«Το Σκανδιναβικό Μοντέλο»

259
mairi

της Hilson Mary, Εκδόσεις ΠΕΚ (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

mairi

“Το Σκανδιναβικό Μοντέλο” της Hilson Mary είναι ένα έργο που εξετάζει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα των Σκανδιναβικών Χωρών, το οποίο έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στην επιτυχημένη του εφαρμογή σε ζητήματα κοινωνικής ευημερίας, ισότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό ουσιαστικά δείχνει πώς η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρχουν, καθιστώντας το παράδειγμα για όλες τις κοινωνίες που επιδιώκουν την ισορροπία και την πρόοδο.

Οι Σκανδιναβικές Χώρες – Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Ισλανδία – έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ της ελεύθερης αγοράς και του κράτους πρόνοιας και έχουν πετύχει υψηλούς δείκτες ευημερίας και οικονομικής σταθερότητας αλλά και χαμηλή ανεργία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι το κράτος πρόνοιας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχυρή κοινωνική πολιτική και η επένδυση στην εκπαίδευση και την υγεία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του σκανδιναβικού μοντέλου.

Μερικά από τα παραδείγματα που αναλύονται στο βιβλίο για την κάθε χώρα είναι τα ακόλουθα:

  • Σουηδία: Αναφέρεται η σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, που οδηγεί σε λιγότερες απεργίες και υψηλή οικονομική σταθερότητα.
  • Νορβηγία: Το παράδειγμα της χρήσης φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο, για τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου πρόνοιας που στηρίζει τις μελλοντικές γενιές.
  • Φινλανδία: Το εκπαιδευτικό σύστημα, που προάγει τη δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους πολίτες, αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Το βιβλίο εξετάζει, επίσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μοντέλο αυτό στον σύγχρονο κόσμο, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι μεταναστευτικές ροές και οι δημογραφικές αλλαγές. Παρά τις δυσκολίες, το σκανδιναβικό μοντέλο παραμένει ένα παράδειγμα επιτυχίας για άλλες χώρες, αναδεικνύοντας την αξία της κοινωνικής συνοχής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρήσεων και εργαζομένων.