Ανθρωπιά και αλληλεγγύη απέναντι στον διεθνή και εγχώριο πολιτικο-οικονομικό αναβρασμό.

27649
Κώστας Μπουμπουρής Αστυν.Δ/ντής ε.α- Συγγραφέας (k.boubouris@yahoo.gr)

Πανηγυρισμοί του αμερικανού Προέδρου Τράμπ για την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα από τον σκληρό Ερντογάν, όλα τα βλέμματα στραμμένα στον συνεχή αγώνα του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζάεφ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση για τη μη περικοπή των συντάξεων. Παντού μέτωπα ανοιχτά και πάει… λέγοντας. Τις τελευταίες μέρες όμως συνέβησαν και γεγονότα, που αναδύουν ένα τόνο ελπίδας,  με κυρίαρχα στοιχεία την ανθρωπιά, την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αλληλεγγύη και όχι μόνο. Λίγα, αλλά,  εντυπωσιακά και άξια θαυμασμού γεγονότα.

Στις 5 Οκτώβρη, αποφασίστηκε από την Νορβηγική επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης 2018 να δοθεί σε δυο σπουδαίους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ για τον αγώνα τους, να δώσουν τέλος στη χρήση της σεξουαλικής βίας σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Ο Μουκουέγκε  είναι γυναικολόγος από την Δημοκρατία του Κονγκό και περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας. Η Μουράντ ήταν θύμα σεξουαλικής βίας και δουλείας του Ισλαμικού κράτους, η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί  Μπασάρ το 2014 επέζησε και δραπέτευσε με την βοήθεια γειτόνων της, καταφεύγοντας σε καταυλισμό προσφύγων στο Β. Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Το 2016 για τον αγώνα της ενάντια στη σεξουαλική βία  βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο την τίμησε με το βραβείο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Βάκλαβ Χάβελ”. Η απονομή του βραβείου μαζί με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα γίνει  στο Όσλο στις  10 Δεκέμβρη.

 

 

 

 

Η βράβευση του πατέρα Αντώνιου και της “Κιβωτού του κόσμου”, ως τον “Καλύτερο Ευρωπαίο Πολίτη” με απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πριν 13 μέρες, είναι από τις μεγαλύτερες τιμές. Το έργο του στη μη Κυβερνητική Οργάνωση “Κιβωτός του κόσμου”, που δραστηριοποιείται στον τομέα της μέριμνας και προστασίας μητέρων και παιδιών, και ειδικότερα άπορων μονογονεϊκών οικογενειών, είναι γνωστό και τεράστιο. (Σημ. ότι από τον Ε.Π. στο προηγούμενο φύλλο του υπάρχει  αναλυτικό δημοσίευμα).  Η βράβευση αυτή έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες.

Από τα τραγικότερα και πιο συγκινητικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, βέβαια στη χώρα μας,  ήταν στις 10 του Οκτώβρη ο αιφνίδιος θάνατος από παθολογικά αίτια του “ήρωα του Αιγαίου”, υποπλοίαρχου του Λιμενικού, Κυριάκου Παπαδόπουλου. Κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 σκάφους  διέσωσε χιλιάδες πρόσφυγες  κατά την διάρκεια της κορύφωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, 2015-2016. Ο ηρωικός Αξιωματικός  απεικόνισε την Ελλάδα που μάχεται και νικά στη διάρκεια της κρίσης. Ενσάρκωσε την αυταπάρνηση, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, που έδειξε όλο το Λιμενικό Σώμα στις δύσκολες στιγμές, αντίθετα με τις ακραίες ρατσιστικές φωνές πολλών ευρωπαίων. Πριν τον θάνατό του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ διεκδίκησε και το “χρυσό  αγαλματίδιο” των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ “4,1 Miles” στο οποίο πρωταγωνίστησε. Με τέτοιους αγωνιστές ανθρωπιστές σαν τους παραπάνω, ο κόσμος και η κοινωνία μπορεί να ελπίζει..!