Το χαράτσι

10957
elenh2

‘Χαράτσι στα φάρμακα’ είναι ο τίτλος άρθρου στο iatronet.gr που αναλύει πως η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων προκαλεί έως και τριπλάσια συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.

Πρόκειται για τις τιμές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και με βάση τις οποίες καλείται να συμμετάσχει στη δαπάνη ο ασθενής. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που έχει λιανική τιμή 10 ευρώ, ενδέχεται να έχει ασφαλιστική τιμή 8 ευρώ.

«Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα πληρώσει συμμετοχή 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (1,2 ευρώ) συν τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής (2 + 1,2), δηλαδή θα πληρώσει συνολικά 3,2 ευρώ, αντί για 1,5 ευρώ που κατέβαλε όταν η ασφαλιστική τιμή ήταν στα 10 ευρώ.

Με την παρέμβαση του υπουργείου, μειώνονται πολλές ασφαλιστικές τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στο κόστος αγοράς του φαρμάκου τους».

«Το εγχείρημα έχει υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά και αξιοσημείωτη επίπτωση στις τσέπες των ασθενών», αναφέρει το άρθρο. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προκύψει από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

«Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την αλλαγή στηρίζει η αγορά, παράγοντες της οποίας εκτιμούν πως το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να αγοράζουν την ίδια «αποτελεσματικότητα» στην ίδια τιμή.

Η εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική δαπάνη θα διευκολύνει -σε ένα βαθμό- τη μείωση της υποχρεωτικής επιστροφής των εταιρειών (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ για υπερβάσεις στον «κλειστό» προϋπολογισμό για φάρμακα.

Το αίτημα για μείωση του clawback είναι πάγιο από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας. Η μείωση του clawback έχει τεθεί ως στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να το μειώσει κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το 2022, κατά 150 εκατομμύρια το 2023, κατά 300 εκατομμύρια το 2024 και κατά 400 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Σε άλλο άρθρο στο ίδιο site διαβάζω ότι αυτή την ώρα περιμένουν 102.634 άτομα, με έως 4 μήνες αναμονής, 58.000 πάνω από 4 μήνες και 26.000 πάνω από 12 μήνες για τα χειρουργεία, ενώ το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα η είδηση για τα απογευματινά χειρουργεία που θα πληρώνονται, αφού οι επεμβάσεις θα αφορούν 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. «Οι μικρές επεμβάσεις θα έχουν τιμή 300 ευρώ και οι πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Η κατηγοριοποίηση είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό) και ότι για την υλοποίηση του μέτρου, θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλες αυτές τις τόσο ‘ευχάριστες’ ειδήσεις;

Ότι ξεκάθαρα πλέον μας επιβεβαιώνει η πολιτεία ότι όλες οι υπέρογκες εισφορές που πληρώνουμε κάθε μήνα στα ασφαλιστικά ταμεία πάνε ‘υπέρ πίστεως και πατρίδος’… ότι παρόλο που πληρώνουμε υπερβολικά ποσά σε σχέση με το μισθό μας, ουσιαστικά δεν έχουμε πρόσβαση ούτε στα φάρμακα, ούτε στους γιατρούς και για τα χειρουργεία ούτε λόγος. Ότι η μοναδική λύση που βρήκε η κυβέρνηση είναι η επιπλέον πληρωμή των χειρουργείων και η αύξηση των φαρμάκων, ακόμη και σε κατηγορίες ασθενών που θα έπρεπε να ήταν εντελώς δωρεάν όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουμε μόνο για να πληρώνουμε και να έχουμε υποχρεώσεις. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει ας κάτσει ήσυχα ήσυχα σε μια γωνιά να πεθάνει χωρίς να ενοχλεί το υπέροχο αυτό κράτος…