Site icon evrytanikospalmos.gr

‘UBUNTU’

Πριν από αρκετό βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την ιστορία, δυστυχώς χωρίς πηγή, και την κράτησα γιατί μου έδινε μια ελπίδα για τους ανθρώπους και την εξέλιξή τους.

“Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σʼ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σʼ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν «UBUNTU» που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!». Η λέξη «UBUNTU» στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε»!!!»

Εντυπωσιασμένη από το πόσο μια απλή και απέριττη λέξη συμπύκνωνε το νόημα όλων των ανθρωπιστικών και θεολογικών εννοιών που πασχίζουμε να εμπεδώσουμε μια ολόκληρη ζωή, έψαξα λίγο περισσότερο για το«UBUNTU» που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έννοιες όπως κοινότητα, σεβασμός, αξιοπρέπεια, αξία, αποδοχή, μοίρασμα, συνευθύνη, ανθρωπιά, κοινωνική δικαιοσύνη, προσωπικότητα, ηθική, συμπόνια, χαρά, αγάπη, αλληλεγγύη, συμβιβασμό και άλλα. 

Στο site greelane.com διαβάζουμε για την έννοια:

«Το Ubuntu είναι περισσότερο γνωστό εκτός Αφρικής ως μια ουμανιστική φιλοσοφία που σχετίζεται με τον Νέλσον Μαντέλα (1918–2013) και τον Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου (γενν. 1931).

Έννοιες του Ubuntu

Μια έννοια του Ubuntu είναι η σωστή συμπεριφορά, αλλά η σωστή με αυτή την έννοια ορίζεται από τις σχέσεις ενός ατόμου με άλλους ανθρώπους. Το Ubuntu αναφέρεται στην καλή συμπεριφορά προς τους άλλους ή στην πράξη με τρόπους που ωφελούν την κοινότητα. Τέτοιες πράξεις θα μπορούσαν να είναι τόσο απλές όσο η βοήθεια ενός ξένου που έχει ανάγκη ή πολύ πιο περίπλοκοι τρόποι σχέσης με άλλους. Ένα άτομο που συμπεριφέρεται με αυτούς τους τρόπους έχει ubuntu. Αυτός ή αυτή είναι ένα πλήρες άτομο.

Για κάποιους, το Ubuntu είναι κάτι παρόμοιο με μια δύναμη ψυχής – μια πραγματική μεταφυσική σύνδεση που μοιράζεται μεταξύ των ανθρώπων και που μας βοηθά να συνδεθούμε ο ένας με τον άλλο. Το Ubuntu θα ωθήσει κάποιον προς ανιδιοτελείς πράξεις.

Φιλοσοφία του Ubuntu

Κατά την εποχή της αποαποικιοποίησης , το ubuntu περιγράφονταν όλο και περισσότερο ως μια αφρικανική, ουμανιστική φιλοσοφία. Το Ubuntu με αυτή την έννοια είναι ένας τρόπος σκέψης για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς εμείς, ως άνθρωποι, πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου περιέγραψε περίφημα το ubuntu που σημαίνει «Η ανθρωπιά μου είναι πιασμένη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό που είναι δικό σου». Στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αρκετοί διανοούμενοι και εθνικιστές αναφέρθηκαν στο ubuntu όταν υποστήριξαν ότι μια αφρικανοποίηση της πολιτικής και της κοινωνίας θα σήμαινε μια μεγαλύτερη αίσθηση κοινοτισμού και σοσιαλισμού.

Στη δεκαετία του 1990, οι άνθρωποι άρχισαν να περιγράφουν το ubuntu όλο και περισσότερο με όρους της παροιμίας Nguni που μεταφράζεται ως “ένα άτομο είναι ένα άτομο μέσω άλλων προσώπων”. 

Το Ubuntu αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για συγχώρεση και συμφιλίωση και όχι εκδίκηση. Ήταν μια υποβόσκουσα έννοια στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης και τα γραπτά του Νέλσον Μαντέλα και του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου αύξησαν την ευαισθητοποίηση του όρου εκτός Αφρικής».

Στην Ελλάδα του σήμερα που ο καθένας όχι μόνο νοιάζεται για τον εαυτό του και κανέναν άλλο αλλά προσπαθεί να ‘βγάλει το μάτι’ του διπλανού με κάθε τρόπο, στην Ελλάδα που ακόμη πολλοί είναι όσοι λένε ‘μακριά από το σπίτι μου κι ας είναι και στου αδερφού μου…’, η απάντηση έρχεται από την Αφρική…

Exit mobile version