Χρόνος προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 30’| Μερίδες: 4
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ουρά), σε κύβους 4 – 5 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 πιπεριές Φλωρίνης
8 μέτρια μανιτάρια λευκά
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
100 ml ξινόκρεμα
50 ml φρέσκο γάλα
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό μοσχάρι, πιπεριές και ξινόκρεμα, αρχικά πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα. Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν. Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή: www.gastronomos.gr