Όνομα: Τριαντάφυλλος Μαντής
Ιδιότητα: Μάγειρας
Τόπος καταγωγής: Βίνιανη Ευρυτανίας
Τόπος διαμονής: Μόναχο Γερμανίας
ΕΠ. κ. Μαντή εργάζεστε ως μάγειρας τα τελευταία οκτώ χρόνια σε διακεκριμένα ξενοδοχεία εντός και εκτός Ελλάδος ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ζείτε στο Μόναχο της Γερμανίας. Πώς είναι η εμπειρία της διαμονής στο εξωτερικό και ποια ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δική σας μετανάστευση;
TM. Θα έλεγα ότι στο εξωτερικό σού ανοίγονται άλλοι ορίζοντες, γεμίζεις καινούργιες εμπειρίες, μαθαίνεις νέες κουλτούρες από τη διαφορετική καθημερινότητα και με την καθημερινή τριβή με τους ανθρώπους της εκάστοτε χώρας. Όπως και με κάθε τι καινούριο, για εμένα όλα αρχίζουν με ένα μικρό άγχος για το τι θα συναντήσεις και αν θα μπορέσεις να προσαρμοστείς στη νέα καθημερινότητα. Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σάρλοτ, προσαρμόστηκα χωρίς να δυσκολευτώ, γιατί ήμουν με συγγενείς και με πολύ γνώριμα πρόσωπα. Επίσης, η γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα Αγγλικά, κάτι πολύ γνώριμο για εμένα. Στη Γερμανία, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στην αρχή, μιας και δεν είχα γνώση της γερμανικής γλώσσας. Βέβαια, λόγω δουλειάς με την καθημερινή τριβή με Γερμανούς και των εβδομαδιαίων ιδιαίτερων μαθημάτων της γερμανικής γλώσσας, τώρα πια μπορώ να πω ότι είμαι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο συνεννόησης και έχω γνωρίσει αρκετούς Έλληνες και Γερμανούς.
Για να σας απαντήσω στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, δεν είχε περάσει στιγμή από το μυαλό μου ότι θα μεταναστεύσω, μέχρι που μας χτύπησε την πόρτα ο κορονοϊός και για όλον τον κόσμο ήρθαν τα πάνω κάτω. Παρότι υπήρχε μια συμφωνία για εκείνη την καλοκαιρινή σεζόν σε 5 αστέρων πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που εργαζόμουν και τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η αμφιβολία που μας είχε κάνει ο κορονοϊός να νιώθουμε, με έκανε να στρέψω τις βλέψεις μου για μια καλύτερη εργασία και ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ήρθε ξαφνικά μια πρόταση μετά από πολύ ψάξιμο και δυσκολία λόγω μη γνώσης της γερμανικής γλώσσας από ένα 4 αστέρων πολυτελές ξενοδοχείο στο Γκάρμις της Γερμανίας. Έτσι, άρπαξα αυτή την ευκαιρία χωρίς δεύτερη σκέψη και μαζί με τη κοπέλα μου, κάναμε μαζί αυτό το μεγάλο βήμα της μετανάστευσης προς το άγνωστο, με σύμμαχο τη θέληση και την επιμονή μας για ένα καλύτερο αύριο.
ΕΠ. Εδώ και κάποιον καιρό εργάζεστε ως chef στην BMW. Μιλήστε μας για αυτήν την εμπειρία. Με τι ακριβώς ασχολείστε και τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει;
TM. Έχω μικρό χρονικό διάστημα που έχω ξεκινήσει την εργασία μου στην ομάδα της BMW και για εμένα είναι μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία, διότι τα προηγούμενα χρόνια είχα συνηθίσει να εργάζομαι σε á la carte ξενοδοχεία και εστιατόρια. Εργάζομαι σε μια από τις μεγαλύτερες καντίνες προσωπικού του ομίλου BMW. Είμαστε μια ομάδα που περιλαμβάνεται από 40 με 50 μάγειρες μαζί με τους βοηθούς μαγείρων και προσφέρουμε τη δυνατότητα στο προσωπικό της BMW να επιλέξει από ποικίλες κουζίνες καθημερινά. Για παράδειγμα, υπάρχουν μικρές κουζίνες (Stands), όπως Ιταλική με πίτσα και πάστα, σαλάτα και γκριλ, διάφορα μπολ, μαγειρευτό φαγητό, wok, σούσι, σούπες κτλ. Δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη ακόμα, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση η οργάνωση και η μεθοδικότητα σε μια τόσο μεγάλη ομάδα.
EΠ. Για κάποια περίοδο εργαστήκατε ως μάγειρας σε εστιατόριο στο Σάρλοτ. Από την εργασιακή σας εμπειρία στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, σε τι συμπεράσματα καταλήγετε για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρικής;
TM. Αυτές οι τρεις συγκεκριμένες κουζίνες έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Στις ΗΠΑ, μού έκανε πολλή εντύπωση ότι κύριο μέρος στη διατροφή τους είναι το γρήγορο φαγητό. Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει πολλά τηγανητά φαγητά, τόσο στο γκριλ όσο στη φριτέζα. Η γερμανική κουζίνα τείνει να έχει πιο βαριά φαγητά λόγω του έντονου κρύου και περιλαμβάνει κυρίως κρέας, λουκάνικα και σούπες. Η γερμανική κουζίνα έχει τη φήμη ότι είναι μονότονη και χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Ωστόσο, η σύγχρονη γερμανική κουζίνα θεωρείται πιο ελαφριά και με μεγαλύτερη ποικιλία, χωρίς όμως να ξεχνάει την παράδοσή της. Την ελληνική κουζίνα, τόσο με την ποιότητα και την ποικιλία των υλικών της, όσο και με τους σωστούς συνδυασμούς στο κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά, την κατατάσσω, κατά τη δική μου γνώμη, υψηλά στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης
EΠ. Τι νιώθετε, όταν μαγειρεύετε και πώς θα περιγράφατε τη δική σας μαγειρική; Η μαγειρική είναι τέχνη τελικά;
TM. Μέσα από τη μαγειρική μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και να γίνεις δημιουργικός. Όχι μόνο η διαδικασία του μαγειρέματος και ψησίματος βελτιώνει τη διάθεση, αλλά το αίσθημα της ικανοποίησης που αποκτάται, όταν βλέπει κανείς και γεύεται το τελικό προϊόν, ενισχύει φυσικά την ευτυχία. Όποτε θα έλεγα, ναι η μαγειρική είναι τέχνη!
EΠ. Έχετε μνήμες ως παιδί από τη μαγειρική στο σπίτι σας; Κι αν ναι, πώς συνέβαλαν στη μετέπειτα εξέλιξη σας ως μάγειρας;
TM. Από 15 χρονών έλεγα ότι θα ακολουθήσω τη μαγειρική. Αλλά να πω την αλήθεια δεν έχω ιδιαίτερες μνήμες, γιατί ως παιδί ήμουν πολύ ιδιότροπος και έτρωγα συγκεκριμένα φαγητά. Και αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος που ήθελα να γίνω μάγειρας, έτσι ώστε να γνωρίσω και να αγαπήσω καινούργιες γεύσεις.
EΠ. Τέλος, εάν έπρεπε να μας προτείνετε μία συνταγή, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;TM. Εξαιτίας του ότι το Καρπενήσι είναι μια περιοχή, στην οποία η διατροφή μας περιλαμβάνει περισσότερο το κρέας και λιγότερο τα θαλασσινά, θα σας πρότεινα ένα εύκολο κριθαρότο θαλασσινών.