
Πιστοποίηση …με σκουπίδια στους δρόμους;
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δύο Δήμους, Καρπενησίου και Αγράφων, καθώς και με την συμμετοχή και των φορέων της περιοχής, ξεκινάει η διαδικασία για την πιστοποίηση της Ευρυτανίας ως Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός. Το εγχείρημα αυτό παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό, δια ζώσης και διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα στο Καρπενήσι, αναπτύσσοντας το σχεδιασμό της Περιφέρειας στους συμμετέχοντες

Στόχοι
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να καθιερωθεί η Ευρυτανία ως ένα πρότυπο αειφόρου τουρισμού στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός σε διεθνές επίπεδο, όπου η περιβαλλοντική προστασία, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η οικονομική ανάπτυξη συνυπάρχουν, προσελκύοντας συνειδητοποιημένους επισκέπτες, ενισχύοντας έτσι την ευημερία της τοπικής κοινότητας.
Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η Ευρυτανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις αφού διαθέτει πλούσιους πόρους με ευρείες δυνατότητες και εξαιρετική φυσική ομορφιά και πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά. Η περιοχή θεωρείται μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, είναι κατ’ εξοχήν ορεινή και το φυσικό της περιβάλλον είναι μοναδικό, με τις περισσότερες περιοχές της να παραμένουν παρθένο μέρος της χώρας, και αρκετές από αυτές να τελούν υπό καθεστώς προστασίας.
Κύριοι στόχοι για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού είναι η διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με την τουριστική δραστηριότητα η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς υποστήριξη της τοπικής οικονομίας η διαφοροποίηση αγορών και στόχων οι εκπαίδευση και πιστοποίηση των επισκεπτών και ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.
Η προώθηση της τοπικής παραγωγής μέσω του αγροτουρισμού, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενθάρρυνση των επισκεπτών να παραμένουν για μεγαλύτερες περιόδους ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία της περιοχής.
Η περιοχή παρέχει τη δυνατότητα για περιηγήσεις στα βουνά και τα ποτάμια της για ορειβασία χιονοδρομία για άλλου είδους τουριστικές δραστηριότητες
Χρόνος υλοποίησης
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη πραγματοποιήσει τρείς συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς που εμπλέκονται με τα θέματα του τουριστικού προϊόντος αλλά με τους συλλόγους της περιοχής που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής τουριστικής δράσης, ώστε να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική και το σχέδιο δράσης σε ορίζοντα πενταετίας και να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών Europarc, που διεξάγει τις σχετικές διαδικασίες και χορηγεί τις πιστοποιήσεις. Το σχέδιο δράσης της ΠΕ Ευρυτανίας με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι πενταετές και συγκεκριμένα, 2026 – 2030.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη περιλαμβάνει χαρτογράφηση της περιοχής σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων καταγράφοντας τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των κατοίκων της Ευρυτανίας, την τουριστική κίνηση και τις υποδομές των περιβαλλοντικών δεδομένων, των προστατευόμενων ζώων, της μορφολογίας και βλάστησης του νομού και πολιτιστικής κληρονομιάς, τις παραγωγικές διαδικασίες των τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας ΠΟΠ προϊόντων.
Στη μελέτη επίσης αναφέρονται και οι αδυναμίες στην υλοποίηση του σχεδιασμού όπως οι ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών, η ανεπαρκής τουριστική υποδομή σε ορισμένες περιοχές, η περιορισμένη προσβασιμότητα λόγω της ορεινής γεωγραφίας η εποχικότητα του τουρισμού με υψηλή επισκεψιμότητα σε συγκεκριμένες περιόδους και η μη αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων. Οι τοπικοί φορείς διαδραματίζουν το κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και συνεπώς η επιτυχία του project εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από όλους αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Η επιτυχία του εγχειρήματος θα επιφέρει επιπλέον αναγνωσιμότητα στην περιοχή, συναντίληψη όλων των φορέων για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, εξωστρέφεια και δυνατότητα για χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.
