Όνομα: Τσιρώνη Μάγδα
Ιδιότητα: Υφάντρια
Τόπος καταγωγής: Βράχα
Τόπος διαμονής: Λαμία
Το «Υφάδι» δεν είναι απλώς ένα εργαστήριο υφαντικής τέχνης, αλλά και μία ζωντανή μνήμη. Οι νέες γενιές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα προϊόντα της υφαντουργίας και οι παραδοσιακές χειροτεχνίες σιγά-σιγά ξεχνιούνται. Το «Υφάδι», όμως, το εργαστήριο του Γιάννη και της Μάγδας στη Λαμία, ενός ζευγαριού που έρχεται να ζωντανέψει την τέχνη και την ιστορία για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές. Πέραν του φυσικού καταστήματος, υπάρχει και το σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο μπορούμε να βρούμε όλες τις δημιουργίες του εργαστηρίου.
ΕΠ. Μάγδα, ασχολείσαι με τη δημιουργία χειροποίητων υφαντών χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς αργαλειούς. Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε η σχέση σου με την υφαντική τέχνη;
MT. Η ενασχόληση μου με την υφαντική ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, όταν εγώ κι ο σύζυγός μου είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε ένα εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών στην περιοχή μας, όπως κι έγινε. Η αφορμή γι’ αυτό ήταν η δημιουργία χειροποίητων υφαντών για τα ελληνικά παραδοσιακά κοστούμια που δημιουργούμε στο εργαστήριό μας. Δυστυχώς, τα παραδοσιακά υφαντά σπανίζουν κι έτσι δεν ήταν εφικτό για εμάς να ολοκληρώσουμε τις παραδοσιακές φορεσιές. Έτσι, αποφάσισα να το δοκιμάσω και τελικά κατάφερε να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
ΕΠ. Πότε πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις το δικό σου ατελιέ;
MT. Όπως ανέφερα, το 2013 ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υφαντική, κι έτσι το «Υφάδι» γεννήθηκε ως ιδέα τότε στη Λαμία. Όλα έγιναν ταυτόχρονα, εργαστήριο , υφαντική, οικογένεια.
ΕΠ. Από πού αντλείς έμπνευση, όταν πρόκειται να δημιουργήσεις κάτι για πρώτη φορά, και ποιες είναι οι πιο σημαντικές σου επιρροές;
MT. Όταν πρόκειται να δημιουργήσω παραδοσιακό κοστούμι, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεδομένα. Οπότε καλούμαι να δημιουργήσω ένα αντίγραφο όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικό. Από την άλλη, όταν πρόκειται να δημιουργήσω κάτι άλλο, σχεδόν πάντα επηρεάζομαι από τα παραδοσιακά μοτίβα και τεχνικές απλά το ύφος και τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο σύγχρονο.
ΕΠ. Αναβιώνει η υφαντική στις μέρες μας σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;
MT. Ναι, η υφαντική τέχνη αναβιώνει κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ. Υπάρχει σταθερή άνοδος και αισιοδοξώ πως η πανάρχαια αυτή τέχνη θα αναδειχθεί κι άλλο και θα πάρει τη θέση που της αξίζει.
ΕΠ. Ποιες πνευματικές και σωματικές ικανότητες προϋποθέτει η εργασία με αργαλειό και τι είδους τεχνικές χρησιμοποιούνται;
MT. Η εργασία προϋποθέτει υπομονή, επιμονή, πειθαρχία κι επιδεξιότητα. Στο «Υφάδι», όπως ονομάσαμε το εργαστήριο μας, όλα δημιουργούνται με τεχνικές που χρησιμοποιούνταν παλιά, όπως οι παραδοσιακοί αργαλειοί, μα και με σύγχρονες μηχανές και τεχνικές, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανθεκτικότητας και ραφής των αντιγράφων – παραδοσιακών κουστουμιών, αλλά και όλων των δημιουργιών τους.
ΕΠ. Παράλληλα με τα παραδοσιακά, τι άλλα υφαντά δημιουργούνται στο Υφάδι;
ΜΤ. Στο «Υφάδι» λοιπόν παράλληλα με τα παραδοσιακά, κατασκευάζονται: χειροποίητα υφαντά είδη σπιτιού (ριχτάρια, μαξιλάρια, κουρτίνες, χαλιά, υφαντά διακόσμησης), χειροποίητα υφαντά γυναικεία αξεσουάρ, όπως τσάντες, εσάρπες και φουλάρια, χειροποίητα υφαντά αντρικά αξεσουάρ, διαφημιστικά κεντήματα σε ρούχα και αξεσουάρ, κεντήματα σε ρουχισμό σωμάτων ασφαλείας, υφάσματα κατά παραγγελία
ΕΠ. Τι θα έλεγες ότι είναι για εσένα η υφαντική; Ένα είδος πειραματισμού; Ένας τρόπος αναβίωσης της παράδοσης; Μία μορφή μόδας, όπως πολλές άλλες;
MT. Για μένα η υφαντική είναι τρόπος έκφρασης. Όλα αυτά τα δημιουργήματα που έχουν προκύψει από τους αργαλειούς του εργαστηρίου μας είναι ο εσωτερικός μου κόσμος. Παράλληλα αισθάνομαι πως η υφαντική τέχνη πρέπει οπωσδήποτε να διασωθεί και να διαδοθεί, διότι έτσι θα διατηρηθεί η παράδοσή μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά γενικότερα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος του εργαστηρίου μας, να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε δηλαδή την θησαυρό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσα από τα έργα μας και τα παραδοσιακά κοστούμια μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.»
ΕΠ. Τι είναι το Homo Faber Guide;
ΜΤ. Το Υφάδι δε σταμάτα να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται και πλέον συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους χειροτέχνες της Ευρώπης με την είσοδό του στον οδηγό Homo Faber Guide. Πρόκειται για ένα project του ιδρύματος Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship, που αποτελεί μια μοναδική διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία προωθεί τους καλύτερους χειροτέχνες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Στόχος του ιδρύματος είναι να δημιουργήσει έναν χάρτη με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης, ο καθένας στον δικό του τομέα, όπως σχεδιαστές, τεχνίτες, επιμελητές τέχνης, συλλέκτες και λάτρεις των χειροποίητων δημιουργημάτων υψηλής ποιότητας.