Ποια βότανα του φθινοπώρου θα τονώσουν το ανοσοποιητικό μας;

232
votana

Τα βότανα και τα ροφήματά τους αποτελούν ιδανική μέθοδο ενυδάτωσης το φθινόπωρο και το χειμώνα, σε μια περίοδο που η κατανάλωση νερού μειώνεται σημαντικά. Αλλά εκτός από την ενυδάτωση, ορισμένα από αυτά μπορούν να προσφέρουν διάφορα οφέλη στην υγεία, μεταξύ των οποίων είναι και η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Εχινάτσια

Η εχινάτσια (ή εχινάκεια) είναι γνωστή για τα ανοσοδιεγερτικά της αποτελέσματα. Τα διάφορα είδη της, ιδιαίτερα τα Echinacea purpurea, Echinacea pallida και Echinacea augustifolia, καθώς και τα διάφορα μέρη του φυτού, έχουν διαφορετικές χρήσεις και ποικίλα οφέλη. Κάποιες έρευνες δείχνουν πως το βότανο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 14 μελετών, η λήψη εχινάτσιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος πάνω από 50%.

Θυμάρι

Το θυμάρι θεωρείται ένα από τα πιο τονωτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα βότανα. Μεταξύ των χημικών ενώσεων που περιέχει, η έρευνα επικεντρώνεται στη θυμόλη και την καρβακρόλη, δύο ουσίες που χημικά μοιάζουν πάρα πολύ. Η θυμόλη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα κατά των βακτηρίων ενώ η καρβακρόλη είναι μια ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού ήταν το πιο αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων και δεύτερο ήρθε αυτό της ρίγανης.

Ρίγανη

Η ρίγανη δεν προσφέρει μόνο τη γεύση αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι παρασκευάζουν αφέψημα ρίγανης και το πίνουν για να καταπραΰνουν διάφορα προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιείται για το βήχα, το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο, τη ναυτία, τις ενοχλήσεις στο στομάχι και τα φλέγματα. Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες όπως η καρβακρόλη και η θυμόλη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι μέλος της οικογένειας των δυόσμων, μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη. Είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων. Οι αντιιικές ιδιότητές του αποδίδονται κυρίως σε ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα και το στέλεχος του φυτού. Ένα από τα συστατικά του, η σαλβίνη έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, ενός βακτηρίου που έχει ανθεκτικά στελέχη στα αντιβιοτικά. Σε μια μελέτη το φασκόμηλο μείωσε τα βακτήρια που θεωρούνται υπεύθυνα για την τερηδόνα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ανατολική κουζίνα. Το ρόφημα και τα άλλα προϊόντα του βοτάνου όπως π.χ. οι παστίλιες, αποτελούν μια δημοφιλή φυσική θεραπεία. Το ενεργό συστατικό του, η τζιντζερόλη είναι αυτή που του δίνει τη πικάντικη γεύση του. Επιπλέον, η τζιντζερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των μολύνσεων. Tο εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, το βότανο είναι αποτελεσματικό έναντι των στοματικών βακτηρίων που συνδέονται με την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πηγή: Vita4you.gr