Ψυχολογία σε 15’

276
bazioni m

της Anne Rooney, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το βιβλίο της Anne Rooney «Ψυχολογία σε 15’» είναι μια περιεκτική εισαγωγή στον κόσμο της ψυχολογίας, γραμμένο σε ιδιαίτερα απλή και κατανοητή γραφή.

Το έργο ξεκινά με την ιστορία της ψυχολογίας, αναλύοντας πώς η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς ξεκίνησε μέσα από φιλοσοφικές αναζητήσεις και εξελίχθηκε σε επιστημονική έρευνα. Εξετάζει βασικές σχολές σκέψης, όπως τον συμπεριφορισμό, την ψυχανάλυση, την γνωστική ψυχολογία και τη θετική ψυχολογία ενώ, επίσης, παρουσιάζει σημαντικές φιγούρες της συγκεκριμένης επιστήμης, όπως τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τον Κάρλ Γιουνγκ και τον Μπι. Φ. Σκίνερ.

Η συγγραφέας δεν παραλείπει να θίξει θεμελιώδη ζητήματα αναφορικά με τη μνήμη, τη μάθηση, τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων, προσφέροντας πρακτικά παραδείγματα σχετικά με την καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, αναλύει πώς λειτουργεί η ανθρώπινη μνήμη. Πιο αναλυτικά, μιλάει για την επεισοδιακή μνήμη, που μας επιτρέπει να ανακαλούμε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως τα πολύ παλιά γενέθλιά μας, και συνδέεται συχνά με έντονα συναισθήματα, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των συναισθημάτων στην αποθήκευση πληροφοριών. Επιπλέον, εξετάζει τη διαδικαστική μνήμη, που αφορά συνήθειες και δεξιότητες, όπως το να κάνουμε ποδήλατο ή να πληκτρολογούμε στον υπολογιστή, και δίνει έμφαση στην ασυνείδητη πλευρά της συγκεκριμένης μνήμης.

Η Rooney δε διστάζει να εξετάσει και την έννοια της λήθης, την οποία παρουσιάζει ως μια απαραίτητη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι ως ελάττωμα. Για παράδειγμα, η λήθη άχρηστων λεπτομερειών, όπως ένας παλιός αριθμός τηλεφώνου, βοηθάει τον εγκέφαλο να εστιάσει σε πιο σημαντικές πληροφορίες. Επιπλέον, λόγος γίνεται για το φαινόμενο των «ψευδών αναμνήσεων», όταν δηλαδή οι άνθρωποι θυμούνται έντονα γεγονότα που ποτέ δε συνέβησαν αλλά παρ’ όλ’ αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στον εγκέφαλο.

Το βιβλίο, τέλος, διερευνά θέματα όπως η κοινωνική επιρροή, η δυναμική της ομάδας, ενώ δεν παραλείπει να αγγίξει ζητήματα ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας τη σημασία της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης.