Πλατεία «Μίκης Θεοδωράκης» στα Κέδρα

407
kedra

Γιατί δεν προχωρά η επίσημη ονοματοδοσία της

Ο Κωνσταντίνος Παπαντζίμας στον Ευρυτανικό Παλμό για το έργο

Ο Σύλλογος απανταχού Κεδριωτών το 2022, θέλησε να κατασκευάσει πλατεία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη στη θέση ‘Ράχες’ στα Κέδρα, αφού μάλιστα βρήκε δωρητές για τα διάφορα έργα που κατασκεύασαν στο χωριό. Έτσι, η τότε κοινότητα και το Δημοτικό συμβούλιο στάθηκαν θετικά απέναντι σε αυτή την πρόταση. Ίδια αντιμετώπιση είχε το ζήτημα και από τους πολίτες οι οποίοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα έργο που θα αναβάθμιζε πολιτιστικά το χωριό και θα προσέλκυε και περισσότερους επισκέπτες.

Και ενώ όλα φαίνονταν ευνοϊκά για την δημιουργία της πλατείας και την ονοματοδοσία της με το πέρας των χρόνων προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κέδρων, Γεώργιος Πέτσας, με έγγραφό του προς το Δήμο Αγράφων, αντιδρά τόσο για την κατασκευή τοιχίου – δωρεά στο σύλλογο- αλλά μεταξύ άλλων αναφέρει  πως τα «πορτρέτα» και οι προτομές αλλά και οι ονοματοδοσίες δημοσίων χώρων (πλατειών, δρόμων, πάρκων…) δεν αποφασίζεται αυτοβούλως, με πρωτοβουλίες συλλόγων και ομάδων.

Να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι έχει ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία και ότι πρόκειται για σαμποτάζ της συγκεκριμένης δράσης που προάγει τον πολιτισμό και δεν στοίχισε τίποτα στην κοινότητα.

Ενώ ο Δήμος Αγράφων, κατηγορείται ότι αντί να δώσει μια λύση άμεσα στο όλο ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και κάποια χρόνια, «πετάει το μπαλάκι» και περνάει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση-Διευκρίνηση του Δ.Σ. του Συλλόγου:

«Απαντώντας σε ορισμένα δημοσιεύματα στον τύπο, πιθανόν από άγνοια ή διασπορά λανθασμένων εντυπώσεων, καθώς και σε ορισμένες νύξεις περί αντεγκλήσεων και δημιουργία διχαστικού κλίματος, το Δ.Σ. του συλλόγου θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Η προσπάθεια του συλλόγου για κατασκευή πλατείας Μίκη Θεοδωράκη, ξεκίνησε την εποχή της πανδημίας, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κοινότητας, αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, τον πρόεδρο της κοινότητας, φίλους, φορείς, πολιτικά πρόσωπα και κυρίως κατοίκους. Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν πρόκειται για διαφωνίες και αντεγκλήσεις μεταξύ των προέδρων του συλλόγου και του νυν προέδρου της κοινότητας, όπως αφήνεται να διαρρεύσει. Σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς περί διχαστικού και εμφυλιο-πολεμικού έργου απαντούμε, συμπλέοντας με την επίσημη πολιτεία, πως ένα έργο πολιτισμού και εργαλείο ανάδειξης του τόπου μας με πολλαπλά οφέλη μελλοντικά, δεν μπορεί να επιφέρει τις προαναφερθείσες τοξικές επιπτώσεις.

Ο Σύλλογος αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των συγχωριανών, μονίμων και ετεροδημοτών, και πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης του εκάστοτε προέδρου της κοινότητας, ώστε να προωθείται και να αναδεικνύεται ο τόπος μας.»

Ο Κωνσταντίνος Παπαντζίμας απαντά

Υπόμνημα απέστειλε ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Παπαντζίμας, πρώην  πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου Απανταχού Κεδριωτών για το θέμα. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το παρακάτω κείμενο αντανακλά προσωπικές απόψεις, για ενημέρωση των  μελών, τού δήμου, και των συγχωριανών. Αφορά στις νόμιμες ενέργειες  στις οποίες προβήκαμε για έργα στο χωριό και στις εκκρεμότητες, εστιάζοντας στην πλατεία είσοδο στις Ράχες. Ως γνωστό από το 2020 η υπόθεση πλατείας – εισόδου στο χωριό μας αναβάλλεται με διάφορα προσχήματα, παρά τις σχετικές αιτήσεις, τα υπομνήματα και τις πολλαπλές υποσχέσεις των ιθυνόντων. Εφαρμόζοντας τον Κ.Δ.Κ περί ονοματοδοσίας, (ν.3463/2006), σταλθήκαν 2 αιτήσεις πρωτοκολλημένες του τότε προέδρου, με αρ.πρωτ.112/04-01-2023 και 213/13-03-2023. Οι αιτήσεις από μόνες τους διαψεύδουν ανάρτηση ότι αυθαιρετήσαμε μη εφαρμόζοντας τη σχετική νομολογία. Δυστυχώς αυτές οι αιτήσεις δεν απαντηθήκαν ποτέ καθώς και η αίτηση για την τύχη του κτηματολογίου (αρ.πρ 671/05-09 -2020), παραβιάζοντας τον πειθαρχικό κώδικα (1 περ.1γ/Ν4057/2020) περί μη έγκαιρης απάντησης σε αιτήματα φορέων και πολιτών.

