Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Προβλήματα με το “καλημέρα”

1388
karta ergasias2

Ψηφιακή κάρτα εργασίας ακόμη …και για τον φούρνο της γειτονιάς, εφόσον απασχολεί έστω και έναν εργαζόμενο προβλέπει η απόφαση για την επέκτασή της σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βιομηχανικό κλάδο και στο λιανεμπόριο.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας από 1/1/2024 είναι υποχρεωτική σε 110 κατηγορίες επιχειρήσεων για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του προσωπικού που απασχολούν. Με την επέκτασή της γίνεται ακόμη ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η υποδηλωμένη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Στην απόφαση δεν αναφέρονται ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων εντάσσονται παρά μόνον οι ΚΑΔ ανά κλάδο.

Στην αναλυτική λίστα των επιχειρήσεων που δημοσιεύει το Capital.gr αποκαλύπτεται ότι με ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να λειτουργούν όχι μόνον τα αρτοποιεία, αλλά ακόμη και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 47.89), κέτερινγκ (ΚΑΔ 10.85), οινοποιεία (ΚΑΔ 11.02), κοσμηματοπωλεία (47.77), κ.α

Η ένταξη των δύο κλάδων (βιομηχανίας και λιανεμπορίου) έγινε με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των αντίστοιχων επιχειρήσεων και ειδικότερα όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τη βιομηχανία αφορά τους ΚΑΔ που τα δυο πρώτα ψηφία αρχίζουν από 10 ως 33 (πλην του 19) και για το λιανεμπόριο τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που αρχίζει από 47.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις θα έχουν περίοδο προσαρμογής στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ως τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα ελέγχονται μεν, αλλά δε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο για παραβάσεις. Από τον Απρίλιο και μετά θα επιβάλλονται και πρόστιμα.

Ειδικότερα οι κυρώσεις θα επιβάλλονται, από την 1η Απριλίου 2024 για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από 2 Μαΐου 2024, για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, και από 13 Μαΐου 2024, για επιχειρήσεις σε βιομηχανία-λιανεμπόριο που απασχολούν ως 10 εργαζόμενους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Τουρισμός και εστίαση πήραν νέα αναβολή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που μετατίθεται για το τέλος του 2024 και πάντως μετά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Με το “καλημέρα” εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα που καθιστούν αναγκαίες τις διευκρινίσεις είτε από το ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με λογιστές που μπήκαν για να δηλώσουν τις επιχειρήσεις – πελάτες τους στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που χρειάζονται διευκρινήσεις, όπως:

1. Σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες βάση ΚΑΔ εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από 1/1/2024 μέσα στο ΕΡΓΑΝΗ στα στοιχεία εργοδότη έχει την ένδειξη “Όχι”. Στην πράξη βγαίνουν εκτός συστήματος με κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις αν συνεχιστεί η ένδειξη “Όχι” στην ένταξή τους.

2. Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που βάση ΚΑΔ εντάσσονται στην “βιομηχανία” (π.χ. ξυλουργοί) και απασχολούν 1-2 άτομα ως τεχνικό προσωπικό για τοποθετήσεις χωρίς να έχουν φυσική παρουσία στον χώρο της επιχείρησης και χωρίς να μπορεί να καταγραφεί η ώρα άφιξης και αποχώρησης από τον χώρο εργασίας.

3. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κύριο ΚΑΔ που δεν ανήκει στις κατηγορίες της ψηφιακής κάρτας (π.χ. χονδρεμπόριο), αλλά έχουν υποκατάστημα με κύριο ΚΑΔ που εντάσσεται στην ψηφιακή κάρτα. Και εδώ θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις καθώς στην απόφαση δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπόκειται όλη η επιχείρηση σε υποχρέωση ψηφιακής κάρτας ή μόνο το υποκατάστημα.

(Πηγή: thetoc.gr)