Κολοβός Αλέξανδρος

44027

Όνομα: Αλέξανδρος Κολοβός
Τόπος Κατοικίας: Κεντάκι (Μπόουλινγκ Γκριν) ΗΠΑ
Καταγωγή: Καρπενήσι
Ιδιότητα: Συνταξιούχος Επιθεωρητής Κτηρίων στο City of Bowling Green Kentucky. Είναι παντρεμένος επί 52 έτη την Linda Kitchens Kolovos και έχει δύο γιούς, τον Kelly Alexander 49 ετών και τον Timothy Alan 47 ετών και 4 εγγόνια.
Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Το αναμορφωμένο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου



Στάση ζωής:
‘‘Να φέρεσαι σε όλους με σεβασμό, να είσαι ειλικρινής και να τιμάς τις δεσμεύσεις στην οικογένειά σου και στο Θεό’’

Αυτή την εβδομάδα θα γνωρίσουμε έναν ‘‘μακρινό’’ Ευρυτάνα, αλλά με παράστημα και στάση γνήσια Ευρυτανικά. Συναντήσαμε τον κ. Αλέξανδρο Κολοβό στο Καρπενήσι, κατά την διάρκεια της επίσκεψης που έκανε μαζί με την σύζυγο, τα παιδιά και τα δύο εγγόνια του στην Ευρυτανία,  με σκοπό να βρει τις ρίζες του και να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα του. Αν και επισκέφτηκε πρώτη φορά στα 70 του την γενέτειρα του πατέρα του και αν κατά το ήμισυ Έλληνα, χωρίς να μιλάει τη γλώσσα, δημιουργούσε την αίσθηση ενός μεστού ορεσίβιου άντρα. Μοιραστήκαμε από το πρώτο λεπτό μαζί του, την αγωνία του να βρει το σπίτι του πατέρα του και την συγκίνηση όλης της οικογένειάς του, όταν κατάφεραν να πάρουν λίγο χώμα από την αυλή του γκρεμισμένου σπιτιού του προπάππου Κολοβού. Σε αυτές τις λίγες ώρες που περάσαμε μαζί του, μας άγγιξε βαθιά και μας υπενθύμισε πόση δύναμη έχει το αίμα που κουβαλάει ο καθένας μας. Από το μακρινό Κεντάκι όπου ζει με την οικογένειά του, ας τον γνωρίσουμε…

 

ΕΠ. Πως ήταν η πρώτη σας επίσκεψη στο Καρπενήσι και ποια ήταν τα συναισθήματά σας;
ΚΑ. Στα 70α μου γενέθλια ο γιός μας Kelly και η οικογένειά του μας έκαναν δώρο ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να δούμε τη γενέτειρα του πατέρα μου, το Καρπενήσι. Ήταν ταξίδι ζωής γιατί ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 12 ετών και δεν ήξερα πολλά γι’ αυτόν  και τα χρόνια του στο Καρπενήσι. Είχα μερικές φωτογραφίες του Καρπενησίου και γράμματα από τις τρεις αδερφές του πατέρα μου που παρέμεναν στην Ελλάδα. Τα γράμματα αυτά ήταν στα Ελληνικά και χρονολογούνταν από το 1930 μέχρι τη δεκαετία του ’50. Ήταν τιμή μου να επισκεφτώ τη γενέτειρα του πατέρα μου και να γνωρίσω τέτοιους υπέροχους ανθρώπους.

ΕΠ. Αφηγηθείτε μας μια ιστορία ή κάτι που έλεγε ο πατέρας σας για το Καρπενήσι.
ΚΑ. Μιας και ήμουν μόλις 12 ετών όταν πέθανε ο πατέρας μου δεν θυμάμαι τις αφηγήσεις του για τα χρόνια του στην Ελλάδα που περιορίζονται στα πρώτα 16 χρόνια της ζωής του. Οι περισσότερες πληροφορίες μου προέρχονται από φωτογραφίες και μερικές μεταφράσεις γραμμάτων από τα Ελληνικά που έστελναν οι αδερφές του. Το όνομα του πατέρα μου ήταν Κωνσταντίνος Αλέξανδρος Κολοβός και τον φώναζαν Κώστα. Γεννήθηκε στο Καρπενήσι στις 5 Μαρτίου 1896. Μετανάστευσε στην Αμερική στις 31 Αυγούστου 1912. Έγινε Αμερικανός πολίτης το 1925. Ζούσε στο Bowling Green του Kentucky και ήταν ιδιοκτήτης του Dixie Café στη Main Street του Bowling Green. Παντρεύτηκε τη Mable Waller το 1945. Εγώ γεννήθηκα  το 1946 και σε ηλικία των 6 μηνών βαπτίστηκα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πατέρας μου πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1958. Επειδή η μητέρα μου δεν ήταν Ελληνικής καταγωγής είχα πολύ μικρή επαφή με την Ελληνική κοινότητα του Bowling Green.

ΕΠ. Τι απολαύσατε περισσότερο κατά την παραμονή σας στο Καρπενήσι;
ΚΑ. Πραγματικά απολαύσαμε το νέο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου και τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Μου άρεσαν πολύ τα μαγαζιά που είναι τελείως διαφορετικά από τα καταστήματα στην Αμερική. Τα καταστήματα στο Καρπενήσι ανήκουν και λειτουργούν από ντόπιους Καρπενησιώτες, πολύ φιλικούς και φιλόξενους σε κάθε επικοινωνία μαζί τους.

ΕΠ. Ποια ήταν η πιο έντονα συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή του ταξιδιού σας;
ΚΑ. Υπήρχαν πολλές συναισθηματικές στιγμές. Μόλις πέρασα τη σήραγγα και είδα το Καρπενήσι για πρώτη φορά. Όταν είδα το κέντρο της πόλης, επειδή παρακολουθούσα το κέντρο της πόλης του Καρπενησίου από web cam από το σπίτι μου στην Αμερική για πάνω από ένα χρόνο. Είχα φέρει από την Αμερική λίγο χώμα από τον τάφο του πατέρα μου του Κώστα για να το εναποθέσω στο Καρπενήσι. Μετά μεταφέραμε χώμα από το Καρπενήσι για να το τοποθετήσουμε στον τάφο του πατέρα μου.

ΕΠ. Πως νιώθετε που ξέρετε ότι είστε Καρπενησιώτης;
ΚΑ. Αισθάνομαι ότι είναι τιμή μου και ότι έχω αποκτήσει μια στενότερη επαφή με την Ελληνική μου οικογένεια.

ΕΠ. Πως ένιωσε η οικογένειά σας που επισκέφτηκαν το Καρπενήσι;
ΚΑ. Ο γιος μου και η οικογένειά του χάρηκαν πολύ που γνώρισαν τους ανθρώπους του Καρπενησίου. Μας βοήθησαν πραγματικά να καταλάβουμε το παρελθόν του παππού τους. Ενώ δεν γνώρισαν ποτέ τον παππού και τον προπάππου τους τον Κώστα, τώρα νιώθουν ότι έχουν αποκτήσει μια επαφή μαζί του.