Ο δήμαρχος προεκλογικά υποσχέθηκε άμεση διεκπεραίωση του θέματος μετά τις περυσινές εκλογές. Ίδια υπόσχεση έδωσε σε ανοιχτή συνομιλία, παρουσία κατοίκων και της βουλευτίνας του νομού, τον φετινό Αύγουστο. Ο ίδιος ζήτησε τόσο από το σύλλογο όσο και από τον χορηγό του τοιχίου όπως με αιτήσεις προς το Δ.Σ. κάνουν αποδεκτή τη δωρεά. Η αίτηση του συλλόγου κοινοποιήθηκε με αρ. πρωτ.4073/10-06-2024, επικαιροποιημένη με δεύτερη αίτηση με αρ. πρωτ. 5671/18-07-2024 και του χορηγού με αρ. πρωτ.6691/23-08-2024 με στοχευμένη δωρεά, συνοδευόμενη από τεχνική μελέτη.

Η απόφαση για το όνομα έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην ανοιχτή συνέλευση για τα ανταποδοτικά οφέλη του φράγματος στις 29-03-2022 από τους κατοίκους και την κοινότητα και υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη του συλλόγου αλλά και δεκάδες φίλους φορείς και πολιτικά πρόσωπα από αρχές του2020. Σε κάποιους  ακραίους και αναχρονιστικούς όρους που αναρτηθήκαν (διχαστική, εμφυλιοπολεμική κ.λ.π), απάντηση δίνει η επίσημη πολιτεία τιμώντας το έργο του μεγάλου συνθέτη και ανακηρύσσοντας το έτος 2025 «χρονιά Μίκη Θεοδωράκη» αλλά και τα δεκάδες αφιερώματα (πλατείες, δρόμοι κ.λ.π) στην πατρίδα μας, στην Κύπρο στην Ευρώπη.[Aρκεί μια ματιά στο κείμενο γελαστό παιδί στο περιοδικό μας] Θεωρώ το όνομα θα ωφελήσει το χωριό μας, μέσω της ανάδειξης και της αναγνωρισιμότητας θα προσπορίσει έσοδα.

Στους  ελάχιστους που διακρίνουν παρανομίες και κακοτεχνίες στα έργα του συλλόγου η απάντηση έρχεται από τους δημάρχους που πρόσφεραν υλικά και ειδικά από τον νυν δήμαρχο ο οποίος με ανοιχτή επιστολή  (αρ. πρωτ. 1906/29-03 -2021) παρότρυνε όλους τους συλλόγους να ζητήσουν υλικά για έργα εξωραϊσμού. Ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης και ο μηχανικός επιθεώρησαν τα έργα προβαίνοντας σε ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια. Σημειωτέον ότι τα έργα του συλλόγου, έγιναν για το συλλογικό όφελος. Όλα τα έξοδα αναρτηθήκαν με καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ενημερώνοντας πάντα τον εκάστοτε πρόεδρο της κοινότητας. Στην εισήγηση του νυν προέδρου, ο σύλλογος ομόφωνα απάντησε με το με αρ.πρωτ.6171/05-08-2024έγγραφο.

Στις πρόσφατες προτάσεις του νυν προέδρου για νέα πλατεία η απάντηση είναι καλοδεχούμενη, ή όπως λένε στο χωριό: ότι γίνεται για το καλό, είναι ευπρόσδεκτο, και πρέπει να το στηρίζουμε. Γιατί όμως προβάλλονται αντιρρήσεις  για ένα έργο όραμα, που γίνεται δωρεάν, προστατεύει τη βρύση-κόσμημα, αναδεικνύει το χωριό μας και εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία και το θετικό κλίμα (έτος 2025, χρονιά Μίκη Θεοδωράκη) δυνατόν να φέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο μας; Προς πραγματοποίηση των προαναφερομένων, ας ανταποκριθούμε θετικά στην πρόταση-πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού αρ.πρ25270\22-01-2024 θέτοντας τα έργα και τις εκδόσεις του συλλόγου, υπό την αιγίδα του, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Κλείνοντας πιστεύω ότι με καλοπροαίρετο διάλογο μπορεί να δοθεί λύση  αποδεκτή από όλους. Η επίτευξη αυτής της προσπάθειας δικαιώνει τα συλλογικά έργα μας που από κοινού πετύχαμε, φέρνοντας πιθανόν έσοδα και θέσεις εργασίας στο χωριό.

Όλα τα προαναφερόμενα καθώς και τα δρώμενα βρίσκονται στα περιοδικά του συλλόγου».

κεδρα1
κεδρα2