Εξαπλώνεται η σφήκα της καστανιάς

5957
  • Κρίκελλο, Αγία Τριάδα, Καστανιάς, Προυσός, Κερασοχώρι τα σημεία που χτυπήθηκαν

Άμεσος ο κίνδυνος για τα καστανοδάση από την ραγδαία εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς, που έθεσε σε κινητοποίηση τους σχετιζόμενους φορείς πανελλαδικά. Το έντομο με την επιστημονική ονομασία Dryocosmus Κuriphilus, προσβάλει τα διάφορα είδη καστανιάς προκαλώντας μείωση της παραγωγής των κάστανων(60- 85%), μείωση της ανάπτυξης και εξασθένιση των δένδρων. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια) ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με την πτήση των ενηλίκων.

Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Ιούνιο έως και το τέλος Ιουλίου και γεννούν τα αβγά τους στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα. Λόγο της βιολογίας του εντόμου η εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος έχει περιορισμένα αποτελέσματα ενώ η εφαρμογή ψεκασμών εναντίον των αβγών δεν εγγυάται την καταπολέμησή του. Ως αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Kamijo) οι προνύμφες του οποίου παρασιτούν τις προνύμφες του εντόμου D. kuriphilus.

 

Η διαπίστωση της παρουσίας του εντόμου Σφήκα της καστανιάς στο Νομό Ευρυτανίας έγινε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 από υπαλλήλους του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας  σε αγροτεμάχια με καστανιές στην περιοχή του Κρικέλλου ενώ διαπιστώθηκαν νέες προσβολές στις περιοχές: Αγίας Τριάδας , Καστανιάς, Προυσού και την περιοχή Κεφαλόβρυσου. Η βιολογική καταπολέμηση αποτελεί ένα μέτρο που θα χρειαστεί κάποιο βάθος χρόνου για να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού κατά τα πρώτα στάδια της εξαπόλυσής του εντόμου Torymus sinensis, ο ρυθμός εγκατάστασης και αύξησης του πληθυσμού του δεν είναι έντονος.

Επίσης σε νεαρούς καστανεώνες προτείνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των αβγών  πριν την έξοδο των ενηλίκων εντόμων. Το συγκεκριμένο μέτρο Θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα εάν μπορεί να συνδυαστεί και με οργανική λίπανση.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αναζητήσουν στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΑΑΤ http://ωωω.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/oloklfytoprostasia-menu/3300-kastania-2016