Τζ. Οικονόμου στην Βουλή για τo Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

2
perifereia iparnassos 1140x570

H βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Στην αρχή της ομιλίας της, η κα Οικονόμου χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο ως μια «ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αδιάλειπτη φροντίδα του συνόλου των ασθενών χωρίς εξαιρέσεις, μια μεταρρυθμιστική τομή που στοχεύει στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού ιατρού και της επέκτασης του στη φροντίδα των παιδιών».

Η βουλευτής ανέδειξε την μεγαλύτερη ιστορικά κτιριακή παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, σε 156 Κέντρα Υγείας και στα ΤΕΠ 93 Νοσοκομείων. Παράλληλα, δημιουργούνται 3 νέα νοσοκομεία, ενώ την τελευταία πενταετία προσλήφθηκαν 30.000 ιατροί, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη, με τους μισθούς τους σε ανοδική τροχιά.

Ακολούθως, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στη διεύρυνση του θεσμού του προσωπικού ιατρού στον οποίο όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση, με ελεύθερη επιλογή ιατρού και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι υπηρεσίες υπαίθρου, γνωστές και ως «αγροτικό» αναβαθμίζονται σε υπηρεσίες προσωπικού ιατρού, με σκοπό την παροχή φροντίδας ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα χωριά.

Σημαντική τομή του Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη βουλευτή, είναι η θέσπιση εφάπαξ οικονομικών κινήτρων ύψους 40.000 ευρώ, στους ιατρούς που το 2025 θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες γενικής, οικογενειακής ιατρικής και παθολογίας. «Η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με μηδενικό για τους ίδιους κόστος και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ» είναι ο απώτερος στόχος, σύμφωνα πάντα με την ίδια.

Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί«η αξιοποίηση των ειδικευόμενων ιατρών σε υπηρεσίες όπως η διαχείριση συχνών χρόνιων παθήσεων, η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού – προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβολιασμών, η καθοδήγηση των ασθενών, η παραπομπή σε άλλους γιατρούς και η τακτική ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας κάθε πολίτη». Καταληκτικά, η βουλευτής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση οκτώ Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και στην στελέχωση τους με προσωπικό των οικείωνιατρικών σχολών, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη για τις απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ευρυτανία, είναι η λειτουργία Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, ενός έργου προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.