Σε ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ευρυτανίας αντιτιθέμενη στην απόφαση του Υπουργείου για τηλεκπαίδευση αναφέρει ότι το Σάββατο βράδυ οι Διευθύντριες/ντες, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ειδοποιήθηκαν με email ότι Λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας ενδέχεται να αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, άρα για όσο χρειαστεί θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση. Επομένως καλούνται να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς και γονείς. Επιπρόσθετα καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προετοιμαστούν έγκαιρα!
Συνεχίζει: «Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ευρυτανίας πληροφορεί τα μέλη του σωματείου μας ότι οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, διότι πολύ απλά κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον προσωπικό του εξοπλισμό! ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ με τον εξοπλισμό που όφειλε το Υπουργείο να έχει ήδη παράσχει σε όλα τα σχολεία με ενιαίο τρόπο, με την προϋπόθεση να έχουν οι εκπαιδευτικοί άνετη και ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία τους τις ημέρες που θα παραμείνουν κλειστά για τις/τους μαθήτριες/μαθητές.
Η τακτική του Υπουργείου να βάζει σε λειτουργία την τηλεκπαίδευση για χρονικό διάστημα μιας ή δυο ημερών δεν στοχεύει στη στήριξη των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, αφού η πλειοψηφία των μαθητών/μαθητριών δεν έχουν εξοπλισμό ή γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, επειδή τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος. Το παιχνίδι στο χιόνι και η κίνηση θα έχει απείρως ευεργετικότερα αποτελέσματα για τα παιδιά από την καθήλωση στον υπολογιστή, όσο για το μαθησιακό κενό της μιας ή των δύο ημερών θα καλυφθεί με τη δια ζώσης διδασκαλία. Άλλωστε, όταν τα κενά οφείλονται στις ελλείψεις καθηγητών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα το Υπουργείο κάνει το κορόιδο! Επιτέλους ας σταματήσει η κοροϊδία και οι επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία, τόσο έναντι της πανδημίας του ιού covid 19, όσο και από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών. Αν το Υπουργείο πραγματικά ενδιαφερόταν για το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα των παιδιών θα είχε φροντίσει να καλύψει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν μέσα στη μέση της χρονιάς, να μειώσει τον αριθμό των παιδιών στην τάξη, δεν θα υπονόμευε τις δομές ειδικής αγωγής, θα έπαιρνε μέτρα για να ενισχυθεί η ενισχυτική διδασκαλία για να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στον δίχρονο εγκλεισμό και την τηλεκπαίδευση.
Άλλωστε ισχύει η απόφαση της ΟΛΜΕ και της ΓΣ των Προέδρων 16-10-21 περί τηλεκπαίδευσης: ” Η ΓΣ των Προέδρων αποφάσισε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Καλούμε όλους και όλες τις εκπαιδευτικούς κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ες να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία.”».