Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος: Τα Χριστουγεννιάτικα, τα Πρωτοχρονιάτικα και των Φώτων

885
122750264 1313341535677902 199867956944243503 n

“Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης”, Χάμιλτον Ράιτ Μάμπι, Αμερικανός συγγραφέας

Έξι διαφορετικά Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα προτείνονται για τα φετινά Χριστούγεννα. 

Ένα όνομα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεοελληνική λογοτεχνία είναι εκείνο του Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του οποίου τα διηγήματα αποτελούν κλασική επιλογή. Συνεχίζουμε με τη βασίλισσα της βρετανικής αστυνομικής παράδοσης, την Αγκάθα Κρίστι και τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό. Έπειτα, μεταφερόμαστε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την άγνωστη ανακωχή των Χριστουγέννων (1914) μεταξύ απλών φαντάρων κι εχθρών, αποτελώντας την ωραιότερη ιστορία του κόσμου – μια αφήγηση του συγγραφέα Παντελή Καλιότσου. Η επόμενη πρόταση είναι Το τανγκό των Χριστουγέννων, του Γιάννη Ξανθούλη, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου και εξαντλήθηκε. Επανακυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Διόπτρα, με αφορμή τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη. Λόγω της εξάντλησης των αντιτύπων, επανεκδόθηκε και το 2015. Ακολουθεί η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, διήγημα το οποίο αποτελεί τον χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματόγραφο, στο θέατρο, στην όπερα και στην τηλεόραση. Από τις αναγνωστικές μου προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείψει και μια συλλογή διηγημάτων, Ρώσων κλασικών συγγραφέων που αποτυπώνουν θαυμάσια τη γιορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

“Τα Χριστουγεννιάτικα, τα Πρωτοχρονιάτικα και των Φώτων”, Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ) 

image 4

Αυτή η συλλογή διηγημάτων του Παπαδιαμάντη θα φέρει τον αναγνώστη στο κλίμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, αλλά και στον κόσμο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου. Για να μεταφερθεί ο αναγνώστης στα χρόνια του Παπαδιαμάντη, αποφασίστηκε να παρουσιαστούν τα κείμενα όπως πρωτοδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής (ή, στις περιπτώσεις που αυτό δεν κατορθώθηκε, σε μια από τις παλιές εκδόσεις). Είναι χαρακτηριστική η ορθογραφία εκείνων των καιρών και δίνει την εικόνα μιας φάσης στην εξέλιξη της ιστορικής ορθογραφίας της γλώσσας μας. 

”Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό”, AGATHA CHRISTIE (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ) 

image 3

Τα Χριστούγεννα συναντάμε μια έντονη υποκρισία, μια υποκρισία με κίνητρο αγαθό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύει να συνιστά υποκρισία! 
Είναι παραμονή Χριστουγέννων και στην έπαυλη των Λι έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια, ακόμα και μέλη χαμένα για χρόνια, για να περάσουν μαζί τις γιορτινές μέρες. Μετά το δείπνο, όμως, αντί για τραγούδια και ευχές, ακούγονται από το δωμάτιο του ηλικιωμένου Σίμεον Λι ο πάταγος από έπιπλα που αναποδογυρίζουν και, στο τέλος, μια απόκοσμη κραυγή αγωνίας και πόνου. Ο πατριάρχης της οικογένειας κείτεται νεκρός μέσα σε μια ανεξήγητα μεγάλη λίμνη αίματος, ενώ η πόρτα του δωματίου είναι κλειδωμένη από μέσα. 
Ο Ηρακλής Πουαρό, που βρίσκεται στην περιοχή προσκεκλημένος του διευθυντή της αστυνομίας, προσφέρεται να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου. Αντί, όμως, να βρει τους συγγενείς σοκαρισμένους, να πενθούν για την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, τους βρίσκει να κοιτιούνται με καχυποψία, έτοιμοι να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον. Σύντομα θα αποκαλυφθεί πως ο καθένας τους είχε τους δικούς του λόγους να μισεί τον τυραννικό γερο- Σίμεον. 

Συνεχίζεται…