Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του κεντρικού δρόμου των Αγράφων, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στον απολογισμό πεπραγμένων, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μόνο στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Αγράφων έχουν ήδη αποκατασταθεί και ασφαλτοστρωθεί τμήματα του οδικού δικτύου συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων.
Η πολυπόθητη ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου προς το χωριό Άγραφα ολοκληρώθηκε μετά από πολλές δεκαετίες αναμονής και υπομονής των κατοίκων και των επισκεπτών που ταλαιπωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια με το χωματόδρομο, τις καταπτώσεις βράχων και το δύσκολο οδικό δίκτυο. Το γεγονός γιόρτασαν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές με την παρουσίαση του δρόμου στο χωριό Άγραφα προ ημερών. Στα Άγραφα βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, η Βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, η αντιπεριφερειάρχης ορεινής πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Ευαγγελογιώργος, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης και πολλοί άλλοι.
Το ‘ευχαριστώ’ του Φάνη Σπανού
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε για το έργο:
«Στην Ευρυτανία δεν παίρνεις αποφάσεις μετρώντας πληθυσμούς, εκτάσεις, ποσοτικούς δείκτες. Αντικρίζεις κατάματα τον Άνθρωπο, οσφραίνεσαι τη Φύση, «ακούς» την Ιστορία που αντηχεί από τις πλαγιές των περήφανων βουνών της… Και μετά ξέρεις τι πρέπει να κάνεις…
Μετά από χρόνια προσπαθειών, δουλειάς, εμποδίων πάσης φύσεως, αλλά πάντα με αυτή την αρχή ριζωμένη στην ψυχή μας, παραδίδουμε τον δρόμο των Αγράφων, φέρνοντας την άσφαλτο στην είσοδο του ιστορικού χωριού!
18,1 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου έγιναν πραγματικότητα μέσα από τα έργα της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα τμήματα «Βαρβαριάδα – Άγραφα», «Άγραφα – Επινιανά» και άλλα 10,5 στα τμήματα «Τροβάτο – όρια Νομού Ευρυτανίας» και «Βραγγιανά – όρια Νομού Ευρυτανίας»!
Και οφείλουμε πλέον το τμήμα «Επινιανά – Τροβάτο – Βραγγιανά», καθώς και δυο μικρά εργάκια, τις στροφές και τις διαπλατύνσεις των Αγράφων, που θα βάλουμε γρήγορα μπρος, για να πούμε πως ασφαλτοστρώθηκε το σύνολο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της περιοχής!
Ως Περιφερειακή αρχή, είχαμε την ευτυχία αυτή η μεγάλη προσπάθεια να τελεσφορήσει στα χέρια μας. Όμως, υπηρετήθηκε για πολλά χρόνια, από πολλούς ανθρώπους και θεσμούς. Συνεπώς, οφείλουμε, μεταξύ άλλων, ένα «ευχαριστώ» στον Δήμο Αγράφων που διαχρονικά στήριξε την προσπάθεια. Στη βουλευτή Ευρυτανίας και τους προκατόχους της, που επίσης στάθηκαν ισχυροί αρωγοί.
Και φυσικά, στον προκάτοχό μου, Κώστας Μπακογιάννης, που σε αυτό το έργο κατέβαλε -πέρα και πάνω από τους οικονομικούς πόρους- χρόνο, ενέργεια, πολιτικό κεφάλαιο, αγάπη και ψυχή, για να γίνει πραγματικότητα…
Τέλος, το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» ανήκει σε όλους εσάς. Σε κάθε πολίτη αυτού του μοναδικού τόπου, που μας δώσατε δύο πολύτιμα πράγματα, χωρίς τα οποία τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί· υπομονή και εμπιστοσύνη! Σας ευχαριστούμε!».
