Τεστ κορονοϊού, προληπτική καραντίνα και διεύρυνση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις για την επιστροφή του προσωπικού τους από τις διακοπές στους χώρους εργασίας.

Η ανησυχία για την επιστροφή της πρώτης μεγάλης «φουρνιάς» των παραθεριστών του Αυγούστου δεν έχει σημάνει συναγερμό μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό. Ο φόβος για ενδεχόμενο νέο «κύμα» πανδημίας ενεργοποιεί αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και πρόληψης πλέον λαμβάνει καθολικό χαρακτήρα, αφού τυχόν διασπορά του SARS-CoV-2 πέρα από το κοινωνικό και στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί ένα ρίσκο που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να λάβουν εταιρείες από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας εν όψει ενός δύσκολου, όπως αναμένεται, φθινόπωρου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σε πλείστες περιπτώσεις τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλων ομίλων έχουν ήδη ειδοποιήσει εργαζόμενους πως προϋπόθεση για την επιστροφή στους χώρους εργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού SARS-CoV-2. Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις αυτές συνεβλήθησαν με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.

Εφόσον το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους και αυτό, συχνά, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με το αντικείμενό τους. Σε διαφορετικό ενδεχόμενο, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό προβλέπεται ήδη για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. Συγκεκριμένα λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 κάθε εργαζόμενος στο Ε.Σ.Υ. υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια.

«Καραντίνα» και τηλεργασία

Σε άλλες περιπτώσεις, επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερώσει πως εργαζόμενοι/απασχολούμενοι που ολοκληρώνουν την περίοδο της κανονικής τους άδειας, δεν θα προσέρχονται στο εργασιακό τους χώρο για διάστημα μιας εβδομάδας (πέντε εργάσιμων ημερών) από τη λήξη της αδείας τους. Στο διάστημα αυτό θα εργάζονται από το σπίτι τους.

Αποκλειστικός στόχος της πρακτικής αυτής αποτελεί η αποφυγή μετάδοσης του ιού, από τυχόν εν αγνοία φορείς ή νοσούντες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, για κάποιες εταιρείες το διάστημα αυτό να επεκταθεί πέραν της μιας εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, όσοι όμιλοι είχαν προσωρινά αναστείλει το μέτρο της απομακρυσμένης εργασίας ενεργοποιούν εκ νέου πρωτόκολλα τηλεργασίας και μείωσης της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στους χώρους εργασίας, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Σημειώνεται πως δεκάδες επιχειρήσεις ακόμη και μετά τη σταδιακή άρση του lockdown είχαν ζητήσει – ξανά, όπου αυτό ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί – από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση, επικεφαλής και στελέχη τμημάτων Human Resources αναφέρουν πως το καθεστώς της εκτεταμένης τηλεργασίας, όπου εφαρμόστηκε, είναι έτοιμο να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή, εν όψει και του κρίσιμου υγειονομικά φθινοπώρου.

Συγχρόνως, ήδη αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης εντός των κτιρίων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η χρήση μάσκας επιβάλλεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (ήδη από το τέλος Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής κ.α.), έχει ζητηθεί να περιορίζονται στο ελάχιστο οι εταιρικές συναντήσεις με φυσική παρουσία, έχουν απαγορευτεί τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ περιορίστηκε στο απολύτως απαραίτητο η είσοδος και παραμονή επισκεπτών στις εγκαταστάσεις εταιρειών.

e-dimosio.gr