ΚΚΕ Ευρυτανίας: ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ

1599

Από τον περασμένο Απρίλιο παραμένει κλειστό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο ιστορικό κτίριο των Κορυσχάδων και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις «δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα», αναφέρει η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Ευρυτανίας. Χαρακτηριστικά τονίζει σε δελτίο τύπου της:

«Το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Βουλής με τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα «Πέτρος Κόκκαλης» με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Το ΚΚΕ είχε μάλιστα δεσμευτεί  ότι θα συνεισφέρει με προσφορά αρχειακού υλικού

Όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, το μουσείο θα έκλεινε από Απρίλιο έως Ιούνιο 2021 για να συντηρηθεί και να είναι έτοιμο για την παρουσίαση της νέας έκθεσης. Όπως είχε ενημερωθεί η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προγραμματιζόταν να γίνουν επίσημα εγκαίνια τις ημέρες των «Μποτσάρειων» (Αύγουστος 2021).

Ωστόσο,τόσους μήνες μετά, το Μουσείο παραμένει κλειστό. Όπως πληροφορούμαστε, η Βουλή δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, το Ίδρυμα Πέτρος Κόκκαλης έχει αποτραβηχτεί, η Περιφέρεια άφαντη, ο Δήμος δηλώνει αδυναμία, η έκθεση και τα καινούρια εκθέματα αγνοούνται.

Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να παίζουν άλλο την κολοκυθιά. Να αναλάβουν άμεσα όλοι τις ευθύνες τους, αλλιώς θα καταγραφούν στη συλλογική μνήμη ως νεκροθάφτες της ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, της οποίας κοιτίδα υπήρξε η Ρούμελη και ακόμα πιο πολύ τα βουνά της Ευρυτανίας.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης των Κορυσχάδων, μαζί με το αντίστοιχο της Βίνιανης αλλά και τα δεκάδες ιστορικά τοπόσημα της Ευρυτανίας, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση.

Ακόμα περισσότερο μπορούν να αποτελέσουν σχολεία ιστορίας των αγώνων του λαού μας, που σήμερα αποκρύπτεται γιατί τα ιδανικά που αυτοί οι αγώνες πρεσβεύουν δεν ταιριάζουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.

Καλούμε τους Ευρυτάνες και τις Ευρυτάνισσες να απαιτήσουν:

-Να ανοίξει τώρα το Μουσείο των Κορυσχάδων

-Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό (φύλαξης, επιστημονικό κτλ) καθώς και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως αναγνωστήριο κτλ για να λειτουργήσει πλήρως και να παίξει τον ρόλο του ως φάρος της νεότερης ιστορίας του λαού μας».