Χρόνος προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος ψησίματος: 25’ | Μερίδες: 30
Υλικά
250 γρ βούτυρο αγελάδος
220 γρ λευκή ζάχαρη
10 γρ αμμωνία σκόνη
75 γρ πλήρες γάλα
2 αυγά βιολογικά
1 βανίλια
5 γρ μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι γεμάτο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι
650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα και στη συνέχεια το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί όλη και να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας παράλληλα το χτύπημα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, χωρίς να κάψει και διαλύουμε μέσα του την αμμωνία. Προσοχή γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί, οπότε αδειάζουμε γρήγορα το μείγμα στον κάδο ή καλύτερα τα αναμειγνύουμε πάνω από τον κάδο. Προσθέτουμε στον κάδο την μπεϊκιν πάουντερ, την βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ απαλή και λεία κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε. Η ζύμη για τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μαλακή αλλά θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να πλάθεται στα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που επιθυμούμε και τα αλείφουμε με ένα μείγμα από κρόκο αυγού με λίγο γάλα. Αφήνουμε 2 δάχτυλα απόσταση μεταξύ των κουλουριών γιατί θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175-180 °C για 20-25 λεπτά.
Πηγή: www.alwayshungry.gr