ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

232
mati

Τοπική εφημερίδα

Άντε πάλι λοιπόν απ΄ την αρχή να πρέπει να εξοικονομήσεις χρόνο, φαιά ουσία και ενέργεια για να απευθυνθείς σε άτομα που ήταν η τύχη τέτοια να βρίσκονται σε κεφαλές διοίκησης. Το πήραν λοιπόν σχοινί- κορδόνι το τελευταίο διάστημα και φυλάνε καραούλι κάθε Τετάρτη που κυκλοφορούν οι δυο τοπικές εφημερίδες του νομού, για να σπεύσουν να απαντήσουν- διαψεύσουν- επιτεθούν – επιπλήξουν – υποδείξουν κπλ στις τοπικές εφημερίδες, σε όποιο δημοσίευμα τους ζορίσει.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας πούμε αρχικά ότι οι τοπικές εφημερίδες έχουν όνομα, και αυτό το τελευταίο στιλ απαντητικών δελτίων τύπου….’Διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα ή τοπική εφημερίδα έγραψε’… είναι αν μη τι άλλο φαιδρό. Στην περίπτωση δε του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ που μας πέφτει λόγος είναι και προκλητικό. Ο τοπικός τύπος έχει όνομα και καλό είναι να αναφέρεται με το όνομά του, όπως δηλαδή συνηθίζεται παγκόσμια στις δημοκρατίες, προς αποφυγή συγχύσεων και παρανοήσεων των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο τοπικός τύπος μιλάει για γεγονότα με ονοματεπώνυμο και δεν κρύβεται πίσω απ΄το δάκτυλό του.

Σε ότι αφορά επίσης τον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, μιας και τα πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης, δημοσιευμάτων και επίθεσης προς την εφημερίδα, δεν το έχουν κάνει ακόμα σαφές στην τοπική κοινωνία, ότι οι εφημερίδες στις δημοκρατίες δεν είναι γραφεία τύπου κανενός, δεν υπάρχουν για να κάνουν δημόσιες σχέσεις όσοι βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας, δεν οφείλουν να επικοινωνούν με κανέναν, όταν έχουν στα χέρια τους μια πληροφορία με την πρωτότυπη πηγή, αλλά και δεν είναι υπόλογες να δημοσιεύσουν μια πηγή τους αν δεν το θεωρούν αναγκαίο για το ρεπορτάζ.

Συνεπώς οι υποδείξεις για το πως θα κάνουμε τη δουλεία μας δεν έχουν καμία βάση και ουσιαστικά προκύπτουν από την παρανόηση της αλαζονείας που κολλάει κάποιος όταν γίνεται πρόεδρος συλλόγου, δήμαρχος, αντιδήμαρχος, σύμβουλος κλπ, κλπ. Ευτυχώς τις αρχές της δημοσιογραφίας τις πήραμε από σπουδαίους ανθρώπους του χώρου, και ευτυχώς έχει ξεχωρίσει πια ‘η ήρα από το στάχυ’ και όλοι γνωρίζουν στον μικρό μας τόπο, πως σε ότι αφορά στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ δεν υπάρχει καμιά μορφή εξάρτησης στα άρθρα του, παρά μόνο με την αλήθεια.

Καλό θα ήταν λοιπόν ο χρόνος που δαπανείται σε μακροσκελή απαντητικά κείμενα κάθε εβδομάδα, να αξιοποιούνταν καλύτερα, και πριν ξεκινήσει κάποιος να κάνει επίθεση στον τύπο καλό είναι να κάνει την αυτοκριτική του. Γιατί όταν σε εκλέγουν σε μια θέση, σε εκλέγουν για φέρεις αποτελέσματα αλλαγής και όχι να κάνεις κριτική, που είναι η δουλειά του τύπου. Γιατί η τοπική πραγματικότητα, αγορά, διοίκηση, ανάπτυξη κλπ, κλπ, φανερώνει ότι δεν ασχολείστε με αυτά που πρέπει να κάνετε, αλλά θολώνετε τα νερά με επιθέσεις στον τοπικό τύπο.