Το νου σας

1306
1643194308594

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι εργάτες στα εργοστάσια έπρεπε να βρίσκονται συνέχεια στην παραγωγή για να φτιάχνουν oπλa, οχήματα και να καλύπτουν τις διαρκείς και πιεστικές ανάγκες που πρόεκυπταν. Τότε, η εταιρεία Muzak στις ΗΠΑ σκέφτηκε να σχεδιάσει μια ανεβαστική αλλά επαναληπτική μουσική, πιστεύοντας ότι οι εργάτες θα συγκεντρώνονται περισσότερο και θα νιώθουν λιγότερο άγχος και πίεση!

Πολλοί εργάτες είχαν παραπονεθεί τότε για το πόσο βαρετή καταλήγει η συγκεκριμένη μουσική αλλά κάποιες ψυχολογικές έρευνες έδειξαν ότι ήταν λειτουργική. Οπότε μετά τον πόλεμο, το είδος αυτό υιοθετήθηκε από πολλές εταιρείες και σούπερ μαρκετ για να ελέγχουν την ψυχολογία του καταναλωτή.

Σκοπός ήταν να προκαλεί ηρεμία και να σε κάνει να περπατάς πιο αργά ώστε να μένεις περισσότερη ώρα! Διαβάσαμε στη σελίδα στο facebook ‘Η ανθρωπολογία είναι πολύ κουλ’.  

Πραγματικά πόσο τρομακτικά εύκολα ελέγχεται ο ανθρώπινος νους, τουλάχιστον στις μέρες μας. Μερικές φορές αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κάνει να ακολουθούμε σαν τα πρόβατα το προφανώς βλαβερό ή ευτελές ή ακόμη και καταστροφικό. Είναι η μασημένη και υπερβολικά πολλή πληροφορία που δεχόμαστε καθημερινά; Είναι η έλλειψη ησυχίας και απομόνωσης από την πληροφορία; Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Η απάντηση στο απόσπασμα από το βιβλίο του Κρισναμούρτι «Τα πρώτα βήματα της μάθησης».

«Ο άνθρωπος πάντοτε ήθελε κάτι άγιο, ιερό. Το να είσαι απλώς καλός προς τους άλλους, ευαίσθητος, διακριτικός, ευγενής, γεμάτος φροντίδα και στοργικός: αυτό δεν έχει βάθος, δεν έχει ζωντάνια. Εάν δεν ανακαλύψετε στη ζωή σας κάτι πραγματικά ιερό που να έχει βάθος, που να έχει τρομαχτική ομορφιά, που να είναι η πηγή των πάντων, η ζωή γίνεται πολύ επιφανειακή. Μπορεί να είστε παντρεμένος επιτυχημένα, με παιδιά, σπίτι και χρήματα, μπορεί να είστε έξυπνος και διάσημος, χωρίς όμως εκείνο το άρωμα το καθετί γίνεται σαν σκιά χωρίς υπόσταση.

Βλέποντας τι συμβαίνει στον κόσμο, θ’ανακαλύψετε στην καθημερινή σας ζωή κάτι που είναι πραγματικά αληθινό, πραγματικά ωραίο, άγιο, ιερό; Αν το ‘χετε αυτό, τότε η ευγένεια έχει νόημα, τότε η σκέψη για τους άλλους έχει νόημα, έχει βάθος. Τότε μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε θέλετε, θα υπάρχει πάντα εκείνο το άρωμα. Πώς θα φτάσετε σ’αυτό; Είναι μέρος της εκπαιδεύσεώς σας, όχι μόνο να μάθετε μαθηματικά, αλλά ν’ανακαλύψετε και αυτό.

Ξέρετε, για να δείτε κάτι πολύ καθαρά – ακόμη κι εκείνο το δέντρο – ο νους σας πρέπει να είναι ήσυχος, δεν πρέπει;

Για να δω εκείνη την εικόνα πρέπει να την κοιτάξω, αν όμως ο νους μου φλυαρεί, λέγοντας «θα ‘θελα να είμαι έξω» ή «θα ‘θελα να είχα ένα καλύτερο πανταλόνι», αν ο νους μου περιπλανιέται, ποτέ δε θα μπορέσω να δω εκείνη την εικόνα καθαρά. Για να δω κάτι πολύ καθαρά πρέπει να έχω ένα πολύ ήσυχο νου. Δείτε πρώτα τη λογική αυτού του πράγματος

. Για να παρακολουθήσω τα πουλιά, τα σύννεφα, τα δέντρα, ο νους πρέπει να είναι εξαιρετικά σιωπηλός για να παρακολουθήσει.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα στην Ιαπωνία και στις Ινδίες για να ελέγχουν το νου ώστε να γίνει τελείως ήσυχος. Και όντας πολύ ήσυχος τότε δοκιμάζετε κάτι απέραντο – δηλαδή την ιδέα.

Λένε λοιπόν: πρώτα ο νους πρέπει να είναι ήσυχος, ελέγξτε τον, μην τον αφήνετε να περιπλανιέται, γιατί όταν έχετε ήσυχο νου η ζωή είναι καταπληκτική. Τώρα, όταν ελέγχετε ή αναγκάζετε το νου, τον παραμορφώνετε, έτσι δεν είναι;

Εάν αναγκάσω τον εαυτό μου να είναι καλός, αυτό δεν είναι καλοσύνη. Εάν αναγκάσω τον εαυτό μου να είναι υπερβολικά ευγενικός μαζί σας, αυτό δεν είναι ευγένεια. Εάν λοιπόν αναγκάσω το νου μου να συγκεντρωθεί σ’αυτή τη μία εικόνα, τότε υπάρχει τόση πολλή ένταση, προσπάθεια, πόνος και καταπίεση. Επομένως ένας τέτοιος νους δεν είναι ήσυχος – βλέπετε; Πρέπει λοιπόν να ρωτήσουμε: Υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε έναν πολύ ήσυχο νου χωρίς καμιά παραμόρφωση, χωρίς καμιά προσπάθεια, χωρίς να πούμε «Πρέπει να τον ελέγξω;»

Φυσικά υπάρχει. Υπάρχει μια ησυχία, μια σιγή χωρίς καμιά προσπάθεια. Αυτό απαιτεί κατανόηση του τι είναι προσπάθεια. Και όταν καταλάβετε τι είναι προσπάθεια, έλεγχος, καταπίεση – να την καταλάβετε όχι μόνο με τις λέξεις αλλά να δείτε πραγματικά την αλήθεια της – σ’αυτήν ακριβώς την αντίληψη ο νους γίνεται ήσυχος».