,την χορτοπιτα,την κολοκυθόπιτα,την πρασοπιτα καθώς επίσης και τη γαλατόπιτα. Η γαλάτοπιτα μας , για παράδειγμα είναι δυο ειδών, η γλυκιά με πλούσια κρέμα και κανέλα αλλά και η αλμυρή που είναι μια παραλλαγή της τυρόπιτας με κρέμα και φέτα. Βέβαια κατά την γνώμη μας τα δημοφιλέστερς προϊόντα μας είναι η τυρόπιτα,η κολοκυθόπιτα, η χορτοπιτα και η κασεροπιτα ενώ για τους λάτρεις της πιο παραδοσιακής κουζίνας είναι η ζυμαροπιτα, μια πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι, καλαμποκάλευρο και φέτα. Στα καταστήματα μας μπορείτε να προμηθευτείτε πίτες ατομικές ψημένες αλλά και ταψακια για να τα ψήσετε εσείς.
ΕΠ. Ποια είναι η ανταπόκριση των πελατών σας στην Αθήνα στις παραδοσιακές Ρουμελιώτικες συνταγές;
ΒΑ. Το κατάστημα μας έχει αποκτήσει σταθερούς πελάτες ενώ οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται, είναι από φοιτητές και εργαζόμενους που ψάχνουν να φάνε κάτι παραδοσιακό και χορταστικό κατά την διάρκεια μιας δύσκολης μέρας, μέχρι και νοικοκυρές και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες παρόλο που γνωρίζουν να φτιάχνουν μόνες τους πίτες, προτιμούν τα προϊόντα μας καθώς τους θυμίζουν την μητέρα τους ή ακόμα και την γιαγιά τους, οι οποίες άνοιγαν το φύλλο στο χέρι. Κάτι επίσης σημαντικό, είναι ότι στην περιοχή που έχουμε την επιχείρηση μας, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ευρυτανικης καταγωγής αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι που αναγνωριζουν την ποιότητα των προιόντων μας, μας δημιουργούν ένα αίσθημα ικανοποίησης ανταμείβοντας, έτσι, τους κόπους όλων αυτών των χρόνων.
ΕΠ. Υπάρχει κάποια νέα τάση στον χώρο της εστίασης που θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε;
ΒΑ. Δημιουργούμε πίτες τα τελευταία 21 χρόνια και έχουμε δει διάφορες νέες τάσεις στο χώρο της εστίασης, αλλά δεν θελουμε να ξεφύγουμε από την αρχική μας ιδέα. Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα και παραμένουμε σταθεροί στην ποιότητα μας. Οπότε προς το παρόν, δεν θα δείτε κάτι καινούργιοαπο εμάς στον χώρο της εστίασης. Εμάς, αξίζει να τονίσουμε πως, στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι η συνέχιση της παράδοσης με πολλή αγάπη και μεράκι.
ΕΠ. Τι συμβουλη θα δίνατε σε έναν νέο ανθρωπο που θα ηθελε να ασχοληθει με τον συγκεκριμενο χωρο;
ΒΑ. Η συμβουλή που θα έδινα σε έναν νέο επιχειρηματία είναι να βρει μια ιδέα που να του αρέσει και να προσπαθήσει να διατηρήσει την ταυτότητα αυτής της ιδέας. Επίσης, θεωρώ πως αρκετά σημαντικό και καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι να μην είναι πρωταρχικός στόχος το κέρδος, αλλά η επιδίωξη για υψηλή ποιότητα. Ακόμη, χρειάζεται να έχει πολλή υπομονή και φυσικά, πολλή όρεξη για δουλειά.