Παγκόσμια ημέρα κοριτσιού

190
boubouris sinaksari1

Όπως όλοι οι μήνες, αλλά ειδικά ο Οκτώβριος γέμει από εθνικές επετείους, αλλά και παγκόσμιες καθιερώσεις για γεγονότα, κοινωνικές οντότητες και προσωπικότητες. Η 11η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ λόγω των διακρίσεων και της βίας παγκοσμίως κατά του κοριτσιού, σαν ‘’Παγκόσμια ημέρα κοριτσιού’’. Το φετινό θέμα της Διεθνούς αυτής μέρας ήταν, ’’Το όραμα του κοριτσιού για το μέλλον’’. Πράγματι είναι καιρός, να ακουστούν τα κορίτσια και σε κάθε γωνιά της γης, κάθε κορίτσι να αξιοποιεί ανεμπόδιστα τις δυνατότητές του.

Προσωπικά προτίμησα, χωρίς άλλες περιττολογίες, να αφιερώσω αυτή τη στήλη σε ένα κορίτσι, μια σύγχρονη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών, την Μαλάλα Γιουσαφζάι :

 Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997 στην πόλη Μιγκόρα, του Πακιστάν από οικογένεια σουνιτών Παστούν.

Η περιοχή της κατελήφθη από φανατικούς Ταλιμπάν του Αφγανιστάν που εφήρμοσαν σκληρή πολιτική. Έλαβε από μικρή ηλικία εκπαίδευση καθώς ο πατέρα της ήταν ιδιοκτήτης σχολείου θηλέων και ποιητής. Ο ίδιος πίστευε ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου φύλου, έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Οι Ταλιμπάν που είχαν καταλάβει την εξουσία στην περιοχή, είχαν αντίθετη άποψη. Είχαν επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς και απαγόρευαν στα κορίτσια το σχολείο και στις γυναίκες τα ψώνια, τη μουσική και την τηλεόραση. Έφτασαν ακόμη στο σημείο να πυρπολήσουν περίπου 200 σχολεία, έχοντας ως παράδειγμα τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι απέκλεισαν τις γυναίκες από οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητα.

Ενώ οι συμμαθητές της Μαλάλα είχαν αρνηθεί την πρόταση ενός δημοσιογράφου  του BBC να μιλήσουν για την κατάσταση που βίωναν στην περιοχή, ακόμα και ανώνυμα, η ίδια σε ηλικία 11,5 ετών δημιούργησε ένα μπλογκ, με την παρότρυνση του πατέρα της και με ψευδώνυμο περιέγραφε τη ζωή με τους Ταλιμπάν.

‘’Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό, από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη μέρα, ο φόβος ότι αν πας σχολείο, κάποιος θα σε σταματήσει και θα ρίξει οξύ στο πρόσωπό σου’’, έλεγε η Μαλάλα.

Η Μαλάλα αψήφησε τις απειλές και πήγαινε κανονικά σχολείο. Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας Ταλιμπάν εισέβαλε στο σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε  το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο. Διακομίστηκε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή της ήταν τόσο βαριά που θα πέθαινε αν δεν ξεσπούσε κύμα συμπαράστασης. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Η υπόθεσή της συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη. Το 2023 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο απονεμήθηκε προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

‘’Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή’’, δήλωσε κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, τότε.

Τίποτε άλλο από ‘μας!