Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Ευρυτανίας σχολιάζει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά για το οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Από κυβερνητικά στελέχη και διάφορα παπαγαλάκια τους ακούγεται κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα για να στηριχθεί το νέο αντεργατικό Νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή εν μέσω πανδημίας.
Το νομοσχέδιο-τερατούργημα κουμπώνει με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» έντασης της εκμετάλλευσης που προβλέπονται στα σχέδια «ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα οποία το κεφάλαιο θα πάρει τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.»
«Για την κατάργηση του 8ωρου, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως «όχι μόνο δεν καταργείται αλλά αντίθετα θωρακίζεται και μπαίνει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του», «χωρίς να έχει απώλεια στις αποδοχές του», μέχρι και «να δουλεύει 4 ημέρες την εβδομάδα»!
Τόσα ψέματα μέσα σε τόσο λίγες λέξεις. Τι δεν λέει η κυβέρνηση; Οτι στο σύστημα που ετοιμάζει, για να δουλέψει κάποιος εργαζόμενος 4ήμερο (ή να έχει αυξημένη άδεια) για κάποια περίοδο μέσα στον χρόνο, θα πρέπει την περίοδο που θα ισχύει το 10ωρο να ξεθεώνεται δουλεύοντας 50 ώρες (5ήμερο) ή 60 ώρες (6ήμερο) τη βδομάδα. Αν στον χρόνο αυτό προστεθεί και ο χρόνος μετακίνησης από και προς την εργασία, τότε στην πράξη δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δουλεύει!
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο εργοδότης εμπλουτίζει το «μενού» που έχει στα χέρια του για να «τεντώνει» τον εργαζόμενο όσο και όποτε θέλει. Θα μπορεί δηλαδή τις μέρες «αυξημένης απασχόλησης» να έχει τον εργαζόμενο 10 ώρες στη δουλειά χωρίς να του δίνει πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, και την υπόλοιπη περίοδο, που – όπως λέει η κυβέρνηση – ο εργαζόμενος τυπικά θα έμπαινε σε «μειωμένη απασχόληση», θα μπορεί επιπλέον να τον «χώνει» μέχρι και σε 150 (από 96 σήμερα, 120 στις υπηρεσίες) νόμιμες υπερωρίες τον χρόνο! Κάπως έτσι, αθροιστικά οι υπερωρίες μπορούν να ξεπεράσουν τις 350 στη διάρκεια ενός έτους, από τις οποίες θα πληρώνονται μόνο οι 150.»
«…Το «νέο μοντέλο» εργαζόμενου
Οση προπαγανδιστική χρυσόσκονη κι αν ρίξει η κυβέρνηση στο νομοθετικό έκτρωμα που φέρνει, η δυστοπία που περιμένει ειδικά τους νέους εργαζόμενους, αν ψηφιστεί, δεν κρύβεται. Η εργασιακή ζούγκλα νομιμοποιείται, μέσα από την καθιέρωση της δουλειάς όσο, όπως, όποτε και από όπου θέλει ο εργοδότης.
Ο πιο «ανταγωνιστικός εργαζόμενος», που παραγγέλνει το κεφάλαιο και «μοντάρει» η κυβέρνηση, θα είναι αυτός που μετά από «ατομική διαπραγμάτευση» θα δουλεύει 10ωρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Που μετά, πάλι «ξεμοναχιασμένος» απέναντι στον εργοδότη του και με τον κίνδυνο της ανεργίας να παραμονεύει, θα φορτώνεται τις δεκάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών όποτε «το έχει ανάγκη η επιχείρηση». Κι όταν μπροστά σ’ αυτόν τον εφιάλτη αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί, θα πρέπει να ξεπεράσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα του «συνδικαλιστικού μητρώου» και των «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών». Αν αποφασίσει μάλιστα να απεργήσει, θα πρέπει να ξεπεράσει τους σκοπέλους που βάζουν οι νόμοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…
Κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης, με το οποίο στηρίζει το νομοσχέδιο για τη 10ωρη εργασία, προσθέτει και επιπλέον λόγους για να το πολεμήσουν ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι, οργανωμένα και αποφασιστικά, μέσα από τα σωματεία τους, με αφετηρία τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη. Εκεί θα δοθεί η πρώτη απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα», όπως δίκαια τις ονομάζουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα!»