Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

7446
profile

Όνομα: Θοδωρής Μάκκας

Ιδιότητα: Λογιστής, Τραγουδιστής του Συγκροτήματος ‘Μουσικοί Ψυχής’

Τόπος καταγωγής: Σκαμιά Ευρυτανίας

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Μια ομάδα νέων ανθρώπων που υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική με στόχο να αγγίξουν τις ψυχές μας. Ο τραγουδιστής Θοδωρής Μάκκας μας μιλάει για το συγκρότημα ‘Μουσικοί Ψυχής’ και το δικό του μουσικό ταξίδι.

ΕΠ. κ. Μάκκα, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική και με ποια αφορμή; Πότε απέκτησε και επαγγελματικό πρόσημο

ΘΜ. Η πρώτη ενασχόλησή μου με την μουσική, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν σε ηλικία 5 ετών, όταν η νηπιαγωγός μου μού υποσχέθηκε ότι στην “αποφοίτηση” του νηπιαγωγείου στο τέλος της χρονιάς θα τραγουδήσω. Και κράτησε την υπόσχεσή της, μας είχε φτιάξει εξέδρα  και είχε στήσει στη σκηνή ένα πανηγύρι, στο οποίο εγώ τραγουδούσα το “μήλο μου κόκκινο” με τη συνοδεία των συμμαθητών μου, κρατούσαμε όλοι μουσικά όργανα, άλλος φλογέρα, άλλοι κιθάρα και βιολί.  Αργότερα, μεγαλώνοντας, με θυμάμαι να παρατηρώ – και να χάνομαι λίγο – είτε όταν άκουγα τον παππού μου να τραγουδάει στα γλέντια του σπιτιού, είτε έναν καλό ψάλτη στην εκκλησία, και εγώ να προσπαθώ να πιάσω την τεχνική τους. Επαγγελματικά, εντός και εκτός εισαγωγικών, μπορεί να πεις κανείς ότι εμφανίστηκα πρώτη φορά σε εκδήλωση των καθηγητών του ΕΠΑΛ Καρπενησίου, του σχολείου μου.

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα, και φέτος ολοκληρώνονται οι σπουδές μου στην Βυζαντινή Μουσική, στο Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός». Έχω ήδη πτυχία Ορθοφωνίας, Solfeges και Θεωρίας Ευρωπαϊκής Μουσικής, από το ίδιο Ωδείο. Επίσης, έχω ασχοληθεί για 5 χρόνια με εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους.

Μέχρι στιγμής, έχω πλήθος συνεργασιών σε συναυλίες, σε μουσικοχορευτικές ή και θεατρικές παραστάσεις  (συλλόγων όπως Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγαριάς Φθιώτιδος, Καλυβίων Φθιώτιδας  κ.α.) και θρησκευτικές πανηγύρεις (σε Ελλάδα και εξωτερικό) με καταξιωμένους δεξιοτέχνες και ερμηνευτές της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εμφανιζόμαστε και σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, όπως σε τοπικά κανάλια τις Στερεάς Ελλάδος: Star Λαμίας και στο ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδος.

ΕΠ. Ποια είναι η σχέση σας με τη Βυζαντινή Μουσική και πώς συνέβαλε στη μουσική σας παιδεία και τα μετέπειτα βήματά σας ως τραγουδιστής;

ΘΜ. Η βυζαντινή μουσική ήρθε ως επισφράγιση της ταυτότητας μου ως παραδοσιακού μουσικού. Θέλοντας να ασχοληθώ με το παραδοσιακό τραγούδι, κατάλαβα ότι η βυζαντινή με την παραδοσιακή μουσική είναι ένα και το αυτό. Η παραδοσιακή μουσική τεχνικά μπορεί να αποδοθεί μόνο με τη βυζαντινή σημειογραφία. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι παλιότερα ο τραγουδιστής της κοινότητας ήταν και ταυτόχρονα και ο ψάλτης της εκκλησίας, δεν ήταν δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Συνεπώς, κατάλαβα ότι, αν θέλω να εξελίξω την τέχνη μου, θα το κάνω μόνο μέσα από την καθημερινή μελέτη και εξάσκηση και βυζαντινής μουσικής. Και μέσα από την εξάσκηση αυτή, αγάπησα πολύ και την καθαρά εκκλησιαστική μουσική.

