Χρόνος προετοιμασίας: 10’ | Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 15’ | Μερίδες: 4-5

Υλικά

1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλα

1 κουταλιά ξύδι

½ κιλό χοντρό σέλινο

1-2 σελινόριζες

½ κούπα ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 πράσα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 αβγά

2 λεμονιών χυμό για το αβγολέμονο

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε το κρέας, το τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι, για 10-15 λεπτά, ώστε να πάρει τη βαριά μυρωδιά του κρέατος. Σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε ρίξει λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά από ένα δυο γυρίσματα και το κρέας για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε και τα κομμένα σε μικρά κομματάκια 1-2 εκατοστά πράσα. Ανακατεύουμε και αλατίζουμε. Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το κρέας να τσιμπιέται με το πιρούνι, προσθέτοντας και άλλο νεράκι όποτε χρειάζεται. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας και τις σελινόριζες, κομμένες σε φέτες. Μετά από 10-15 λεπτά προσθέτουμε και το σέλινο κομμένο σε κομμάτια με μήκος 7-8 εκατοστά. Όταν χαμηλώσει στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατίζουμε  εκ νέου και προσθέτουμε πάλι νερό, ώστε να μαλακώσει και το σέλινο. Αν θελήσετε να αβγοκόψετε το φαγητό χτυπήστε καλά τα αβγά σε βαθύ πιάτο (είτε χωριστά είτε μαζί), προσθέστε το λεμόνι λίγο λίγο και ζωμό από την κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο συνεχίζοντας το χτύπημα. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και ρίξτε το αβγολέμονο πάνω από το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Ξαναβάλτε στο μάτι την κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει βράση κλείστε το μάτι βάλτε την δίπλα και σερβίρετε. Αν προτιμήσετε την εκδοχή με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέστε την μόλις χαμηλώσουν τα σέλινα στην κατσαρόλα και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Και στις δύο εκδοχές μπορείτε να προσθέσετε πατάτες, τις οποίες θα βάλετε στην κατσαρόλα μαζί με τη σελινόριζα.