Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδας 1770-2013

146
mpazionii

Richard Clogg, Εκδόσεις κάτοπτρο

Γράφει η Μαίρη Μπαζιωνη, φιλόλογος

Το έργο του Richard Clogg Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδας 1770-2013 αναφέρεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καλύπτοντας περισσότερους από δύο αιώνες πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Ξεκινώντας από τα τέλη του 18ου αιώνα, το βιβλίο εξετάζει την κρίση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που δεν αποτέλεσε μόνο το επιστέγασμα των προηγούμενων αιώνων καταπίεσης, αλλά και το αποτέλεσμα ευρωπαϊκών και διεθνών τάσεων, όπως οι ιδέες του Διαφωτισμού και η επανάσταση στη Γαλλία και την Αμερική. Στη συνέχεια, αναλύει τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως τη μοναρχία, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις πολιτικές αναταραχές που οδήγησαν στη Δικτατορία του Μεταξά – ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, που σημάδεψαν βαθιά τη χώρα. Ο συγγραφέας περιγράφει, επίσης, τη μετεμφυλιακή περίοδο, τη στρατιωτική δικτατορία (1967-1974) και τη μεταπολίτευση, καταλήγοντας στην οικονομική κρίση των αρχών του 21ου αιώνα. Σημαντική αναφορά γίνεται στις αιτίες αυτής της κρίσης, που σχετίζονται με την υπερχρέωση του κράτους, τις ανακολουθίες του τραπεζικού συστήματος και την εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς και τις πολιτικές συνέπειες για τη χώρα, με την ένταση των κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Με ζωντανή γραφή και εις βάθος ανάλυση, το βιβλίο παρέχει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει τις ανατροπές που χαρακτηρίζουν την ελληνική ιστορία. Η Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδας 1770-2013 αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για όσους επιθυμούν μια εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, βασισμένη σε εκτενή έρευνα και τεκμηριωμένη ανάλυση.

(Μαρία Μπαζιώνη Φιλόλογος)