Ψυχογαστρονομία

111
bazioni

της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου «Ψυχογαστρονομία» εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και διατροφής, προσφέροντας μια νέα προοπτική για το πώς αντιλαμβανόμαστε το φαγητό και τη σχέση μας με αυτό. Η συγγραφέας δε δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη για δίαιτα και σε τρόπους αποφυγής περιττών θερμίδων, αλλά ενθαρρύνει τους αναγνώστες να δουν τη διατροφή ως ένα σύνολο εμπειριών που μπορούν να δώσουν φως στη συναισθηματική τους κατάσταση.

Μέσα από τη δική της εμπειρία ως ψυχολόγος, εξηγεί πώς τα συναισθήματα, όπως το άγχος ή η λύπη, συχνά επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να καταφεύγει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού για να καλύψει συναισθηματικά κενά ή, αντίστροφα, να αποφεύγει εντελώς το φαγητό, όταν αισθάνεται πίεση. Το βιβλίο υπογραμμίζει ότι η ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δε γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν πρώτα οι συναισθηματικές ρίζες των διατροφικών μας συμπεριφορών.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, παρουσιάζονται τεχνικές που βοηθούν στη βελτίωση της σχέσης μας με το φαγητό. Για παράδειγμα, προτείνεται η εξάσκηση της ενσυνείδητης διατροφής. Η συγγραφέας προτείνει να δίνουμε απόλυτη προσοχή στη διαδικασία του φαγητού. Για παράδειγμα, όταν τρώμε, είναι καλό να είμαστε απερίσπαστοι από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως emails ή τηλεόραση, αλλά και από εσωτερικές φωνές που μας επικρίνουν (π.χ., «θα παχύνεις»). Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να απολαμβάνουμε την τροφή μας περισσότερο και να τρώμε πιο υγιεινά. Παράλληλα, επισημαίνεται η σημασίατης ενεργής συμμετοχής στη μαγειρική διαδικασία. Μέσα από την παρασκευή φαγητού, ανακαλύπτουμε τη δημιουργικότητα, τη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους, ενώ αποκτούμε δεξιότητες που εφαρμόζονται και σε άλλους τομείς της ζωής μας.​ Τέλος, το βιβλίο μάς εισάγει στη φιλοσοφία της αγάπης προς τον εαυτό μέσα από τη φροντίδα της διατροφής, επισημαίνοντας ότι η τροφή είναι μέσο απόλαυσης και ψυχικής ισορροπίας, και όχι αιτία στρες ή ενοχών​.

Η «Ψυχο-γαστρονομία» δεν είναι μόνο ένας οδηγός διατροφής αλλά και μια πρόσκληση για αυτογνωσία και αλλαγή τρόπου σκέψης, αναδεικνύοντας τη διατροφή ως καθρέφτη της ψυχικής μας ευημερίας.