Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λάβαμε ένα όμορφο κείμενο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό και μεταξύ άλλων για την προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής μέσω στοχευμένων προγραμμάτων προστασίας. Επίσης την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την υποστήριξη επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη φύση και την υιοθέτηση πιο ‘πράσινων’ πρακτικών εν γένει. Καμία πρόθεση δεν υπάρχει να υποβιβαστεί η όποια προσπάθεια της Περιφέρειας, αλλά καλό θα ήταν να μην ‘κοιτάζουμε το δέντρο και χάσουμε το δάσος’. Η απόφαση να προστατεύσει κανείς το περιβάλλον δεν χρειάζεται ούτε ευρωπαϊκή στρατηγική και χρηματοδότηση, ούτε μεγαλόσχημα προγράμματα, ούτε πολλές θεωρίες και αναλύσεις. Τουλάχιστον όχι πρωτίστως. Χρειάζεται το απλό… να μαζέψεις τα σκουπίδια, να διαχειριστείς τα απορρίμματα και τα λύματα, να φροντίσεις για την εξοικονόμηση και την καλή ποιότητα του νερού. Δυστυχώς η Περιφέρεια Στερεάς δεν θα έπρεπε να νοιώθει και πολύ χαρούμενη με τα άπειρα σκουπίδια που υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους νομούς της, και όχι κρυμμένα, αλλά σε σημείο που να ντρέπεσαι να πεις ότι ζεις σ’ αυτό τον τόπο, σκουπίδια παντού. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τον οδικό άξονα του Δομοκού που είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το χάλι που υπάρχει στην Περιφέρειά μας στο θέμα σεβασμό και προστασίας περιβάλλοντος.
‘Η δυσοσμία των σκουπιδιών πνίγει τη Στερεά! -www.aftodioikisi.gr’, ‘Αδιέξοδο για τα σκουπίδια στη Στερεά Ελλάδα – Έθνος’, ‘Σκάνδαλο με τα σκουπίδια Δήμου της Στερεάς -www.stereanews.gr, ‘“Ο μεγάλος περίπατος”…του σκουπιδιού στη Στερεά Ελλάδα’, ‘Αναμέτρηση για τα σκουπίδια στην Στερεά – Απών ο κ. Σπανός – www.kaliterilamia.gr‘, “Ο μεγάλος περίπατος”…του σκουπιδιού στη Στερεά Ελλάδα – www.siriosfm.gr, είναι οι πρώτοι τίτλοι για το θέμα σε μια απλή 5λεπτη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Και να φανταστεί κανείς ότι το να καθαρίσεις από σκουπίδια το οδικό δίκτυο δεν απαιτεί ούτε καμιά μεγάλη οργάνωση, ούτε υψηλά ποσά και κονδύλια. Ακόμα και με ομάδες εθελοντών θα μπορούσε να γίνει… Αλλά ποιος νοιάζεται για τους τόνους αυτών των σκουπιδιών και για τη δυσφήμιση του τόπου. Εδώ ακόμα και για 10χλμ από Καρπενήσι προς Προυσό, έπρεπε να γράψουμε σχόλια και να δράσουμε με εθελοντισμού, για σχεδόν δυο χρόνια, μέχρι η Π.Ε Ευρυτανίας να αποφασίσει να καθαρίσει το οδικό δίκτυο από τα σκουπίδια. Για Ασωπό, ρύπανση καλλιεργειών στη Βοιωτία, παρέμβαση ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων των νομών, ούτε λόγος.
Ο πολίτης δεν έχει ανάγκη από θεωρητικά και κενού περιεχομένου κείμενα που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και η κατάσταση στη Στερεά, δεν γράφεται εδώ πρώτα, αλλά πιθανά να φτάσει σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι να την κάνεις τη ‘πράσινη’ πολιτική όταν δεν μπορείς να πάρεις σκούπα και φαράσι.