Όνομα: Σάμμυ Γιαννόπουλος
Ιδιότητα: Επιχειρηματίας Εστίασης
Τόπος διαμονής: Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, Ηνωμένες Πολιτείες
Τόπος καταγωγής: Καλεσμένο
Με Ευρυτανική καταγωγή ο Sammy Gianopoulos κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα μια πολύ σημαντική διάκριση για τον χώρο της εστίασης στον οποίο δραστηριοποιείται από μικρό παιδί. Στο ολιγόλεπτο βιογραφικό βίντεο της βράβευσής του, τα περισσότερα λεπτά τα αφιερώνει όχι στο να μιλήσει για την πολύ σημαντική του δραστηριοποίηση στο χώρο της εστίασης, αλλά για την παρακαταθήκη της οικογένειάς του, τις συμβουλές τους και την ελληνική φιλοξενία. Παιδί μεταναστών από την Ευρυτανία, μεγάλωσε από μικρός μέσα στο εστιατόριο του πατέρα του, με στενές σχέσεις με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και ενεργός όλα αυτά τα χρόνια στα φεστιβάλ Ελληνικής κουλτούρας της πόλης. Όλα αυτά τα στοιχεία και τα διδάγματα της τοπικής Ελληνικής κοινότητας του Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, τον καθόρισαν απόλυτα, όπως εξιστορεί ο ίδιος μιλώντας για τη ζωή του στο ίδιο βίντεο. Μια σημαντική προσωπικότητα, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ξεχωρίζει για τον τόπο όπου μεγάλωσε, με τις ρίζες του όμως μέσα στα Ευρυτανικά βουνά.
Ο Sammy δραστηριοποιείται στον χώρο των εστιατορίων από την ηλικία των δώδεκα ετών, όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά να πλένει πιάτα και αργότερα ανέβηκε στις τάξεις ιεραρχίας της κουζίνας. Ο ίδιος πιστώνει στον μπαμπά του Σεραφείμ (Terry) Γιαννόπουλο, με 30 χρόνια εμπειρίας στην ιδιοκτησία και τη λειτουργία εστιατορίων, πως του έδωσε μια απίστευτη ευκαιρία να μάθει όλες τις πτυχές της δημιουργίας ενός επιτυχημένου εστιατορίου. Μετά τις σπουδές του στο κολλέγιο, επέστρεψε στην πόλη του και εργάστηκε σε σημαντικά εστιατόρια. Με όλη αυτή την εμπειρία και την κορυφαία εκπαίδευση και εργασία σε μερικές πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις, ο Sammy άνοιξε τις πόρτες του πρώτου του εστιατορίου Gianno’s τον Οκτώβριο του 2000, σε ηλικία 21 ετών. «Ήταν ένα τεράστιο βήμα και οι πρώτοι έξι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για μένα», ήταν αυτό που θυμάται από εκείνο τον καιρό. Παλεύοντας με το αν είχε πάρει τη σωστή απόφαση για να μπει στο ρόλο του εστιατορίου, συμβουλεύτηκε τον πατέρα του που του είπε να «δουλέψει σκληρά, να φροντίσει τον πελάτη και να έχει φρέσκο και άφθονο φαγητό». Αυτά τα τρία απλά μαθήματα πήρε και το εστιατόριό του έφτασε γρήγορα στην κορυφή.
Τη μια μέρα, ανησυχούσε για τους λογαριασμούς, την άλλη επεκτείνονταν. Συνέχισε άνοιξε το δεύτερο εστιατόριο, αλλά όχι χωρίς να ζητήσει ξανά συμβουλές από τον μπαμπά του. «Αν νομίζεις ότι είσαι έτοιμος για το νούμερο δύο και έχεις τα οικονομικά έτοιμα, πήγαινε για αυτό», ήταν η συμβουλή του πατέρα του. Μέσα σε δυο χρόνια αποφάσισε να επεκτείνει το μενού του, επιτρέποντάς του περισσότερη δημιουργικότητα στα πιάτα του. Αυτό αγκαλιάστηκε πάρα πολύ από την περιοχή, καθώς το Gianno’s ήταν το talk of the town. Μετά την επιτυχία το Gianno’s ήρθε η ώρα να επεκταθεί σε μια πολυτελή γευστική εμπειρία και άνοιξε το νέο του εστιατόριο 2520 Tavern αφιερωμένο στην Ελληνική γαστρονομία. Το Sammy G’s Tavern άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Ιουνίου 2012 και γίνεται αμέσως γνωστό για τις καλύτερες κομμένες μπριζόλες, κρέατα και τοπικά θαλασσινά στην περιοχή και μερικά από τα εντυπωσιακά πιάτα του Sammy που έχει γίνει το hot spot για τους πελάτες και σημείο αναφορά της πόλης. Από το άνοιγμα του 2520 Tavern, δημιουργικός και δραστήριος επεκτείνεται επιχειρηματικά στην αγορά επίπλων.
Στην περιοχή Triad της Βόρειας Καρολίνας καλωσορίζει το Fratellis Italian Steakhouse, άλλο ένα ποιοτικό εστιατόριο που συνδυάζει επιρροές από το παρελθόντος με το παρόν όπου όλοι πήγαιναν για να περάσουν καλά και να πάρουν υπέροχο φαγητό. Μετά το Fratelli, άνοιξε το Three Bulls ένα εκλεκτικό ψητοπωλείο.
Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του στηρίζεται σε ακόμα μια συμβουλή που του έδινε ο πατέρας του και αυτή ήταν να εμπιστεύεται και να επενδύει πάνω στο προσωπικό του. «Ένα πράγμα που πάντα με βοηθούσε είναι το καλό προσωπικό», λέει ο Sammy. «Βλέπεις κάποιον που θέλει να μεγαλώσει και τον πλάθεις και τον διδάσκεις» και είναι αυτός που θα χαιρετήσει και θα μιλήσει προσωπικά κάθε υπάλληλό του. Βασική αρχή για κάθε μαγαζί που ανοίγει είναι να μεταφέρει σε κάθε πελάτη την αυθεντική Ελληνική φιλοξενία. «Ένα πράγμα που προσπαθούμε να διδάξουμε στα εστιατόριά μας τώρα – μπορείτε να πάτε οπουδήποτε για να πάρετε μια καλή μπριζόλα ή ένα καλό μπέργκερ – είναι η πλευρά της φιλοξενίας. Είναι δύσκολο να διδάξεις και να έχεις αυτή την κουλτούρα, αλλά ξεκινάει από το να χαιρετάς τους πελάτες και δεν σταματά μέχρι να τους αποχαιρετήσεις. Ανεξάρτητα από το πώς είναι διακοσμημένο ή πόσο καλό είναι το φαγητό, αν η φιλοξενία δεν είναι εκεί, οι πελάτες δεν επιστρέφουν».