Η Ευρυτάνισσα της εβδομάδας: Ξένη Μαντζούφα

3082

Όνομα: Ξένη

Επώνυμο: Μαντζούφα

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Το ‘ΕΛΒΕΤΙΑ’ είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στο κέντρο του Καρπενησίου, σήμα κατατεθέν της κεντρικής πλατείας και με βεβαιότητα η κα Ξένη Μαντζούφα έχει γράψει τη δική της ιστορία στο Καρπενήσι ως ιδιοκτήτριά του. Η εικόνα της πίσω από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ‘ΕΛΒΕΤΙΑ’ ή πιο σπάνια να κάθεται στο φιλόξενο σαλόνι στην υποδοχή του ξενοδοχείου, είναι τόσο γνώριμη και χαρακτηριστική. Δεκαετίες πείρας, επιμονή, δύναμη και ευγένεια… Κάθε συνομιλία μαζί της είναι σαν ένα μικρό σεμινάριο και μόνο κερδισμένος κανείς φεύγει απ’ αυτή.

ΕΠ. κ. Μαντζούφα, είστε μία κοινωνική γυναίκα και δυνατή επιχειρηματίας με ανήσυχο πνεύμα, με τον οποίον ο καθένας χαίρεται να συνομιλεί. Πώς τα καταφέρνετε;

ΞΜ. Όλα αυτά τα πετυχαίνω, διότι αντλώ δύναμη από τον αείμνηστο άνδρα μου, τον Γεώργιο Μαντζούφα, και τα παιδιά μου. Είμαι άτομο πολύ αισιόδοξο και κοιτάζω πάντα μπροστά. Μόνο μπροστά!

ΕΠ. Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής σας με τον τομέα του τουρισμού.

ΞΜ. Μιλάμε τώρα για το 1966, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το “Ελβετία”. Τότε 22 δωμάτια μόνο ενώ τώρα έχει 70. Οι πρώτοι μας πελάτες ήταν δύο εξόριστοι και τότε το δωμάτιο κόστιζε 22 δραχμές ημερησίως. Περάσαμε από σαράντα κύματα, όμως αντέξαμε, μείναμε όρθιοι, και αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της προσφοράς στην οικονομία του τόπου μας.

ΕΠ. Η επιχείρησή σας μετράει 47 χρόνια και «πηγαίνει» όλο και καλύτερα. Ποιο είναι το μυστικό σας;

ΞΜ. Το μυστικό μας είναι η ειλικρίνεια απέναντι στον πελάτη και η καλή σχέση με το προσωπικό του ξενοδοχείου. Η φροντίδα μας είναι ο πελάτης να νιώθει οικειότητα στον χώρο μας και πως βρίσκεται στο σπίτι του, όχι σε μία επιχείρηση.

ΕΠ. Ποια είναι η σχέση του Καρπενησίου με τον τουρισμό και πώς έχει εξελιχθεί και διαφοροποιηθεί μέχρι σήμερα;

ΞΜ. Το Καρπενήσι προπολεμικά ήταν ο μοναδικός προορισμός παραθερισμού για όλη την Ελλάδα, με ωραία ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης. Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1943 κι ο τουρισμός χάθηκε για πάντα. Τραβήξαμε κόκκινη γραμμή. Με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου σιγά-σιγά έγινε επανεκκίνηση στον χειμερινό τουρισμό και σήμερα έχει εξελιχθεί δυναμικά σε μία όμορφη τουριστική πόλη με πολλή επισκεψιμότητα, χάρη στην ακούραστη προσπάθεια όλων μας. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε κάτι που ίσως πολύς κόσμος δε γνωρίζει ή δεν το γνωρίζει ικανοποιητικά. Οι περισσότεροι όπως και τα ΜΜΕ περιγράφουν το Καρπενήσι ως έναν χειμερινό προορισμό. Εκτός, όμως, από αυτό, το Καρπενήσι και η ευρύτερη περιοχή μέχρι τη λίμνη Κρεμαστών είναι ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, φιλικό στον άνθρωπο, που μπορεί να προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πχ σπορ βουνού, αναρρίχηση, εναέριο πέταγμα, πεζοπορία σε χαρτογραφημένα μονοπάτια, extreme sport, ακόμη και θαλάσσιο σκι στη λίμνη. Είναι τόπος γευσιγνωσίας με πληθώρα τοπικών προϊόντων που παρασκευάζονται εδώ στον τόπο μας από πρότυπες μονάδες (προσούτο, λουκάνικα, μέλι, χυλοπίτες, τσαλαφούτι και πολλά άλλα). Είναι τόπος προσκυνήματος, αφού βρισκόμαστε υπό τη σκέπη της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η εικόνα της οποίας είναι μία από τις χειροποίητες εικόνες που προσκυνούμε στο ομώνυμο μοναστήρι.

ΕΠ. Οι συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία καθώς και οι πολιτική μέριμνα είναι υποστηρικτικές προς όσους δραστηριοποιούνται στις ξενοδοχειακές μονάδες;

ΞΜ. Βεβαίως είναι υποστηρικτικές, όλοι είναι πρόθυμοι, ευγενικοί και καλοί επαγγελματίες. Η πολιτική δημιουργεί συνθήκες που φέρνουν κόσμο στον τόπο μας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τόσο ως δήμαρχος όσο και ως περιφερειάρχης Στερεάς συνετέλεσε αποφασιστικά στον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση της πόλης μας. Ωστόσο, επιτακτική είναι η ανάγκη της βελτίωσης των οδικών δρόμων που συνδέουν το Καρπενήσι με τα μητροπολιτικά κέντρα. Το τούνελ ήταν μια ανάσα ζωής αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, με σκοπό την καλύτερη προσβασιμότητα στον τόπο. Παρακαλούμε την Πολιτεία να σκύψει πάνω στο θέμα με ειλικρίνεια.

ΕΠ. Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζατε την επαγγελματική σας πορεία αλλά και τη γενικότερη πορεία της ζωής σας;

ΞΜ. Δε θα άλλαζα την επαγγελματική μου πορεία με τίποτα! Είμαι άνθρωπος του ρίσκου και της δημιουργίας. Έτσι, φτιάχτηκε ο χαρακτήρας μου, να παλεύει και να κερδίζει. Δεν πετάω εύκολα λευκή πετσέτα. Η ζωή μου όλη πέρασε μέσα από το “Ελβετία” και θα ήθελα να την ξαναζήσω εδώ.

ΕΠ. Βλέπετε μέλλον για τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας και τι θα τους προτείνατε – ευχόσασταν;

ΞΜ. Πάντοτε ένας τόπος για να εξελιχθεί χρειάζεται τους νέους, τις ιδέες, την ορμή, την αισιοδοξία τους. Πιστεύω πραγματικά πως ο τόπος μας έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Η ενασχόληση με τον τουρισμό, τις τοπικές παραγωγές και γενικά το επιχειρείν με τη στήριξη της πολιτείας μπορεί να δώσει διέξοδο στους νέους. Η ποιότητα ζωής που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι στον τόπο τους είναι επίσης πολύ σημαντική συνθήκη. Ο τόπος μας είναι τόπος αγωνιστών από την επανάσταση μέχρι τα νεότερα χρόνια. Στηριζόμαστε στους νέους, ώστε η ιστορία του τόπου να συνεχίζεται να γράφεται…