Όνομα: Γεώργιος Σαμαράς
Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης εργαστηρίου προϊόντων λαϊκής τέχνης
Τόπος καταγωγής: Κλειτσός Ευρυτανίας
Τόπος διαμονής: Λιανοκλάδι
Ανάμεσα στα ξύλινα βαρέλια, τα είδη οικιακής χρήσης, τα καζάνια, τις κατσαρόλες και τα ταψιά, τα παλιακά πλαστήρια, τις σκάφες και τους πλάστες, τα φανάρια , τα βρυσάκια της υπαίθρου, τα χάλκινα μπρίκια, τα σαμάρια, τα κουδούνια, τις καρδάρες για άρμεγμα, τις τσαντίλες, τις στάμνες, τα παγούρια, τις κανάτες, τα κατρούτσια, τις γκλίτσες, τις μαγκούρες και τα άπειρα χρηστικά είδη, ξεπροβάλει το χαμόγελο του κ. Γιώργου Σαμαρά. Δημιουργεί με τα χέρια του από ξύλο, πέτρα και δέρμα, πλέκει καρέκλες και γανώνει χάλκινα είδη. Ένας κόσμος από μια άλλη εποχή, στρυμωγμένος με μεγάλη επιμέλεια στα δυο εργαστήρια και καταστήματα που διαθέτει οικογένειά του σε Λιανοκλάδι και Λαμία. Όλα αυτά με αφετηρία το πραγματικό μεράκι γι ό,τι κάνει και με ότι πιάνουν τα χέρια του, μιας και είναι συνταξιούχος αξιωματικός και ξεκίνησε την ενασχόληση αυτή σε μεγάλη ηλικία. Δυο εργαστήρια τόσο ζωντανά και ενεργά και παράλληλα σαν λαογραφικά μουσεία με επαγγέλματα και ασχολίες τις υπαίθρου μιας άλλης εποχής…
ΕΠ. Κύριε Σαμαρά πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την λαϊκή τέχνη και πότε δημιουργήσατε το δικό σας εργαστήρι;
ΓΣ. Η αλήθεια είναι πως το εργαστήρι μας δεν ήταν δημιούργημα της πολύ νεαρής μου ηλικίας, μιας και το βασικό μου επάγγελμα ήταν αυτό του αξιωματικού του ελληνικού στρατού. Έπειτα, κατά τη συνταξιοδότησή μου, αποφάσισα με τη γυναίκα μου πως θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα και να φτιάξουμε τα πάντα με ξύλο, δέρμα και λαμαρίνα. Έτσι, η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα και το εργαστήρι μας το ανοίξαμε το 2005 στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, στο Λιανοκλάδι. Η ενασχόλησή μας με την λαϊκή τέχνη και τα παραδοσιακά επαγγέλματα άρχισε το 1996. Έπειτα, το 2014 ανοίξαμε και το δεύτερο κατάστημά μας στο κέντρο της Λαμίας που εμπορεύεται αντικείμενα λαϊκής τέχνης και αποτελεί πυρήνα του τουριστικού κέντρου της πόλης.
ΕΠ. Η λαϊκή τέχνη φανερώνει έναν κόσμο σε πλήρη σύνδεση με τη φύση. Πώς φανερώνεται αυτή η σύνδεση στο εργαστήρι σας;
ΓΣ. Η λαϊκή τέχνη ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την ύπαιθρο και τη φύση, διότι από εκεί αντλούσε τις πρώτες ύλες. Έτσι, και το εργαστήρι μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση, διότι χρησιμοποιεί υλικά από αυτή, όπως ξύλο, δέρμα, πηλό κλπ.
ΕΠ. Υπάρχουν είδη λαϊκής τέχνης που προτιμάτε να δημιουργείτε έναντι άλλων και ποια είναι αυτά που φτιάχνετε με απόλυτη άνεση μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας;
ΓΣ. Το υλικό που μας αρέσει να δουλεύουμε και με το οποίο να παράγουμε προϊόντα είναι το ξύλο. Χρησιμοποιούμε ποικίλα είδη ξύλου προερχόμενα από έλατο, πλατάνι, μουριά, κρανιές, σφεντάμι και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύεται άνετα και μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες πράγματα, οπότε το επιλέγουμε χωρίς κανένα δισταγμό και με απόλυτη σιγουριά. Επίσης, αγαπάμε πάρα πολύ την πέτρα, επειδή είναι το καλύτερο υλικό. Πρόκειται για ένα υλικό που μπορεί να υπάρχει για μια ζωή… όλα τα υπόλοιπα έχουν ημερομηνία λήξεως.
ΕΠ. Πώς έχει επηρεαστεί ο συγκεκριμένος τομέας τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής αστικοποίησης και της ερήμωσης της υπαίθρου;
ΓΣ. Η λαϊκή τέχνη, προσωπικά πιστεύω, ότι έχει επηρεαστεί αρκετά, διότι ασχολείται με αυτή όλο και λιγότερος κόσμος όσον αφορά στις κατασκευές και την επεξεργασία των προϊόντων. Όμως, μπορώ να πω ότι ο θαυμασμός και η ζήτηση τέτοιων προϊόντων πάντα υπήρχε – υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν έχω διαπιστώσει πρόβλημα στη ζήτηση δηλαδή των αγαθών. Βέβαια, πρέπει να σημειώσω πως η Λαμία σαν περιοχή όπου δραστηριοποιούμε δεν έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη. Επιπλέον, παρατηρώ πως δεν αγαπάμε και δεν διαφημίζουμε τον τόπο μας, ώστε να συνεισφέρουμε στην οικονομία του. Αν αξιοποιούσαμε τη φύση και ό,τι αυτή μας προσφέρει, σίγουρα θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα εδώ, οπότε και η λαϊκή τέχνη θα ήταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι είναι τώρα.
ΕΠ. Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι τα επόμενα 10 χρόνια το επάγγελμά σας;
ΓΣ. Σε δέκα χρόνια πιστεύω ότι το επάγγελμα αυτό θα είναι σε καλύτερο επίπεδο. Ο κόσμος κουράστηκε, βαρέθηκε, απαξίωσε τα βιομηχανοποιημένα πράγματα. Οι περισσότεροι ζητούν το αγνό και το φυσικό. Πολλά παιδιά πλέον διαλέγουν πρωτογενή επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φύση. Οπότε, αφού βλέπω αυτή τη στροφή, είμαι κι εγώ πολύ αισιόδοξος ως προς αυτό το κομμάτι.
ΕΠ. Σε ποιες ηλικίες και σε ποιο κοινό απευθύνεται το εργαστήρι σας;
ΓΣ. Καταρχάς οι κυνηγοί πελάτες στο κατάστημά μας είναι νεαροί, μπορεί να είναι 16 χρόνων. Έχουμε, βέβαια, και οινοποιοούς που είναι γύρω στα 40 με 45 αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφους που είναι κάθε ηλικίας. Έχουμε βέβαια και πολλούς πελάτες που είναι άνω των 65 ετών. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεγάλη γκάμα προϊόντων στο εργαστήρι μας, μιας και συγκεντρώνουμε πολλές τέχνες στο εργαστήρι μας. Για παράδειγμα, του φαναρτζή, του γανωματή, του σαγματοποιού, του καρεκλοποιού, του τροχιστή! Όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε δεν έχουν την ίδια ζήτηση κάθε περίοδο. Υπάρχει ο κύκλος των εποχών που καθιστά κάποια προϊόντα προτεραιότητα σε κάποιες χρονικές περιόδους.