Μετά από 900 χρόνια μια σπίθα ήταν αρκετή…

22712

Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που μεταδίδονταν το βράδυ της Δευτέρας, ζωντανά από τη Γαλλική τηλεόραση και τα πρακτορεία ειδήσεων, από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, το ναό σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ήταν αργά το απόγευμα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ στο ναό υπήρχαν και επισκέπτες που έκαναν ξενάγηση, οι οποίοι ευτυχώς δεν έπαθαν κάτι και εκκένωσαν αμέσως το ναό.
Συγκλονιστική ήταν η εικόνα του 68 μέτρων κωδωνοστασίου να καταρρέει από τις φλόγες, αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πόλη να προσεύχονται για τη σωτηρία του ναού και την αποφυγή μεγαλύτερης έκτασης ζημιών.
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικόςναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.
Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.
Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, ευτυχώς ένα τμήμα του ναού σώθηκε καθώς και κάποια σπουδαία κειμήλια, όπως το ακάνθινο στεφάνι, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι θα ξεκινήσει παγκόσμια καμπάνια για την εξεύρεση χρημάτων για την αποκατάσταση του ναού. Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν όλοι οι ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί από όλον τον κόσμο, αλλά και η Ουνέσκο δήλωσε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί, μιας και πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τέτοια μνημεία, όπως είναι και η Ακρόπολη στην Αθήνα αλλά και πολλά άλλα παγκοσμίως, ουσιαστικά δεν ανήκουν στενά στις χώρες τους αλλά σε όλους τους πολίτες του κόσμου, γιατί δίνουν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά έχουν και τεράστια σημασία για την εξέλιξή της μέσα στα χρόνια.
Για το λόγο αυτό τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα σεβόμαστε, όχι για κάποιου είδους παρελθοντολατρεία, αλλά γιατί οι πληροφορίες που κρύβονται στην ιστορία τους είναι ανεκτίμητες για το ανθρώπινο είδος και το περιβάλλον του. (φωτο: newsit.gr)
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια