Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων

Ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση και πληθυσμιακή γήρανση εξαιτίας  του γεγονότος πως  οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά μας αφού  δεν υπάρχουν εργασίες οπότε δεν υπάρχουν και κίνητρα παραμονής.

Ένα από τους ομορφότερους  τόπους της χώρας μας με πλούσιο  φυσικό κάλλος  και ιστορία, βρίσκεται σε κατάσταση μαρασμού και παρακμής.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, μεγαλύτερη  απόδειξη ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μας που συνεχώς φθίνει.

Οι ορεινές περιοχές τείνουν να γίνουν γηροκομεία καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πλέον συνταξιούχοι.

Η επίπτωση του εκρηκτικού συνδυασμού της μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης, οδηγεί σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να μειωθεί η οικονομικά ενεργή βάση.

Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις και μας ωθούν όλο και περισσότερο στην υιοθέτηση ενός μοντέλου που θα έχει την συναντίληψη και την συναίνεση όλων με θαρραλέες τομές και παρεμβάσεις για να ανακοπεί αυτό το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και δίνοντας κίνητρο στους νέους αν ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία να μετεγκατασταθούν πάλι στα χωριά τους.

Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους νέους μας ότι μπορούν να ξεφύγουν από την ανεργία, να έχουν πιο ποιοτική ζωή, ευζωία, ασχολούμενοι με του πρωτογενή τομέα, σίγουρα θα τολμήσουν και δεν θα χάσουν την ευκαιρία να γυρίσουν ειδικά τώρα σε αυτή την οικονομική και υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Πρέπει να δημιουργηθεί το  δέλεαρ που χρειάζονται οι νέοι και έτσι να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο για να αναστήσουμε τα χωριά μας και να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας.

Με το βλέμμα περισσότερο σε ένα ευοίωνο μέλλον και λιγότερο σε μεμψιμοιρίες, εδώ και τώρα πρέπει να χαραχτεί  έστω και τη ύστατη στιγμή μια στρατηγική για το δημογραφικό στον απόηχο όλων αυτών των δυσοίωνων στατιστικών.

Σε αυτή τη δεξαμενή των σκέψεων και των προβληματισμών και αναζητώντας τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να δούμε την  σχέση κόστους ωφέλειας και αποτελεσματικότητας , προτεραιότητά μας για την δημογραφική ανάκαμψη θεωρώ πως είναι:

Το οδικό δίκτυο.

Ένα λειτουργικό οδικό δίκτυο αποφέρει αποτελεσματικές μεταφορές ανάμεσα σε πόλεις και χωριά και έτσι συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε όσους μετακινούνται στο δίκτυο , όπως συντόμευση μετακινήσεων και διάνυση μεγάλων αποστάσεων σε σύντομο διάστημα.

Επομένως πρέπει να υπάρξει  χρηματοδότηση η οποία θα συμβάλλει σε αυτή την πρόοδο για να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι, ανακατασκευές σε ημιτελή σημεία, διάνοιξη δρόμων που θα οδηγούν σε χωράφια και στάνες αγροτών μας, τακτοποίηση φρεατίων όμβριων υδάτων, έργα στήριξης για αποφυγή κατολισθήσεων και λασποροών που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο ιστό.

 Το οδικό δίκτυο πρέπει να εκσυγχρονιστεί υπέρ της ασφάλειας των κατοίκων και να αποδείξουμε έμπρακτα πως η προάσπιση της ασφάλειας του οδικού δικτύου είναι στο επίκεντρο μας υλοποιώντας κρίσιμα έργα σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου των Αγράφων.

Δέσμη πρωτοβουλιών για την υγεία

Τα χωριά της πρέπει να ενισχυθούν και να θωρακιστούν με ιατρικό προσωπικό προκειμένου να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας και το περιβάλλον εμπιστοσύνης των κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών .

Γρήγορο ίντερνετ σε όλα τα χωριά

Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της τηλεργασίας  χωρίς την φυσική παρουσία σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο εργασίας, οι νέοι μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες και να εισχωρούν εύκολα στην ελληνική και γιατί όχι και την ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό της απαιτεί  γρήγορο ίντερνετ  για να καταφέρουμε κάποια στιγμή να κλείσουμε το ευρυζωνικό  χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αστικών κέντρων κα των απομακρυσμένων περιοχών.

Δωρεάν οικόπεδα σε νέα ζευγάρια

Να παραχωρηθούν εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται ή έχουν γίνει δάση ως οικόπεδα σε νέα ζευγάρια για ανέγερση κατοικιών.

Μείωση του συντελεστή δόμησης για τις  νέες κατοικίες προκειμένου να υπάρξει οικοδομική ανάπτυξη.

Μέτρα που θα ευνοούν τις προϋποθέσεις για τεκνοποίηση  όπως επιδόματα παιδιών , φορολογικές  απαλλαγές  αλλά και  δημιουργία υποδομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών προκειμένου οι γονείς να απασχολούνται με της αγροτικές εργασίες της.

Η επιδοματική παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί  η συνεργατική γεωργία και η καινοτομία σε τομείς  όπως  η γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, εστίαση, αγροτουρισμός, βιολογικές καλλιέργειες  αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Χρηματοδότηση ακόμα και σε μικρές οικοτεχνίες αρκεί τα μέλη της  να καταπιαστούν ακόμα και με λιγότερο δημοφιλείς εργασίες (υφαντουργία σε αργαλειό).

Κοινή συνισταμένη όλων είναι η δημιουργία υποδομών και η οικονομική στήριξη των   νέων προκειμένου να  μπει φρένο στην απερήμωση της υπαίθρου , να σταματήσει η συρρίκνωση του πληθυσμού μας , να αναζωογονηθούν  τα χωριά μας και πιστεύω ακράδαντα πως με την επιστροφή των νέων ακόμα και οι ηλικιωμένοι μας θα παραμείνουν οικονομικά και κοινωνικά δραστήριοι και παραγωγικοί αναδεικνύοντας στην κοινωνία την αξία τους, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο τους και ενισχύοντας τους διαγενεακούς δεσμούς.

zougla.gr