Τέλος οι επιταγές ακρίβειας, τα έκτακτα «δώρα» και τα fuel pass

1403

Η ανάγκη για καθαρά πρωτογενή πλεονάσματα βάζουν φρένο σε κάθε σχέδιο της κυβέρνησης για έκτακτες παροχές στους ασθενέστερους, όπως οι επιταγές ακρίβειας που δίνονταν εδώ και δύο χρόνια Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και τα fuel pass.

Μπορεί υπουργοί και βουλευτές να άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης στήριξης το Πάσχα αλλά ο πρωθυπουργός ήρθε άμεσα να κλείσει κάθε παράθυρο. Και η δήλωσή του αυτή ήταν βασιζόμενη στις πιέσεις από την ΕΕ για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να ξεχάσουν από δω και στο εξής οποιαδήποτε επιταγή ακρίβειας, έκτακτα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει τον δρόμο της μείωσης της φορολογίας για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. 

Με την τιμή των καυσίμων σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, θα είχε ανοίξει ήδη η κουβέντα για έναν νέο κύκλο fuel pass. Ωστόσο, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, μη θέλοντας να καλλιεργήσει προσδοκίες με δεδομένου ότι το τελεσίγραφο της Ε.Ε. για τα έκτακτα επιδόματα και της παροχές είναι οριστικό και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. 

Αυτή η νέα πολιτική σχετίζεται με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους και τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει. Και η πολιτική αυτή υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Η Κομισιόν θα καθορίσει, μετά τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου και με βάση αυτές, τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

(Πηγή: dnews.gr)