Τζίνα Οικονόμου: «Σε δημόσια διαβούλευση οι υπουργικές αποφάσεις για το νέο σύστημα δασικής διαχείρισης»

117
pexels matthew montrone 230847 1179229

Στις 12 Μαρτίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση 3 σχέδια εφαρμοστικών αποφάσεων για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από υβριδικά σχήματα. Πρόκειται για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος δασικής διαχείρισης που θα βασίζεται στη συνεργασία Δασικών Συνεταιρισμών και ιδιωτών, κατά κύριο λόγο βιομηχανιών επεξεργασίας ξύλου, σε περιοχές όπως η Ευρυτανία.

Οι τρεις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ) αφορούν στα εξής:

1. Κατάρτιση Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων

Η ΥΑ προβλέπει τη διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων (Υ.Σ.Σχη.) σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο εγγράφονται τα Υ.Σ.Σχη. και καταχωρίζονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους (επωνυμία, έδρα, νόμιμος εκπρόσωπος, στοιχεία επικοινωνίας, κ.ά.).

Στο εν λόγω Μητρώο εγγράφονται ενώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα (Υ.Σ.Σχη.), στις οποίες μετέχουν ως μέρη Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) με συνολικό ποσοστό 50% και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα ή ενώσεις προσώπων ή κοινοπρακτικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα με συνολικό ποσοστό 50%. Στην ΥΑ περιγράφεται, αναλυτικά, η διαδικασία και δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο.

2. Διαδικασία και προϋποθέσεις ανάθεσης της διαχείρισης των δασών σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα

Στην ΥΑ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης δημόσιας πρόσκλησης για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα ή Δασικούς Συνεταιρισμούς. Μεταξύ άλλων περιγράφεται:

  • Ο τρόπος αξιολόγησης των δασών και διαχειριστικών μονάδων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων (τοπογραφία, πρόσβαση, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κλιματικές συνθήκες, δασική σύνθεση και έκταση),
  • Το περιεχόμενο της πρόσκλησης (τα δημόσια δάση που διατίθενται προς διαχείριση, οι ποσότητες και τα είδη βιομάζας που επιτρέπεται κατ’ ανώτατο όριο να αποληφθούν, οι εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης των δασών, κ.ά.),
  • Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
  • Το περιεχόμενο και ο τρόπος υποβολής της προσφοράς,
  • Η Τεχνική Έκθεση για την τεκμηρίωση της επάρκειας των ενδιαφερομένων και η προσφορά επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης της αποληπτόμενης βιομάζας, κ.ά.,
  • Οι λόγοι αποκλεισμού και οι κυρώσεις από την αθέτηση των όρων της ανάθεσης, κ.ά.

3. Προσδιορισμό ετήσιας επιδότησης Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων και Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών

Στη συγκεκριμένη ΥΑ προβλέπεται πως τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα (Υ.Σ.Σχη.) και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών λαμβάνουν ετήσια επιδότηση με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Το ποσό της επιδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων πώλησης της βιομάζας που απολαμβάνεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζεται ανά είδος βιομάζας, σε συνδυασμό με τον συντελεστή δυσκολίας διαχείρισης των δασών ή διαχειριστικών μονάδων που έχουν αναλάβει.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Τζίνα Οικονόμου ανέφερε ότι: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας προχωρά βήμα μέσα από την συστηματική υλοποίηση της δασικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι μόνο θα διασφαλίσουμε την αναζωογόνηση της δασικής μας οικονομίας, ενισχύοντας παράλληλα την προστασία όλων των δασών αλλά και προσφέροντας ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την Ευρυτανία που βρίσκεται στη πρωτοπορία του νέου συστήματος δασικής διαχείρισης, έχει ήδη ανατεθεί η απαραίτητη μελέτη και η εκπόνηση ενός ολιστικού πιλοτικού σχεδίου αξιοποίησης και προστασίας των δασών μας».