Site icon evrytanikospalmos.gr

Πρόγραμμα «Αλλάζω θέρμανση και θερμοσίφωνα»: 232 εκ.: Επιδότηση έως 60% σε 171 χιλιάδες νοικοκυριά

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση 171.700 ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού και αντλιών θερμότητας για νοικοκυριά, εκ των οποίων 34.000 προορίζονται για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, ενώ, παράλληλα, θα ανακυκλωθούν οι παλαιοί θερμοσίφωνες.

Πρόγραμμα «Αλλάζω θέρμανση και θερμοσίφωνα»: 232 εκ.: Επιδότηση έως 60% σε 171 χιλιάδες νοικοκυριά -Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης

Με επιδότηση 50% που αυξάνεται στο 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά, 171.700 οικογένειες θα μπορούν να αλλάξουν το σύστημα θέρμανσης και τον θερμοσίφωνά τους με σημαντικό οικονομικό όφελος από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» εντάχθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 232,2 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 180 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση 171.700 ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού και αντλιών θερμότητας για νοικοκυριά, εκ των οποίων 34.000 προορίζονται για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, ενώ, παράλληλα, θα ανακυκλωθούν οι παλαιοί θερμοσίφωνες.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας) για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας θέρμανσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Η χρήση ΑΠΕ για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και παράλληλα η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται σε μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές. Ένας ακόμα βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η μείωση χρήσης συστημάτων θέρμανσης με βάση τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομάζα που επιβαρύνουν σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση με αιωρούμενα σωματίδια.

Μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού του προγράμματος θα διατεθεί προς τους ωφελούμενους στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου όπου με βάση στοιχεία μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων πέντε χρόνων, καταγράφεται συχνή υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπτών ορίων σωματιδιακής ρύπανσης αρκετές φορές ετησίως σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

(Πηγή: energymag.gr)

Exit mobile version