Άρης Τασιός: ‘…ξέρω ότι καθυστερήσαμε… αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε φτάσει εδώ’
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός δήλωσε στην παρουσίαση του δρόμου:
«Ξέρω ότι καθυστερήσαμε, ξέρω ότι υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία με την βοήθεια την δική σας και την υπομονή τα ξεπεράσαμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε φτάσει εδώ και να έχουμε ασφαλτοστρώσει τον δρόμο τον κεντρικό των Αγράφων. Το σημαντικό, όμως, δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι πως έχουμε ήδη προετοιμάσει τα επόμενα βήματα με τον Περιφερειάρχη. Όπως είναι η μελέτη για τον κεντρικό δρόμο των Αγράφων Παλαιοκαρυά – Τροβάτο – Βραγιανά είναι ολοκληρωμένη και ο στόχος είναι να το εντάξουμε και να το χρηματοδοτήσουμε το συντομότερο δυνατό και κυρίως να μπορέσουμε να βάλουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια. Για τον Μάραθο τα πρώτα χιλιόμετρα θα ασφαλτοστρωθούν μέσα στην παράταση που έχουμε δώσει και πρέπει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε παραπέρα. Και στα Επινιανά είναι μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να προχωρήσει. Σημαντικό επίσης, είναι στο ορεινό κομμάτι των Αγράφων η εργολαβία που τρέχει. Γυρνώντας λίγο τον χρόνο πίσω χτίσαμε σε αυτά που βρήκαμε και προσπαθήσαμε να κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Το έργο εντάχθηκε το 2008, χρηματοδοτήθηκε το 2011, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012 και το 2014 όταν ξεκινήσαμε εμείς η άσφαλτος ήταν ακόμη μέχρι τη Βαρβαριάδα. Καταφέραμε όμως το 2014 και κάναμε μια στρατηγική κίνηση, που μπορεί εκείνη την περίοδο να καθυστέρησε το κεντρικό κομμάτι, όμως μας έφερε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Πολλά έχουνε γίνει και πολλά ακόμη θα γίνουνε. Είμαστε εδώ με την συνεργασία όλων να τα καταφέρουμε. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και θα είμαστε πάντα εδώ και θα λέμε αυτά έχουνε γίνει, αυτά προγραμματίσαμε και αυτά μπορούμε να κάνουμε».
Αλέξης Καρδαμπίκης: «Ένα νέο οδικό έργο που κάνει τη διαφορά στα Άγραφα»
Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης δήλωσε κατά την παρουσίασητου δρόμου:
«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιορτάζουμε σήμερα την υλοποίηση μιας σημαντικής υπόσχεσης.
Την ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς το χωριό Άγραφα που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε χωμάτινος, δημιουργώντας δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.
Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση, που αναβαθμίζει ουσιαστικά την πρόσβαση στον ορεινό όγκο των Αγράφων, αποτελεί το αποτέλεσμα δέσμευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων για έναν ασφαλέστερο και πιο λειτουργικό δρόμο.
Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου αναμένεται να προσφέρει άνεση και ασφάλεια στους κατοίκους, να διευκολύνει τη μετακίνηση των επισκεπτών, καθώς και να συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτιστικό πλούτο των Αγράφων.
Πρόκειται για ένα έργο με μακροπρόθεσμα οφέλη που θέτει τις βάσεις για περαιτέρω υποδομές και ανάπτυξη, αναδεικνύοντας τα Άγραφα ως προορισμό που προσφέρει ποιότητα ζωής και ευκαιρίες, παραμένοντας πιστό στις αξίες και την αυθεντικότητα της ελληνικής υπαίθρου.
Συνδυαστικά με την ασφαλτόστρωση του δρόμου Κρυονέρι-Μπίλτσες που συντομεύει την Δυτική Ελλάδα με τα χωριά των Αγράφων αλλά και την αναμενόμενη έναρξη των εργασιών του δρόμου Άγραφα- Σάικα-Καρδίτσα, τα Άγραφα, επιτέλους, μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης».