Ανάμεσα σε 180 χώρες στον κόσμο η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Βρισκόμαστε στην 107 θέση, ενώ πέρυσι ήμασταν στην 108, μεγάλη πρόοδος! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε οι τελευταίοι. Μέχρι και η Αλβανία μας ξεπερνάει με την 103 θέση. Τέτοιες επιδόσεις υπήρχαν στην χώρα μας κατά την διάρκεια απολυταρχικών καθεστώτων που πέρασε η Ελλάδα, με την ελεγχόμενη δημοσιογραφία από τους εκάστοτε ηγήτορες.
Τα στοιχεία παρουσίασε η διεθνής οργάνωση ‘’Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’’ (ΡΧΣ) ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ελευθερίας του τύπου. Η κατάταξη της χώρας μας σ’ αυτή τη θέση ήρθε από μια σειρά γεγονότων:
- Οι δολοφονίες κατά τα τελευταία χρόνια των δημοσιογράφων Γκιόλα, Καραϊβάζ και της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Χίου δεν είναι μόνο η αιτία αυτής της κατάταξης. Ειδικά η δολοφονία Καραϊβάζ συγκρίθηκε από την ΡΧΣ με την δολοφονία της Dafne Caruana Calira δημοσιογράφου στη Μάλτα το 2017 και του δημοσιογράφου Jan Kuciak στη Σλοβενία το 2018. Και οι τρεις δολοφονηθέντες αποκάλυψαν σχέσεις οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης και της διαφθοράς στους κόλπους των αντίστοιχων Αστυνομιών ανά χώρα. Αρχές 2022 για τη ήδη μαφιόζικη δολοφονία Καραϊβάζ η ΡΧΣ πρότεινε στις εγχώριες διωκτικές-ανακριτικές αρχές να ζητήσουν τη συμβολή της Europol. Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική υπηρεσία εγκλήματος θα μπορούσε όχι μόνο να παρέχει τεχνική στήριξη, αλλά να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και θα παραμείνει ανεξάρτητη μέχρι την ολοκλήρωσή της. Μετά την έκκληση της ΡΧΣ μια αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισκέφτηκε τη χώρα τον Μάρτιο 2022 και προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από τη Europol ‘’χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση’’.
Οι θετικές εξελίξεις για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας Καραϊβάζ φυσικά εξυψώνει τις ελληνικές διωκτικές αρχές, ειδικά το Τμήμα Δίωξης ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής (που είχα την τιμή να υπηρετήσω επί 5ετία κατά την επαγγελματική μου σταδιοδρομία). Η υπηρεσία αυτή ανέκαθεν στελεχώνεται με τους καλύτερους, έμπειρους αξιωματικούς και διεκδικεί τα πρωτεία μεταξύ των Αστυνομιών της Ευρώπης.
2. Οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μέσω του predator με τις κλασικές επισυνδέσεις από την ΕΥΠ ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
3. Οι άπειρες διώξεις δημοσιογράφων με σκοπό τον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους.
4. Η μειωμένη αξιοπιστία των κρατικών ΜΜΕ λόγω του ελέγχου της κυβερνητικής εξουσίας πάνω σ’ αυτά. Η συγκέντρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους.
5. Η αναποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΕΣΡ και η επιτροπή Δεοντολογίας με τους εγκάθετους που τοποθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση.
Η έκθεση της ΡΧΣ αντιμετωπίστηκε με σκαιότατο τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σκέρτσος επιτέθηκε στη διεθνή οργάνωση λέγοντας ότι «…η ελευθερία του τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό της δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’’. Μέχρι και ο ομογάλακτος υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν σχολίασε δυσμενώς αυτές τις δηλώσεις. Εμείς τι να πούμε!
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)