ΕΠ. Τι περιλαμβάνει το μουσικό ρεπερτόριο του συγκροτήματος “Μουσικοί Ψυχής”;

ΘΜ. Το ρεπερτόριο μας, και των πέντε μουσικών, περιλαμβάνει μουσικές, μελωδίες και τραγούδια, απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Μέσα, όμως, απ’ την συνεργασία, επειδή μοιραζόμαστε την κοινή αγωνία και την αγάπη για την ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων της μουσικής παράδοσης της Ευρυτανίας, ή καλύτερα της ευρύτερα ορεινής Ρούμελης, μάλλον θα λέγαμε ότι είμαστε συγκρότημα “Ρουμελιώτικο” ή “Στεριανό”, αν και παίζουμε και τραγουδάμε και ηπειρώτικα, και θρακιώτικα και μακεδονικά και νησιώτικα. Τώρα, αν σας πω ότι παίζουμε ποντιακά και κρητικά, θα σας πω ψέματα, δεν έχουμε ασχοληθεί ούτε με το ύφος, ούτε με την ιδιαίτερη ταυτότητα αυτών των περιοχών.

3 2

ΕΠ. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

ΘΜ. Υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, και μάλιστα και από νεαρές ηλικίες, όχι μόνο στο Καρπενήσι αλλά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που επισκεπτόμαστε.

Εμένα προσωπικά μου κάνει φοβερή εντύπωση το ότι νέα άτομα χορεύουν παραδοσιακά κομμάτια, τα οποία σήμερα δεν ακούγονται πουθενά, και μάλιστα με ιδιαίτερο πάθος και όρεξη. Όσο και να αλλοιώνεται η δημοτική παράδοση, υπάρχει ακόμα ένα μέρος του κόσμου που τη διατηρεί ζωντανή και ακέραια.

ΕΠ. Τι είναι η λαϊκή μουσική για εσάς, γιατί την επιλέγετε;

ΘΜ. Λαϊκή μουσική για μένα, χωρίς να ακολουθώ αυστηρό ορισμό όπως θα έκανε ένας μουσικολόγος, είναι η μουσική που επί αιώνες μίλησε στη καρδιά των απλών ανθρώπων, τραγουδήθηκε, διαδόθηκε, παραδόθηκε από γενιά σε γενιά, και έφτασε σήμερα σε εμάς. Γιατί την επιλέγω; Γι’ αυτό ακριβώς που σας είπα, γιατί κουβαλάει όλη την αγάπη της γενιάς που την παρέδωσε στην επόμενη, ως κάτι πολύτιμο και αξιόλογο.

ΕΠ. Από ποιους καλλιτέχνες εμπνέεστε και ποιους μελετάτε στην καθημερινότητά σας;

ΘΜ. Από τους πιο αγαπημένους μου παλιούς καλλιτέχνες που μελετώ και εμπνέομαι καθημερινά είναι ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Τάκης Καρναβάς, η Τασία Βέρρα, ο Στάθης Κάβουρας και ο Γιάννης Κωνσταντίνου.

ΕΠ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το συγκρότημα κι εσάς προσωπικά, καθώς και οι καλλιτεχνικές σας φιλοδοξίες;

ΘΜ. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, με αξιοπρέπεια και αισθητική. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δικός μου προσωπικός στόχος είναι να συνεχίσω με την ίδια όρεξη να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος μέσα από τη μελέτη και την εξάσκηση, υπηρετώντας με σεβασμό και όσο μπορώ καλύτερα, την μουσική μας παράδοση. Θέλω και εγώ να βάλω το πετραδάκι μου να ξαναφέρουμε την μουσική μας παράδοση εκεί που της αξίζει.

2 2