Σκοταδισμός και σκοταδιστές

1233
boubouris sinaksari1

Ο σκοταδισμός είναι μια θεωρία και νοοτροπία που περιγράφει την σκόπιμη πρακτική περιορισμού της γνώσης, της πληροφόρησης και της προόδου. Ένας υπερβολικός συντηρητισμός που στην εποχή μας εμπεριέχει ρατσιστικά και ξενοφοβικά  παραληρήματα.

Ο διαδικτυακός και πραγματικός φίλος μου Θέμης Χ. σε μια διαλογική συζήτηση που είχαμε στην παρούσα συγκυρία περί των σκοταδιστικών φωνών που ορθώνονται από άμβωνες, αλλά και από μερικούς μέσα στο κοινοβούλιο, μου εξιστόρησε μια περίπτωση σκοταδισμού του 20ου αιώνα και πως αυτός μπορεί να παρεισφρήσει στις σύγχρονες κοινωνίες με οικτρά αποτελέσματα :

«…Στην αρχή του Β’ παγκόσμιου πολέμου, οι Γερμανοί είχαν εφεύρει ένα μηχάνημα κρυπτογράφησης, με το κωδικό όνομα ‘’Enigma’’. Με αυτό είχαν εφοδιαστεί όλα τα μέτωπα κι όλα τα στρατεύματά τους. Έτσι έστελναν ελεύθερα τα μηνύματα οι Γερμανοί, που μπορούσαν να τα υποκλέψουν ελεύθερα όλοι, αλλά  ήταν αδύνατον να τα αποκωδικοποιήσουν. Μόνο οι Γερμανοί, βάζοντας σε αυτό το μηχάνημα τον κωδικό της κάθε μέρας ήξεραν τα σχέδια και τις εντολές που τους έστελνε ο Χίτλερ.

Οι Βρετανοί κατάφεραν στην αρχή του πολέμου να κλέψουν μια συσκευή ‘’Ermina’’, αλλά χωρίς τον κώδικα τους ήταν άχρηστη. Έτσι επιστράτευσαν τους καλύτερους επιστήμονες της αυτοκρατορίας τους και τους έβαλαν σε μια διαδικασία να σπάσουν τον κώδικα, πράγμα όμως που στέκονταν εντελώς αδύνατο, γιατί;

Υπήρχαν 159 εκατομμύρια  πιθανοί συνδυασμοί για κάθε 24ωρο, αφού άλλαζαν κάθε μέρα.

Έτσι κάποια στιγμή μπήκε σ’ αυτή την ομάδα και ένας μαθηματικός του Κέιμπριτζ, ο Άλαν Τούρινγκ. Αυτός ο τύπος ήταν φαινόμενο, παραμένει ακόμη μέχρι και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που πέρασαν ποτέ… Μπορεί άνετα να συγκριθεί με τον Αϊνστάιν. Αυτός ο τύπος μπήκε στη διαδικασία, όχι να σπάσει τον κώδικα της κάθε μέρας, αλλά να φτιάξει μια μηχανή που αυτή θα έσπαγε τον κώδικα. Με τα πολλά τα κατάφερε.

Ο ιστορικός Χάρι Χίνσλι, υπολόγισε ότι μόνο απ΄αυτό το σπάσιμο του κώδικα, συντομεύτηκε ο πόλεμος στην Ευρώπη για περισσότερο από 2 χρόνια και να σωθούν 14 εκατομμύρια ζωές. Ο Τούρινγκ ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι που εκείνες τις εποχές στην Βρετανία ήταν ποινικό αδίκημα. Η αστυνομία στα 1952 με κάποια δικαιολογία τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί και τον οδήγησε στο δικαστήριο. Εκεί καταδικάστηκε και του δόθηκε η επιλογή μεταξύ φυλάκισης και αναστολής. Θα του δινόταν η αναστολή αν δεχόταν να υποστεί  χημικό ευνουχισμό. Αναγκάστηκε να το αποδεχτεί κι έτσι τον υπέβαλλαν σε ορμονικές ‘’θεραπείες’’ που του δημιούργησαν  χίλια δυο σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ο άνθρωπος μη αντέχοντας όλη αυτή την κατάσταση αυτοκτόνησε στα 1954, ποτίζοντας με κυάνιο ένα μήλο, και ο Άλαν πέφτει νεκρός με το δαγκωμένο μήλο να κυλάει δίπλα του. Στα 2009 ένας βρετανός προγραμματιστής κάλεσε την Βρετανική κυβέρνηση να απολογηθεί για την δίωξη του Τούρινγκ ως ομοφυλόφιλου. Η κυβέρνηση ζήτησε συγνώμη για την αποκρουστική μεταχείριση του Τούρινγκ και παραμονή Χριστουγέννων του 2013 η βασίλισσα Ελισσάβετ υπέγραψε την μετά θάνατον χάρη για την καταδίκη του…»  Ήταν πλέον αργά…!