Η δήλωση Τασιού
Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, ανέφερε τα εξής: «Ενώνουμε δυνάμεις με τους δύο Δήμους μας και με τους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας και από κοινού ξεκινάμε την προσπάθεια να πιστοποιήσουμε την Ευρυτανία μας ως Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό σε διεθνές επίπεδο προσδοκώντας σε σημαντικά οφέλη. Η διαδικασία αυτή θα μας ωφελήσει πολλαπλά, όχι μόνο από την επίτευξη του στόχου της πιστοποίησης, αλλά και από την ίδια την προσπάθεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία μας αυτή και είμαι σίγουρος ότι η επίτευξη του στόχου θα μας αποζημιώσει».
Πιστοποίηση …με σκουπιδότοπο
Γεμάτες σκουπίδια οι πλευρές κατά μήκος όλου του οδικού δικτύου
Αυτοψία με φωτορεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Περιφέρειας έρχεται να σαμποτάρει η ίδια η πραγματικότητα του νομού. Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης με το που μπαίνει στο νομό αλλά και στην πιο μικρή ή μεγάλη διαδρομή του προς κάθε κατεύθυνση, είναι τα ατελείωτα σκουπίδια. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και φυσικά δεν λύνεται ως δια μαγείας, αλλά όταν μιλάμε για πιστοποίηση Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής προστασίας, θα πρέπει σίγουρα να έχουμε λύσει τα βασικά.
Σε παλιότερο ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού είχε αναδειχθεί και τονιστεί το πρόβλημα εδώ και μια πενταετία. Αξίζει να δούμε τι γράφαμε το 2021 σε ρεπορτάζ – αυτοψία σε ολόκληρη την Ευρυτανία για το θέμα.
«Υπερηφανευόμαστε συχνά οι Ευρυτάνες ότι ο τόπος μας είναι η «Ελβετία» της Ελλάδας και ότι η Ευρυτανία είναι ο πιο καθαρός νομός της Ευρώπης. Στον πρόσφατο μάλιστα απολογισμό της περιφερειακής αρχής και πιο ιδιαίτερα στην απολογιστική έκθεση της ΠΕ Ευρυτανίας, διαβάζουμε για κονδύλια και έργα που δόθηκαν κατά την περασμένη χρονιά για το περιβάλλον, τον καθαρισμό υδατορεμάτων, περιβαλλοντικούς ελέγχους κλπ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο απολογισμός της ΠΕ Ευρυτανίας ότι στο θεματικό πεδίο του Περιβάλλοντος έχουν αξιολογηθεί και εκδοθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για 35 ιδιωτικά και δημόσια έργα, έχει εκδοθεί μια απόφαση για την τήρηση των όρων προστατευμένων περιοχών του δικτύου Natura 2000, και διεξήχθησαν 7 περιβαλλοντικοί έλεγχοι.
Στο πλαίσιο αυτό και το 2020 υλοποιήθηκε μεταξύ άλλων και το έργο της συντήρησης και του καθαρισμού των υδατορεμάτων, προϋπολογισμού 800 χιλιάδων €.
Σε μία απλή και μόνο διαδρομή από τη Λαμία μέχρι το Καρπενήσι, από το Καρπενήσι μέχρι τον Προυσό ή και μέχρι τα χωριά των Αγράφων, ακολουθώντας πάντα τον κεντρικό οδικό άξονα, τα σκουπίδια που είναι πεταμένα κατά μήκος του δρόμου μαρτυρούν μια άλλη εικόνα, από αυτή που φαίνεται στον απολογισμό.
Σκουπίδια κάθε είδους βρίσκονται στις άκρες των δρόμων, αλλά και σε σημεία που εγκυμονούν μεγαλύτερους υγειονομικούς κινδύνους, όπως είναι μάσκες μιας χρήσης και άλλα σκουπίδια ακόμη και μέσα στα ποτάμια και τα ρέματα, σημεία που βλέπουν όλοι όσοι θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ευρυτανία το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την καραντίνα.
