Οι Νόμοι της Απλότητας

219
mairii

του John Maeda, Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Ο οδηγός του John Maeda “Οι Νόμοι της Απλότητας” αναφέρεται στην κατανόηση και την εφαρμογή της έννοιας της απλότητας στον σχεδιασμό προϊόντων, στις επιχειρηματικές στρατηγικές και γενικότερα στην καθημερινή ζωή. Ο Maeda, σχεδιαστής, καλλιτέχνης και επιστήμονας, συνοψίζει τη φιλοσοφία του σε δέκα βασικούς νόμους (μείωσης, οργάνωσης, συνέπειας, χρόνου, μάθησης, διαφορών, συμφόρησης, συναισθήματος, αξιοπιστίας, αποτυχίας) που προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και εμπειρικές παρατηρήσεις. Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι πως η απλότητα δεν είναι απλώς η αφαίρεση περιττών στοιχείων, αλλά μια στρατηγική που στρέφεται στην ουσία και την αποτελεσματικότητα.

Μεταξύ των νόμων που εξετάζει στο έργο του είναι ο “Νόμος της Μείωσης”. Με τη μείωση – αφαίρεση, δε διαγράφουμε απλώς στοιχεία, αλλά εστιάζουμε σε αυτά που πραγματικά χρειάζονται, αφαιρούμε τον περιττό θόρυβο και ενισχύουμε τη χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα. Παράλληλα μειώνεται ο χρόνος χρήσης, μιας και η απλότητα επηρεάζει την ταχύτητα. Αν ένα προϊόν ή μια διαδικασία γίνεται γρηγορότερα αντιληπτή και λειτουργική, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος κατανόησής της. Επιπλέον, η απλότητα οδηγεί στην αντικατάσταση του προϊόντος με κάτι καλύτερο. Εάν η αφαίρεση οδηγεί σε κενό, μπορεί να εισαχθεί κάτι πιο αποδοτικό στη θέση του, όπως μια καλύτερη λειτουργία. Επίσης, ο “Νόμος της Οργάνωσης” δείχνει πώς η σωστή δομή μειώνει την πολυπλοκότητα. Μέσα από την κατηγοριοποίηση, την οπτική «καθαρότητα» και την προτεραιοποίηση των πιο σημαντικών στοιχείων, μειώνεται η αίσθηση της πολυπλοκότητας. Τέλος, ο “Νόμος του Συναισθήματος” αναφέρεται στα θετικά συναισθήματα που προσφέρει ένα προϊόν, όπως ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός και η ευχάριστη αισθητική.

Και για όσους είναι έτοιμοι να σχολιάσουν πως δεν τους ενδιαφέρει η τεχνολογία, το έργο του Maeda δεν περιορίζεται στον σχεδιασμό προϊόντων αλλά εξετάζει ευρύτερα τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η προσέγγισή του ενθαρρύνει την ισορροπία ανάμεσα στην απλότητα και την πολυπλοκότητα, αναγνωρίζοντας ότι και οι δύο είναι απαραίτητες για μια ουσιαστική και δημιουργική εμπειρία.