Ο Ευρυτανικός Παλμός έκανε το ρεπορτάζ για τον ποιο τρόπο θα υποδεχτούμε τους επισκέπτες στον πιο καθαρό –κατά τα άλλα- νομό της χώρας.
Άξονας Λαμία – Καρπενήσι
Στην Επαρχιακή Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, η εικόνα παραπλεύρως του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στην καινούρια ευθεία μέχρι Μακρακώμη και σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη σήραγγα ‘Παύλος Μπακογιάννης’ τα σκουπίδια των διερχόμενων οδηγών θυμίζουν σκουπιδότοπο. Η εικόνα των πεταμένων σκουπιδιών κυριαρχεί σε ολόκληρη τη διαδρομή, με εξαίρεση τους δρόμους μέσα στα χωριά της Φθιώτιδας που περνάμε για να πάμε στην Ευρυτανία. Πολλά και ποικίλα είναι τα σκουπίδια που συναντούμε λίγο πριν τη σήραγγα.

Άξονας Καρπενήσι – Προυσός
Στον πιο πολυταξιδεμένο δρόμο της Ευρυτανίας, στο δρόμο από την πόλη του Καρπενησίου προς τον Προυσό, που αποτελεί τον πιο διάσημο προορισμό σε ένα ταξίδι στην Ευρυτανία και τα τουριστικά χωριά της Ποταμιάς, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτήρια μιας χρήσης και μάσκες που χρησιμοποιούνται για την προστασία κατά του κορωνοϊού βρίσκονται πεταμένα σε όλο το μήκος του δρόμου. Μεγάλος όγκος σκουπιδιών βρίσκεται στο άνοιγμα του δρόμου πριν τη θέση ‘Πατήματα’, όπου υπάρχει πρόσβαση προς τον Καρπενησιώτη ποταμό, γνωστό σημείο στάσης και ξεκούρασης των επισκεπτών. Η φωτογραφία στο σημείο με σακούλες σκουπιδιών μέσα στο ποτάμι, δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος.


Άξονας Καρπενήσι – Άγραφα
Από την αρχή κιόλας της διαδρομής από την πόλη του Καρπενησίου προς τα χωριά του Δήμου Αγράφων, η εικόνα των βουνών και των πυκνών ελατοδασών, αμαυρώνεται από τα διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή σκουπίδια. Κυρίως απορρίμματα από καφέδες, μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες με χαρτιά από φαγητό και κουτιά από μπίρες συναντούμε από τα Ξενοδοχεία στην άκρη της πόλης μέχρι και το Μπαγασάκι. Ενώ σποραδικά συναντώνται τέτοιου τύπου σκουπίδια μέχρι και το Ραπτόπουλο και τα άλλα χωριά στα σύνορα του νομού. Με βασικό πρόβλημα τα πεταμένα σκουπίδια στα ρέματα ακόμη και κοντά ή μέσα σε οικισμούς.

Πού καταλήγουν τα σκουπίδια;
Πέρα από το αυτονόητο πρόβλημα δημιουργίας αποκρουστικής προς τον επισκέπτη και τον πολίτη εικόνας μιας βρώμικης και παραμελημένης περιοχής, τα πεταμένα σκουπίδια στο οδικό δίκτυο, στα ποτάμια και στα ρέματα αποτελούν σοβαρή πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και των υδάτων. Γιατί θα πρέπει να αναρωτηθούμε που πηγαίνουν τα σκουπίδια που πετάμε; Τα σκουπίδια που συναντούμε εδώ και πολλούς μήνες μέχρι το Ζηλευτό, μεγάλο μέρος τους πιθανά καταλήγει στο Σπερχειό ποταμό και τελικά στο Μαλιακό Κόλπο. Τα σκουπίδια στα ρέματα και στα ποτάμια της Ευρυτανίας κατά μεγάλο τμήμα τους καταλήγουν στη Λίμνη Κρεμαστών. Άρα η ζημιά που συντελείται είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε».